Een burn-out komt helaas steeds vaker voor in onze maatschappij. Naar schatting hebben ongeveer veertien procent van alle werknemers burn-out klachten. Wanneer je last hebt van aanhoudende burn-out klachten, kan dit van grote invloed zijn op je werk. Je functioneert niet meer honderd procent en er kan werkverzuim optreden. Bij Medinello bieden we een behandelprogramma voor mensen met burn-out klachten waarbij er sprake is van werkverzuim. We gaan jouw klachten onderzoeken, maken een behandelplan en gaan gezamenlijk met jou intensief aan de slag om grip te krijgen op jouw klachten.
Bij een burn-out kan er sprake zijn van veel verschillende soorten klachten. Deze zijn niet altijd eenvoudig te signaleren en de klachten zijn ook niet bij iedereen hetzelfde. Symptomen van een burn-out kunnen zijn:
Een burn-out kan verschillende oorzaken hebben. Het kan ontstaan door langdurige werkstress, problemen in de privé-sfeer over bijvoorbeeld financiën, een relatie of in de omgeving, of door perfectionisme. Zo is bij mensen met veel perfectionistische eigenschappen de kans op een burn-out groter. Ook kan een burn-out ontstaan na een ingrijpende gebeurtenis zoals bijvoorbeeld een overlijdensgeval, een ongeval of een ontslag. We spreken van een burn-out als de klachten langer dan zes maanden aanwezig zijn en ze het normale leven en participatie in de maatschappij belemmeren.
Het doel van de behandeling bij Medinello voor een burn-out is gericht op het wegnemen van herstelbelemmerende factoren en de juiste aansluiting weer te vinden binnen jouw werkzaamheden.
De behandeling voor een burn-out is een eerstelijns of op offertebasis multidisciplinair behandeltraject, waarbij je behandeld wordt door onder andere een psycholoog, fysiotherapeut en ergotherapeut. Middels de behandeling helpen wij je om een snellere terugkeer in de maatschappij te realiseren. Zo zorgen we er samen voor dat je verder kunt met een prettig leven. Het is ook mogelijk om enkelvoudige zorg te krijgen.
Het herstellen van een burn-out gaat in verschillende fases. Zo is het eerst belangrijk om te accepteren dat je een burn-out hebt. Dit kan best moeilijk zijn, aangezien je het liefst natuurlijk door wilt met je leven. Door de symptomen die je hebt te onderzoeken en vervolgens te begrijpen, kun je de situatie langzaamaan beter gaan accepteren.
Vervolgens is het noodzakelijk om rust te nemen. Wanneer je weer een beetje energie hebt, kun je gaan onderzoeken welke factoren precies voor de problemen zorgen en kun je gaan kijken wat je moet veranderen om te herstellen van de burn-out. In de laatste fase ga je aan de slag met de mogelijke oplossingen en probeer je er achter te komen wat voor jou goed werkt. Je werkt aan het herstel van jouw energieniveau en leert met stress en vermoeidheid om te gaan. Op die manier zorg je ervoor dat je niet terugvalt in een burn-out. Bij dit laatste kun je worden ondersteund door een zorgprofessional of behandelteam.