Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK)

Er is sprake van somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) wanneer lichamelijke klachten langer dan enkele weken duren en er bij medisch onderzoek geen aandoening is gevonden die de klachten voldoende verklaart. Deze klachten kunnen een grote invloed hebben op het dagelijkse leven van een patiënt en zelfs overgaan op chronische pijn. Op deze pagina geven wij meer informatie over onvoldoende verklaarbare somatische klachten (SOLK) en vertellen we hoe er toch iets aan gedaan kan worden.

Somatische klachten

Somatische klachten betekent letterlijk lichamelijke klachten. Wanneer er sprake is van SOLK heeft iemand lichamelijke klachten die onvoldoende te verklaren zijn. Je hebt al langere tijd last van de klachten maar deze zijn door een arts niet volledig te relateren aan een ziekte of beschadiging. De onvoldoende verklaarde klachten kunnen erg ontwrichtend zijn omdat er geen directe oplossing of behandeling mogelijk is.

Veel voorkomende SOLK klachten

Er zijn helaas veel klachten die niet goed te verklaren zijn. Vaak is er wel een vermoeden maar is het onduidelijk waarom de somatische klachten zo hevig of langdurig zijn.

Veel voorkomende klachten waar niet altijd een verklaring voor gevonden wordt:

 • Buikpijn;
 • Darmklachten;
 • Vermoeidheid;
 • Concentratieproblemen;
 • Rugpijn;
 • Gewrichtspijn;
 • Hoofdpijn;
 • Duizeligheid;
 • Hartkloppingen;
 • Benauwdheid.

Bij Medinello richten wij ons alleen op SOLK klachten die gerelateerd zijn aan het houdings- en bewegingsapparaat.

Hoe ontstaan onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten?

Het ontstaan van SOLK klachten is uiteraard lastig te bepalen, maar er zijn wel een aantal zaken die de kans op onvoldoende verklaarde klachten kunnen vergroten. Daarnaast hebben sommige mensen een grotere gevoeligheid voor klachten. Zij merken klachten sneller op en zijn zich heel bewust van veranderingen in hun lichaam. Tot slot kan het denken ook invloed hebben op de klachten. Het hebben van grote zorgen kan de onverklaarbare klachten bijvoorbeeld versterken of zorgen voor hevige vermoeidheid.

SOLK behandeling

Ondanks dat er niet direct een oplossing is voor patiënten met onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten, is er wel een behandeling beschikbaar. Om de onvoldoende verklaarde klachten zoveel mogelijk onder controle te krijgen, kan er professionele hulp worden ingeschakeld.

Deze hulp kan de patiënten helpen om te leren leven met de somatische klachten. Hierbij is het belangrijk dat de zorg doelmatig en in goed overleg met de patiënt wordt gegeven.

Het is allereerst van belang om goed in kaart te brengen welke zaken invloed hebben op de klachten. Houd bijvoorbeeld een dagboek bij om bepaalde patronen te herkennen. Daarnaast is het belangrijk om zo fit mogelijk te blijven. Zorg voor voldoende slaap, beweeg elke dag, eet gezond, rook niet en matig met alcohol.

Tot slot is het belangrijk om over je zorgen te praten, proberen te ontspannen en dagelijkse activiteiten te blijven doen. Op die manier is het mogelijk om de kwaliteit van leven te verbeteren, ondanks de aanwezigheid van de klachten.

Heb je vragen over somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten of wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met Medinello op. Wij helpen je graag verder.

 • Aanmelden

  Aanmelden voor het behandelingsprogramma voor chronische pijn? Doe de online check en kijk welke behandeling het beste bij jouw klachten past.

  Online Check

 • Nieuwsbrief: Medinello Connect

  Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws, ontwikkelingen en informatiebijeenkomsten op het gebied van chronische klachten zoals chronische pijn en chronische vermoeidheid? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief Medinello Connect:

  Medinello Connect