Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

KANS (klachten aan arm, nek en/of schouders)

Inhoudsopgave:

Klik op de link om naar de inhoud op deze pagina te navigeren.

 1. Wat is KANS?
 2. Oorzaak of ontstaan
 3. Symptomen
 4. Behandeling
 5. Zelfhulp

1. Wat is KANS?

KANS is een verzamelnaam voor klachten aan arm, nek en/of schouders die niet zijn veroorzaakt door een specifieke aandoening of letsel. Het wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, zoals een slechte houding, herhaalde bewegingen en overbelasting. De klachten kunnen tot pijn, stijfheid of zelfs gevoelloosheid leiden in de armen, nek of schouders.

2. De oorzaak of het ontstaan

Bij veel indicaties is het makkelijker om een exact moment aan te geven waarop de klachten ontstonden. Bij KANS is dit lastiger vast te stellen, omdat het zich geleidelijk ontwikkelt. KANS kan verschillende oorzaken hebben:

 • Slechte houding;
 • Vaak herhaalde bewegingen;
 • Stress;
 • Slechte ergonomie op de werkplek;
 • Gebrek aan lichaamsbeweging.

Een slechte houding of slechte ergonomie op de werkplek zorgt voor extra spanning op de spieren en gewrichten in de nek, schouders en armen. Dit kan leiden tot pijn en vermoeidheid.

Mensen die dagelijks dezelfde beweging maken, zoals typen op een toetsenbord of het gebruiken van een muis, lopen een verhoogd risico op KANS. Overbelasting van de spieren en gewrichten kan leiden tot ontstekingen en pijn.

3. De symptomen

De symptomen kunnen per persoon verschillen en kunnen variëren van mild tot ernstig. De symptomen waar je KANS aan kunt herkennen zijn:

 • Pijn in de nek, schouders of armen;
 • Stijfheid of beperkte beweging in de nek, schouders of armen;
 • Vermoeidheid in de spieren van de nek, schouders of armen;
 • Gevoelloosheid of tintelingen in de handen of armen;
 • Hoofdpijn.

Veelvoorkomende symptomen van KANS zijn onder andere pijn, stijfheid en gevoeligheid in de arm, nek en/of schouder. De pijn kan zich verspreiden over de spieren en gewrichten en kan zowel constant als af en toe optreden. Ook kan de pijn verergeren bij bepaalde bewegingen of activiteiten, zoals lang achter de computer zitten of tillen van zware voorwerpen.

Naast pijn en stijfheid kunnen mensen met KANS ook last hebben van tintelingen, een brandend gevoel of kramp in de arm, nek en/of schouder. Ook kunnen er knopen of triggerpoints ontstaan in de spieren, wat kan leiden tot lokale pijn en gevoeligheid.

Bij ernstige gevallen van KANS kunnen de symptomen leiden tot beperkingen in de dagelijkse activiteiten en werkzaamheden. Het is daarom belangrijk om op tijd de klachten te herkennen en behandelen om verdere complicaties te voorkomen.

4. De behandeling

Het is belangrijk om KANS op tijd te herkennen en te behandelen om verdere problemen te voorkomen. Een fysiotherapeut of ergotherapeut kan helpen bij het bepalen van de oorzaak van de klachten en het ontwikkelen van een behandelplan. Een combinatie van oefeningen, ergonomische aanpassingen en leefstijlveranderingen kan helpen om de klachten te verminderen en te voorkomen.

5. Zelfhulp: tips bij KANS-klachten

Wanneer je klachten ervaart aan je armen, nek of schouders kun je een aantal dingen doen. Met deze tips kun je zelf aan de slag om de klachten te verminderen of te voorkomen:

 1. Neem regelmatig pauzes: het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen tijdens het werken om overbelasting van je spieren en gewrichten te voorkomen. Probeer elk uur een korte pauze van 5 tot 10 minuten te nemen om je spieren en gewrichten te ontspannen en te bewegen.
 2. Stel je werkplek ergonomisch in: zorg ervoor dat je werkplek ergonomisch is ingesteld om overbelasting van je spieren en gewrichten te voorkomen. Stel je bureau op de juiste hoogte af, zorg dat je stoel goed is ingesteld en dat je computermonitor op ooghoogte is geplaatst. Dit kan helpen om spanning en stress op je spieren en gewrichten te verminderen.
 3. Doe regelmatig stretchoefeningen: het doen van stretchoefeningen kan helpen om de spanning in je spieren te verminderen en kan helpen om pijn en stijfheid te verminderen. Probeer dagelijks enkele stretchoefeningen