Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Fibromyalgie

Inhoudsopgave:

Klik op de link om naar de inhoud op deze pagina te navigeren.

  1. Wat is fibromyalgie?
  2. Symptomen
  3. Oorzaak of ontstaan
  4. Diagnose
  5. Behandeling

1. Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een chronische aandoening waarbij sprake is van pijn op verschillende plekken in het lichaam. Het wordt ook wel een chronisch gegeneraliseerd pijnsyndroom genoemd.

Mensen met fibromyalgie ervaren pijn waarvoor in het lichaam geen directe oorzaak gevonden kan worden. Om van fibromyalgie te kunnen spreken, moeten de klachten langer dan drie maanden bestaan en moet er sprake zijn van wijdverspreide pijnklachten.

Het begrip ‘fibromyalgie’ en de betekenis

De drie onderdelen van het begrip hebben namelijk een logische betekenis. ‘Fibro’ staat voor bindweefsel, het weefsel dat onze spieren met de botten verbindt. ‘Myo’ betekent spierweefsel en ‘algie’ betekent pijn. Bij fibromyalgie is er dus sprake van pijn in het spier- en bindweefsel.

Er is daarnaast sprake van stijfheid in het lichaam en extreme vermoeidheid. Dit kan als gevolg weer zorgen voor slaapproblemen en stemmingswisselingen. De pijnklachten zijn vaak wisselend. De klachten kunnen lang blijven en intens zijn, maar ook een tijdje wegblijven. Hierdoor is de ene periode zwaarder dan de andere.

Tip: lees meer over chronische pijn.

2. De symptomen

De klachten van fibromyalgie kunnen per persoon flink verschillen. De volgende symptomen komen vaak voor bij patiënten:

  • Spierpijn en/of stijve spieren;
  • Pijn in en rondom de gewrichten;
  • Chronische vermoeidheid;
  • Slaapproblemen;
  • Hoofdpijn;
  • Depressiviteit;
  • Moeite met concentreren;
  • Geheugenverlies;
  • Temperatuurwisselingen;
  • Darmproblemen;
  • Tintelingen.

2.1 Fibromyalgie aanval

De term ‘fibromyalgie aanval’ wordt zo nu en dan gebruikt of benoemd door patiënten. Fibromyalgie-pijn kan variabel en chronisch zijn, met periodes van verhoogde symptomen en periodes van verminderde symptomen. Een ‘aanval’ zou dus kunnen duiden op een periode waarin de symptomen van fibromyalgie tijdelijk verergeren.

2.2 Fibromyalgie en pijn in de benen

Eén van de meest voorkomende symptomen van fibromyalgie is pijn in de benen. Ruim 60% van de mensen met fibromyalgie heeft last van slaapproblemen. Deze slaapproblemen worden voornamelijk veroorzaakt door pijn in de benen.

In deze blog gaan we dieper in op fibromyalgie en pijn in de benen

3. De oorzaak of het ontstaan

Er is weinig bekend over de exacte oorzaak van fibromyalgie. Wel is duidelijk dat de aandoening geen schade aanricht aan het lichaam. De klachten verdwijnen echter niet, wat fibromyalgie een chronische aandoening maakt.

Bij mensen met fibromyalgie zijn geen afwijkingen te vinden in spieren, gewrichten of bindweefsel. Er zijn wel medici (waaronder Reuma Nederland en het regionaal Reumacentrum van het Máxima MC) die vermoeden dat fibromyalgie iets te maken heeft met de manier waarop hersenen de spieren aansturen.

Inmiddels is duidelijk geworden dat fibromyalgie geen ontstekingsziekte is en niet leidt tot schade. Waarschijnlijk is fibromyalgie ook niet erfelijk.

“Fibromyalgie is een chronisch gegeneraliseerd pijnsyndroom. Dit betekent dat mensen met fibromyalgie klachten van hoofdzakelijk pijn ervaren.”

4. De diagnose

Voor fibromyalgie is het vaak onduidelijk of er echt een diagnose gesteld kan worden. Dit komt omdat er geen harde criteria zijn waarop de aandoening kan worden vastgesteld. Wél zijn er methodes om een bepaald patiëntenprofiel op te kunnen stellen. Dit profiel wordt opgesteld aan fibromyalgie testcriteria. Hiervoor word getest op zogenoemde drukpunten (fibromyalgie tenderpoints) die een hulpmiddel vormen bij de indicatie.

Om vast te stellen of iemand fibromyalgie heeft, ‘moet’ er sprake zijn van:

  • Pijn voor een periode van meer dan 3 maanden;
  • Langdurige klachten op minstens 3 verschillende plekken;
  • Van pijnplekken in het boven- en onderlichaam;
  • Van pijn in zowel de rechter- als linkerkant van het lichaam;
  • Een aantal bijkomende symptomen (zie hieronder).

Bijkomende symptomen voor diagnose

Om de definitieve indicatie fibromyalgie te stellen, zal er daarnaast sprake moeten zijn van de aanwezigheid van bijkomende symptomen. Naast de wijdverspreide pijnklachten zoals vermoeidheid en een niet verkwikkende slaap, is er een lijst met symptomen waar je ‘punten’ mee scoort. Hierbij gaat het om symptomen zoals een prikkelbare darm, duizeligheid, koude intolerantie en hoofdpijn.

Fibromyalgie test

Sinds 2010 is er volgens de American College of Rheumatology een pijnscore en een symptoomscore, die samen de fibromyalgiescore vormen. Om fibromyalgie vast te stellen, moet er sprake zijn van minstens 12 punten. Soms wordt de indicatie (diagnose) met behulp van deze fibromyalgie test gesteld door Medinello, maar meestal wordt dit gedaan door een reumatoloog.

5. De behandeling

Heb je een indicatie fibromyalgie en daarvoor al een uitgebreid medisch traject doorlopen? Maar blijven de klachten bestaan en belemmeren ze jou in je dagelijkse activiteiten? Dan is een revalidatietraject bij Medinello voor jou mogelijk een goede optie.

Bij Medinello stellen wij samen een revalidatietraject op voor fibromyalgie om jouw klachten zo goed als mogelijk te verlichten. Voor een multidisciplinair revalidatietraject is wel een verwijzing nodig van huisarts of specialist. Deze vorm van zorg betreft tweedelijnszorg.

Lees meer over de behandeling van fibromyalgie.

Vergoeding zorgverzekering

In bepaalde gevallen vergoedt de ziektekostenverzekeraar de revalidatie behandeling. Uit onze screening blijkt of jouw zorg volledig, gedeeltelijk of niet vergoed wordt door jouw zorgverzekeraar. We bepalen samen met jou hoe dit het beste ingezet kan worden.

Heb je vragen over ziektekosten vergoedingen? neem dan gerust contact met ons op.

Tip: lees ook deze blog met 10 boeken over fibromyalgie.

  • Aanmelden

    Aanmelden voor het behandelingsprogramma voor chronische pijn? Doe de online check en kijk welke behandeling het beste bij jouw klachten past.

    Online Check