Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische pijn

Leer ons kennen

Zelfzorg & ondersteuning

Zelfzorg is belangrijk voor iedereen. Wanneer je niet goed voor jezelf zorgt, heeft dit invloed op jouw dagelijks leven. De mate van zelfzorg verschilt per persoon, voor de een is het makkelijker om dit te doen dan voor een ander. Voor mensen met een chronische aandoening is zelfzorg bijvoorbeeld van groot belang maar niet altijd makkelijk. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor het belang van zelfzorg en is er steeds meer informatie over beschikbaar. Ook bij Medinello kunnen wij je ondersteuning bieden met betrekking tot zelfzorg.

Zelfzorg

 • Leidt tot een betere gezondheid
 • Zorg voor een hogere kwaliteit van leven
 • Is belangrijk voor iedereen, maar in het speciaal voor mensen met een chronische aandoening
 • Hoef je niet alleen te doen

Waarom is zelfzorg zo belangrijk?

Zelfzorg is belangrijk omdat het je helpt om situaties te laten bezinken. Door voldoende zelfzorg momenten in te plannen in je dag, heb je de tijd en ruimte om bij te komen van stressvolle situaties. Zo voorkom je dat je overprikkeld raakt en ervaar je uiteindelijk meer rust en plezier in je leven. Door af en toe even stil te staan bij de dingen die je overkomen, kun je de situatie sneller verwerken en blijft deze niet nog weken sluimeren in je hoofd.

Je kent ongetwijfeld de drie R’en: rust, reinheid en regelmaat. Binnen de zelfzorg zijn die woorden iets waar jij je aan vast kunt houden. Wanneer jij voldoende rust, reinheid en regelmaat in je leven hebt, zul je zien dat je het leven steeds beter aan kan. Ongeacht de problemen of chronische klachten die je ervaart. Het gaat hierbij om rust in het algemeen, reinheid van je geest, lichaam en omgeving en regelmaat in de vorm van structuur in je dag.

Ondersteuning bij zelfzorg

Bij Medinello bieden wij ondersteuning met betrekking tot zelfzorg. Zo kunnen wij je op een positieve manier stimuleren om zelfzorg te implementeren in jouw leven. Daarnaast bieden wij verschillende mogelijkheden tot directe ondersteuning in de vorm van:

 • Fysiotherapie
 • Psychotherapie
 • Ergotherapie
 • Medisch Specialistische Revalidatiebehandeling (MSR)
 • Webinars over verschillende onderwerpen met betrekking tot zelfzorg. Bekijk hiervoor het Youtubekanaal van Medinello
 • Online cursus Mindfullness
 • Live-sessies Bewust Bewegen

Het doel van zelfzorg

Het doel van zelfzorg is om inzicht te krijgen in waar jij als persoon behoefte aan hebt en hier vervolgens aandacht aan te geven. Denk hierbij aan de belasting van je lichaam, maar ook van de geest. Door de focus te leggen op jezelf, weet jij steeds beter wat je aan kan en wat je moet doen om in balans te blijven. Bewustwording is hierbij van groot belang.

De manier van zelfzorg verschilt uiteindelijk per persoon. Zelfzorg is voor iedereen anders. Waar de ene persoon last heeft van chronische klachten, kampt de ander met slapeloosheid of een ongezond eetpatroon waar hij of zij niet uitkomt. In al deze gevallen kan de juiste zelfzorg voor een mogelijke oplossing zorgen. Zelfzorg zorgt uiteindelijk voor een leuker en aangenamer leven.

zelfcompassie Oefeningen

Doel van de behandeling

Wij geven graag passend behandeladvies aan cliënten. Op onze website kun je daarom een screening aanvragen. Het doel van de screening is om te kijken of het behandelaanbod van Medinello aansluit op jouw klachten en zo ja, welk behandelprogramma daarvoor het meest geschikt is.

De screening bestaat uit een informatieve film, het invullen van een aantal vragenlijsten, alsmede een gesprek met de zorgprofessional van Medinello. Daarmee wordt je situatie in kaart gebracht en geven we advies over de vervolgstap. De screening is volledig kosteloos en valt daardoor buiten het eigen risico van je zorgverzekering.

Screening aanvragen

Voorbeelden van zelfzorg

Er zijn ontzettend veel vormen van zelfzorg. Onderstaand lichten we er een aantal uit:

 • Slaaphygiëne – Vind jij het lastig om in slaap te komen en/of heb je last van slapeloosheid? Een grote kans dat je dit kunt wijten aan een slechte slaaphygiëne. Door hier aandacht aan te besteden en aanpassingen te maken aan je dagelijkse slaaproutine kun je jouw slaaphygiëne verbeteren. Lees meer over tips bij slapeloosheid in onze blog hierover.
 • Stressreductie – Een andere vorm van zelfzorg is het bewust reduceren van stress. Geef aandacht aan het onderzoeken van jouw stressfactoren. Onderzoek hoe stress werkt in jouw lichaam en geest en probeer vervolgens anders om te gaan met deze prikkels. Gun jezelf bijvoorbeeld meer rust wanneer je stress ervaart en stel de juiste prioriteiten in jouw dag.
 • Acceptance and Commitment Therapy (ACT) – Verdiep je in de ACT of laat je begeleiden volgens deze therapie. De ACT is een wetenschappelijk onderbouwde gedragstherapie die je helpt om flexibel om te gaan met moeilijkheden in je leven waar je geen invloed op hebt. Deze positieve therapie gaat uit van wat je nog wél kunt en niet alleen van wat je wilt vermijden.

Daarnaast zijn er ook kleine voorbeelden van zelfzorg, denk bijvoorbeeld aan:

 • Elke dag een half uur wandelen
 • Een gezonde maaltijd voor jezelf bereiden
 • Een warm bad nemen
 • Een yoga-abonnement nemen
 • Een verjaardagsfeestje afzeggen
Blog - tips bij slapeloosheid
 • Medinello Connect

  Blijf op hoogte van de laatste ontwikkelingen en meld je gratis aan voor Medinello Connect. Zo mis je nooit onze tips en informatie over gezond leven en aankondigingen van evenementen en bijeenkomsten.

  -> Nu aanmelden
 • Vergoeding

  Behandelingen voor zelfzorg worden niet vergoed in het basispakket van zorgverzekeraars. Medinello betaalt een groot deel vanuit de organisatie voor de ontwikkeling om deze programma's aan te bieden. Je betaalt dus een klein bedrag zelf. Mogelijk kun je wel (een deel van) de kosten vergoed krijgen door je zorgverzekeraar als je een aanvullend pakket hebt. Overleg hierover met je zorgverzekeraar. Daarnaast kom je mogelijk in aanmerking voor een bijdrage van je werkgever.
 • Mindful+ Bewust Bewegen programma

  Bekijk ons online programma over mindful bewust bewegen, eten en zijn. Dit programma staat in het teken van bewuste aandacht in het moment en voor jezelf, door middel van bewegings- en ademhalingsoefeningen, meditatie, lekkere recepten en nog veel meer tips.
 • Aanmelden

  Wil je je graag aanmelden bij Medinello voor een behandelprogramma? Doe dan de online screening om een beter beeld te krijgen van jouw situatie. Hiermee kunnen we de meest geschikte behandelopties aan je voorstellen.

  -> Naar de Online Screening