Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Chronische vermoeidheid

Iedereen kent wel vermoeidheid, maar sommige mensen hebben vrijwel altijd last van een onverklaarbare vermoeidheid. Het belemmert ze in het dagelijks leven omdat ze eigenlijk bijna nooit energie hebben om iets te ondernemen. De langdurige vermoeidheid gaat niet over door meer te slapen en vaak is er ook sprake van andere klachten zoals hoofdpijn, spierpijn en concentratieproblemen. We spreken van chronische vermoeidheid als iemand langer dan zes maanden last heeft van vermoeidheid.

Chronische vermoeidheid indicatie

Er zijn een aantal indicaties die duiden op chronische vermoeidheid bij mensen. Over het algemeen spreken we over een chronische mate van vermoeidheid als:

 • Deze langer dan 6 maanden aanhoudt;
 • Ervaak geen duidelijke medische of aantoonbare oorzaak;
 • Niet vermindert door extra slaap of ontspanning;
 • Gepaard gaat met andere klachten;
 • Voor een belemmering zorgt in het dagelijks leven;

chronische vermoeidheid behandeling

Wat gebeurt er in het lichaam bij chronische vermoeidheid

Bij chronische vermoeidheid is het niet mogelijk om de vermoeidheid die je ervaart te verhelpen met slaap en ontspanning. Dit komt doordat het gevoel van vermoeidheid is verstoord en niet werkt zoals het zou moeten. Hierdoor voel je de moeheid een stuk heftiger dan anderen. Het is nog lastig te zeggen wat er precies gebeurt in de hersenen, hier wordt nog onderzoek naar gedaan. Het lijkt erop dat de hersenen de moeheid als het ware groter maken dan het is. Hierdoor blijf je er last van houden en is het lastig om te verhelpen.

Behandeling Chronische vermoeidheid

De behandeling voor chronische vermoeidheid bevat verschillende modules. Binnen deze modules wordt gefocust op het aanvaarden van de vermoeidheid. Het behandelprogramma bestaat uit de volgende modules:

 • Fysiotherapie: in deze module werk je aan de klachten die je voelt in je lichaam. Een fysiotherapeut kan ervoor zorgen dat je lichaam meer in jouw voordeel gaat functioneren. Met oefeningen en hulpmiddelen probeert de fysiotherapeut je te leren om jouw lichaam anders te gebruiken;

 • Ontspanning: hierin leer je om beter te ontspannen. Ongemerkt span je jouw spieren constant aan, bijvoorbeeld wanneer je pijn hebt, stress ervaart of aan het piekeren bent. Aan de hand van verschillende ontspanningstechnieken leer je om hier beter controle over te krijgen.

 • Balans in de dag: hierin leer wij je om dagelijks de juiste balans te creëren tussen belasting en ontspanning. Door goed te leren luisteren naar je lichaam en wat deze nodig heeft, kun je een balans vinden tussen actieve momenten en rustmomenten.

Resultaat van de behandeling

Deelnemers aan de behandeling voor chronische vermoeidheid geven aan dat ze beter om kunnen gaan met de gevolgen van chronische vermoeidheid. Ze voelen zich energieker en kunnen een betere balans vinden in hun dagelijks leven. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die hebben deelgenomen aan een programma beter herstellen, opgewekter zijn en minder moeite hebben met het uitvoeren van werk, huishouden en hobby’s.

Fibromyalgie Medinello
 • Leren leven met moeheid

  Chronische vermoeidheid komt in verschillende intensiteiten en is voor iedereen weer anders. Daarom is het belangrijk dat wanneer je last hebt van langdurige moeheid, je goed aangeeft hoeveel en hoe vaak je last je hebt van de vermoeidheid. Op die manier kunnen behandelaars jou het beste helpen. Chronische vermoeidheid gaat niet zomaar weg. Het is daarom van belang dat je goed leert om de balans te bewaren. De neiging om veel te gaan doen op een goede dag zal bijvoorbeeld groot zijn, maar de kans is groot dat je hier later last van krijgt. Omgaan met chronische vermoeidheid is absoluut niet eenvoudig, maar wij begeleiden je hierin graag. Wij schrijven en delen regelmatig blogs, zoals leren omgaan met chronische vermoeidheid, zo helpen we je ook om zelf aan de slag te gaan en positief te blijven.
 • Over Medinello behandelprogramma's

  Wil je meedoen aan ons behandelprogramma voor chronische vermoeidheid? Of ben je op zoek naar meer informatie over wat wij precies doen? Bekijk onze informatie en ebooks over onze behandelwijzes en resultaten!
 • Vergoeding

  De behandeling van chronische vermoeidheid kan worden gedaan op offertebasis. De behandeling wordt niet direct vergoed door de zorgverzekeraar. Voor meer informatie over een vergoeding kun je terecht bij jouw zorgverzekeraar.
 • Aanmelden

  Wil jij je aanmelden bij Medinello voor het behandelingsprogramma voor chronische vermoeidheid? Je kunt dan onze online check doen. Via een korte checklist bepalen we welke behandeling bij jouw klachten hoort.
  Online Check