Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Chronische zenuwpijn (Ischias)

Inhoudsopgave:

Klik op de link om naar de inhoud op deze pagina te navigeren.

 1. Wat is chronische zenuwpijn?
 2. Oorzaak of ontstaan
 3. Symptomen
 4. Behandeling
 5. Zelfhulp

1. Wat is chronische zenuwpijn?

Chronische zenuwpijn (Ischias) is een medische aandoening die gekenmerkt wordt door aanhoudende pijn in de lage rug en het been, dat ten minste zes maanden duurt. De pijn kan mild of ernstig zijn en kan constant aanwezig zijn, of komen en gaan. Het gebied van pijn kan ook variëren binnen de lage rug en het been.

Tip: lees meer over chronische pijn.

2. De oorzaak of het ontstaan

Er zijn veel dingen die chronische zenuwpijn kunnen veroorzaken. De precieze oorzaak kan voor iedereen anders zijn, maar er zijn wel een aantal veelvoorkomende oorzaken:

 • Wervelkolomproblemen: aandoeningen zoals een hernia, stenose van het wervelkanaal of spondylolisthesis kunnen druk op de ischiaszenuw veroorzaken;
 • Trauma: letsel aan de wervelkolom, zoals bij een auto-ongeluk, kan chronische zenuwpijn veroorzaken;
 • Tumoren: zowel goedaardige als kwaadaardige tumoren in de ruggengraat kunnen druk op de ischiaszenuw uitoefenen;
 • Zwangerschap: door de verhoogde druk op de wervelkolom kan chronische zenuwpijn tijdens de zwangerschap optreden;
 • Diabetes: deze ziekte kan neuropathie veroorzaken, wat kan leiden tot chronische zenuwpijn.

Het is belangrijk om te weten dat chronische zenuwpijn vaak door een mix van verschillende factoren wordt veroorzaakt.

3. Symptomen

Chronische zenuwpijn kan verschillende symptomen veroorzaken die per persoon kunnen verschillen. De symptomen kunnen de hele tijd aanwezig zijn of af en toe opkomen, en de pijn kan wisselen in sterkte. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Aanhoudende pijn in de lage rug en het been: dit is het meest voorkomende symptoom. De pijn kan scherp, dof, brandend of een zwaar gevoel zijn. Het kan geconcentreerd zijn in een specifiek gebied of het kan zich over een groter gebied verspreiden;
 • Numbness of tintelingen: dit kan zich voordoen in de getroffen gebieden;
 • Zwakte: dit kan worden ervaren in de benen of voeten;
 • Moeilijkheden bij het bewegen: dit kan pijnlijk zijn en de bewegingsvrijheid beperken;
 • Het verlies van de blaas- of darmfunctie: dit is een zeldzaam maar ernstig symptoom dat onmiddellijke medische aandacht vereist.

4. De behandeling

Het doel van de behandeling is het verminderen van de pijn, het verbeteren van de functionele capaciteit en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Fysiotherapie kan een cruciaal onderdeel zijn van het behandelplan. Een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten kan je helpen met oefeningen die de druk op de ischiaszenuw kunnen verminderen en je kunnen leren hoe je je rug op een gezonde manier kunt gebruiken.

In sommige gevallen kan ook een psychologische aanpak nuttig zijn. Pijn kan een grote invloed hebben op je geestelijke gezondheid, en technieken zoals cognitieve gedragstherapie kunnen je helpen om te gaan met de psychologische aspecten van chronische pijn.

Ons multidisciplinaire team gaat samen met jou aan de slag om het juiste behandelplan op te stellen.

5. Zelfhulp: tips bij chronische zenuwpijn

Naast de behandelingen die Medinello je kan bieden zijn er ook een aantal tips waar je zelf mee aan de slag kunt:

 • Blijf actief: hoewel het verleidelijk kan zijn om bij pijn te rusten, kan regelmatige, lichte beweging helpen om de spieren in de rug sterk en soepel te houden. Probeer activiteiten zoals wandelen, zwemmen of zachte yoga, die niet belastend zijn voor de rug;
 • Zorg voor ontspanning: stress en spanning kunnen de pijn bij chronische zenuwpijn verergeren. Het vinden van effectieve manieren om te ontspannen, zoals mindfulness, diepe ademhalingsoefeningen of geleide meditatie, kan helpen om de spanning in de rug te verminderen;
 • Pas je dieet aan: bepaalde voedingsmiddelen en dranken kunnen de symptomen van chronische zenuwpijn verergeren. Het kan nuttig zijn om een voedingsdagboek bij te houden om eventuele triggers te identificeren. Het kan ook nuttig zijn om voldoende water te drinken om de blaas gezond te houden en constipatie te voorkomen, wat pijn kan verergeren.

Tip: lees ook onze eBooks voor meer informatie.

 • Aanmelden

  Aanmelden voor het behandelingsprogramma voor chronische pijn? Doe de online check en kijk welke behandeling het beste bij jouw klachten past.

  Online Check

 • Nieuwsbrief: Medinello Connect

  Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws, ontwikkelingen en informatiebijeenkomsten op het gebied van chronische klachten zoals chronische pijn en chronische vermoeidheid?

  Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief Medinello Connect:

  Medinello Connect