Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Arbeidsgerelateerde klachten

Heb jij al langere tijd last van klachten die je belemmeren op het werk, maar die je moeilijk kunt plaatsen? Dan is er mogelijk sprake van arbeidsgerelateerde klachten. Wij noemen deze klachten arbeidsgerelateerd wanneer ze langer dan zes maanden aanhouden en er lichamelijke en mentale problemen zijn waardoor er sprake is van werkverzuim. Deze klachten kunnen niet enkel door een ergotherapeut worden opgelost en vereisen een uitgebreidere behandeling.

Indicaties arbeidsgerelateerde klachten

Er zijn verschillende indicaties voor arbeidsgerelateerde klachten. De symptomen lopen uiteen en kunnen verschillen per persoon. De volgende indicaties kunnen duiden op arbeidsgerelateerde klachten:

 • Chronische pijn aan het houdings- en bewegingsapparaat (bijvoorbeeld RSI of KANS)
 • Burn-out klachten
 • Chronische vermoeidheid
 • Chronische rugklachten of een whiplash
 • Post-commotioneel syndroom (chronische klachten na een hersenschudding)
 • Problemen met het opbouwen van belastbaarheid die nodig is om aan het werk te gaan

Naast een van de bovenstaande indicaties moet er voor het behandelen van arbeidsgerelateerde klachten sprake zijn van een van de onderstaande factoren:

 • Dreigend verzuim
 • Verzuimpreventie bij hoogfrequent kortdurend verzuim
 • Ondersteuning bij terugkeer of hervatting na (langdurig) verzuim

Hoe ontstaan arbeidsgerelateerde klachten?

Arbeidsgerelateerde klachten kunnen verschillende oorzaken hebben, maar de meeste zijn terug te leiden tot overbelasting, een verkeerde houding of een te hoge werkdruk. Er kan sprake zijn van overbelasting wanneer iemand langdurig achter een computer werkt, maar ook bij fysiek of mentaal intensief werk. De klachten die hieruit ontstaan kunnen zich zowel lichamelijk als mentaal uiten en zijn divers en wisselend wat betreft intensiteit. Veel voorkomende klachten zijn RSI, hoofdpijn, darmklachten en vastzittende schouders en nek.

Andere arbeidsgerelateerde klachten ontstaan naar aanleiding van een te hoge werkdruk. Overspanning en burn-out zijn spanningsgerelateerde klachten waarbij dit een probleem is. De werknemer is niet in staat om zijn werk optimaal te vervullen en ervaart veel stress en angst. Deze klachten kunnen zich zowel lichamelijk als mentaal uiten.

Herstellen van arbeidsgerelateerde klachten

Voor het herstellen van arbeidsgerelateerde klachten is het belangrijk om veel geduld en aandacht te hebben. Na het vaststellen van de klachten is het eerst van belang om rust te nemen en te stoppen met vechten tegen de klachten. Dit is niet altijd makkelijk, het liefst wil je natuurlijk blijven meedraaien in de maatschappij. Rust en acceptatie is echter nodig voor een goed herstel.

Vervolgens kun je gaan onderzoeken wat er voor jou nodig is om een waardevol leven te creëren en eventueel terugkerende klachten te voorkomen. Denk eens na over wat voor jou bijdraagt aan een goed en zinvol leven. Probeer daar vervolgens je leven meer op in te richten. Dit kan leiden tot het aanpassen van de werkzaamheden en een betere balans te zoeken tussen werk en vrije tijd, zoeken van een nieuwe baan of vrijwilligerswerk, het verminderen of juist verbeteren van sociale contacten of meer tijd nemen voor hobby’s en interesses. Op die manier vind je langzaam weer je weg en kun je herstellen van jouw klachten.

Gezond aan het werk

Behandeling Gezond aan het werk

Het doel van de behandeling ‘Gezond aan het werk’ van Medinello is het aanpakken van arbeidsgerelateerde problematiek op psychosociaal en fysiek vlak dat speelt bij de werknemer. De behandeling voor de werknemers is gericht op het verhogen van de zelfredzaamheid en de regie voor duurzame inzetbaarheid binnen de werksituatie. Dit gebeurt uiteraard in goede afstemming met de werkgever en bedrijfsarts.

Het behandeltraject bij Medinello begint met een (optionele) quick scan van de klachten. Vervolgens wordt er een (verkorte) intake gedaan voor het behandelprogramma ‘Gezond aan het werk’. Wanneer jouw klachten passen binnen het behandelprogramma zal er gestart worden met de eerstelijnszorg van de basismodule ‘Gezond aan het werk’. Naast de basismodule zijn er verschillende optionele modules voor zelfzorg. Ook vind je buiten het behandelprogramma monodisciplinaire zorg op offerte basis zoals fysiotherapie, ergotherapie en psychotherapie.

Wanneer kom je in aanmerking voor de module ‘Gezond op het werk’?

Je komt in aanmerking voor deze module als er sprake is van arbeidsverzuim, recidiverend verzuim of wanneer er arbeidsgerelateerde factoren aanwezig zijn die mogelijk leiden tot verzuim in de toekomst.

Vacature ergotherapeut Zeist

Resultaat van de behandeling

Het resultaat van de behandeling van Medinello ‘Gezond aan het werk’ is gericht op duurzame werkparticipatie. De behandeling heeft als doel om de arbeidsgerelateerde factoren vanuit psychosociaal en fysiek aspect van de werknemer te optimaliseren. Hierdoor krijgt de werknemer meer regie over de werkzaamheden en ontstaat duurzame inzetbaarheid binnen de werksituatie. Dit gebeurt in goede afstemming met de werkgever en bedrijfsarts.

 • Indicatie van chronische arbeidsklachten

  Wanneer je last hebt van bovenstaande klachten is het verstandig om jouw huisarts te raadplegen. Die kan aangeven er sprake is van chronische arbeidsgerelateerde klachten.

  Het vaststellen hiervan kan een grote invloed hebben op jouw leven. Het is een belemmering in je dagelijks bezigheden. Zo kun je vaak enige tijd niet aan het werk, maar ontstaat hierover vaak wel een schuldgevoel. Dit is niet nodig en de medewerkers van Medinello helpen je hier graag bij.

 • Over Medinello behandelprogramma's

  Wil je meedoen aan ons behandelprogramma gezond aan het werk? Of ben je op zoek naar meer informatie over wat wij precies doen? Bekijk onze informatie en ebooks over onze behandelwijzes en resultaten!

  Direct aanmelden
 • Vergoeding

  Voor deze behandeling is er mogelijk een vergoeding vanuit een aanvullend pakket bij de zorgverzekeraar, dit is echter afhankelijk van het type pakket. Vaak is sprake van een werkgeversbijdrage middels een verwijzing van de bedrijfsarts. De definitieve vergoeding en de werkgeversbijdrage kunnen worden bepaald tijdens een intake.

 • Aanmelden

  Wil jij je aanmelden voor dit behandeltraject bij Medinello? Doe dan de online check op onze website om een beter beeld te krijgen van jouw situatie. Met deze uitgebreide online cliëntenscreening kunnen wij jou binnen korte tijd vertellen welke zorg voor jou het meest geschikt is en wat de mogelijke behandelopties zijn.