Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Chronische rugpijn

Inhoudsopgave:

Klik op de link om naar de inhoud op deze pagina te navigeren.

  1. Wat is chronische rugpijn?
  2. Symptomen
  3. Oorzaak of ontstaan
  4. Behandeling
  5. Zelfhulp

1. Wat is chronische rugpijn?

Chronische rugpijn is pijn in de rug die langer dan 12 weken duurt. Het begint daar echter niet mee.

De eerste weken van de rugpijn wordt ‘acute lage rugpijn‘ genoemd. We hebben het dan over een periode van 0-6 weken.

Houden de klachten langer aan (7-12 weken) dan wordt het beschouwd als subacute rugpijn.

Wanneer je langer dan 12 weken last hebt van rugpijn, dan spreekt men dus van chronische rugpijn.

Chronisch?

Veel mensen denken dat chronische rugpijn blijvend is en dat er geen remedie voor is. Echter, dit is niet waar.

Chronisch duidt enkel op de duur van de rugpijn van langer dan 12 weken, het betekent niet dat het onomkeerbaar is.

Chronische rugpijn (ook wel chronische rugklachten genoemd) kan voorkomen in verschillende delen van de rug, zoals de nek, bovenrug en onderrug.

Tip: lees meer over chronische pijn.

2. De symptomen

De symptomen van chronische rugpijn kunnen variëren van persoon tot persoon, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen van chronische rugpijn:

  • Pijn: chronische rugpijn worden gekenmerkt door lokale pijn en pijn die uitstraalt naar in de andere delen van het lichaam, zoals de benen;
  • Stijfheid: mensen met chronische rugpijn kunnen vaak stijfheid ervaren, vooral na langdurig zitten, staan of liggen;
  • Verminderde mobiliteit: chronische rugpijn kan de mobiliteit van de rug beperken, waardoor het moeilijker wordt om dagelijkse activiteiten uit te voeren;
  • Spierkrampen: chronische rugpijn kan leiden tot spierkrampen en spasmen in de rug;
  • Vermoeidheid: mensen met chronische rugpijn kan zich vaak vermoeid voelen als gevolg van de pijn en het ongemak;
  • Beperkingen in dagelijkse activiteiten: chronische rugpijn kan beperkingen in dagelijkse activiteiten veroorzaken, zoals huishoudelijk werk, sporten en werkgerelateerde activiteiten;
  • Veranderingen in houding: mensen met chronische rugpijn passen vaak hun houding aan om de pijn te verlichten, zoals het voorover buigen van de rug of het vermijden van bepaalde bewegingen.

3. De oorzaak of het ontstaan

Er zijn verschillende oorzaken van chronische rugpijn. Veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Verkeerde houding: een verkeerde houding kan leiden tot overbelasting van de rugspieren en -gewrichten;
  • Overbelasting: zwaar lichamelijk werk, langdurig staan of zitten en veelvuldige herhaling van dezelfde beweging kan leiden tot overbelasting van de rugspieren en -gewrichten;
  • Leeftijd: naarmate men ouder wordt, neemt de slijtage van de rug toe;
  • Hernia: een hernia ontstaat wanneer een tussenwervelschijf uitpuilt en op een zenuw drukt;
  • Artrose: artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten afbreekt;
  • Osteoporose: osteoporose is een aandoening waarbij de botten brozer worden;
  • Aandoeningen: er zijn verschillende aandoeningen die chronische rugpijn kunnen veroorzaken, zoals scoliose, spondylolisthesis en fibromyalgie.

4. De behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij chronische rugklachten, afhankelijk van de oorzaak van de klachten. Zo kan er bijvoorbeeld fysiotherapie worden ingezet om de spieren in de rug te versterken en een betere houding aan te nemen.

Medinello staat garant voor een innovatieve, maar bewezen effectieve aanpak. Onze teams behandelen patiënten met zorg op maat, zodat terugkeer naar een fijn, gezond en prettig leven zoveel mogelijk wordt gerealiseerd.

5. Zelfhulp: tips bij chronische rugklachten

Natuurlijk is het belangrijk om professionele medische hulp te zoeken als je last hebt van chronische rugklachten, maar er zijn ook enkele dingen die je zelf kunt doen om de klachten te verminderen. Hier zijn drie tips:

  • Let op je houding: een slechte houding kan bijdragen aan chronische rugklachten. Let daarom op je houding, vooral als je langere tijd zit of staat. Zorg ervoor dat je rug recht is en je schouders ontspannen zijn. Gebruik eventueel een kussen of rolletje om je rug te ondersteunen;
  • Beweeg regelmatig: beweging kan helpen om de spieren rondom de rug sterker te maken en de mobiliteit te verbeteren. Probeer daarom regelmatig te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, zwemmen of yoga te doen. Overleg wel eerst met een arts of fysiotherapeut welke vorm van beweging het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie;
  • Pas op met tillen en dragen: tillen en dragen van zware voorwerpen kan bijdragen aan rugklachten. Pas daarom op met tillen en dragen en probeer zware voorwerpen te vermijden of hulp te vragen bij het tillen. Als je toch iets zwaars moet tillen, zorg er dan voor dat je door je benen buigt en je rug recht houdt.

Tip: lees ook onze eBooks voor meer informatie.

Vergoeding zorgverzekering

Voor deze behandeling is er mogelijk een vergoeding vanuit een aanvullend pakket bij de zorgverzekeraar, dit is echter afhankelijk van het type pakket. Vaak is sprake van een werkgeversbijdrage middels een verwijzing van de bedrijfsarts. De definitieve vergoeding en de werkgeversbijdrage kunnen worden bepaald tijdens een intake.

  • Aanmelden

    Aanmelden voor het behandelingsprogramma voor chronische pijn? Doe de online check en kijk welke behandeling het beste bij jouw klachten past.

    Online Check

  • Nieuwsbrief: Medinello Connect

    Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws, ontwikkelingen en informatiebijeenkomsten op het gebied van chronische klachten zoals chronische pijn en chronische vermoeidheid? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief Medinello Connect:

    Medinello Connect