Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Zelfzorg & ondersteuning

Zelfzorg is belangrijk voor iedereen. Wanneer je niet goed voor jezelf zorgt, heeft dit invloed op jouw dagelijks leven. De mate van zelfzorg verschilt per persoon, voor de een is het makkelijker om dit te doen dan voor een ander. Voor mensen met een chronische aandoening is zelfzorg bijvoorbeeld van groot belang maar niet altijd makkelijk. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor het belang van zelfzorg en is er steeds meer informatie over beschikbaar. Ook bij Medinello kunnen wij je ondersteuning bieden met betrekking tot zelfzorg.

Zelfzorg

 • Leidt tot een betere gezondheid
 • Zorg voor een hogere kwaliteit van leven
 • Is belangrijk voor iedereen, maar in het speciaal voor mensen met een chronische aandoening
 • Hoef je niet alleen te doen

Waarom is zelfzorg zo belangrijk?

Zelfzorg is belangrijk omdat het je helpt om situaties te laten bezinken. Door voldoende zelfzorg momenten in te plannen in je dag, heb je de tijd en ruimte om bij te komen van stressvolle situaties. Zo voorkom je dat je overprikkeld raakt en ervaar je uiteindelijk meer rust en plezier in je leven. Door af en toe even stil te staan bij de dingen die je overkomen, kun je de situatie sneller verwerken en blijft deze niet nog weken sluimeren in je hoofd.

Je kent ongetwijfeld de drie R’en: rust, reinheid en regelmaat. Binnen de zelfzorg zijn die woorden iets waar jij je aan vast kunt houden. Wanneer jij voldoende rust, reinheid en regelmaat in je leven hebt, zul je zien dat je het leven steeds beter aan kan. Ongeacht de problemen of chronische klachten die je ervaart. Het gaat hierbij om rust in het algemeen, reinheid van je geest, lichaam en omgeving en regelmaat in de vorm van structuur in je dag.

Ondersteuning bij zelfzorg

Bij Medinello bieden wij ondersteuning met betrekking tot zelfzorg. Zo kunnen wij je op een positieve manier stimuleren om zelfzorg te implementeren in jouw leven. Daarnaast bieden wij verschillende mogelijkheden tot directe ondersteuning in de vorm van:

Medinello Zelfzorg programma

Op het gebied van “continu aan je gezondheid werken” hebben de specialisten bij Medinello een programma’s opgesteld om blijvend aan je gezondheid te werken. Dit kan zowel op locatie als online / thuis. Bekijk onze programma’s:

Club Relax (op locatie)

Vanuit Club Relax worden er zowel yoga als mindfullness lessen en cursussen aangeboden op het gebied van ontspanning en bewustzijn. Het Yoga programma wordt iedere woensdagavond gegeven op 2 momenten (Saswitha Yoga & Yin/Yang Yoga). De Mindfullness cursus wordt een aantal keren per jaar gegeven, bekijk de eerstvolgende cursussen op de pagina:

Het doel van zelfzorg

Het doel van zelfzorg is om inzicht te krijgen in waar jij als persoon behoefte aan hebt en hier vervolgens aandacht aan te geven. Denk hierbij aan de belasting van je lichaam, maar ook van de geest. Door de focus te leggen op jezelf, weet jij steeds beter wat je aan kan en wat je moet doen om in balans te blijven. Bewustwording is hierbij van groot belang.

De manier van zelfzorg verschilt uiteindelijk per persoon. Zelfzorg is voor iedereen anders. Waar de ene persoon last heeft van chronische klachten, kampt de ander met slapeloosheid of een ongezond eetpatroon waar hij of zij niet uitkomt. In al deze gevallen kan de juiste zelfzorg voor een mogelijke oplossing zorgen. Zelfzorg zorgt uiteindelijk voor een leuker en aangenamer leven.

zelfcompassie Oefeningen

Doel van de behandeling

Medinello Connect

Wil je graag met regelmaat online tips, oefeningen en nuttige achtergrond informatie ontvangen over een vrolijk en gezond leven? Dan is Medinello Connect wat jij zoekt. Je kunt van ons verwachten dat:

– We ontwikkelingen delen met jou op gebied van beter worden en gezond blijven;
– We houden je op de hoogte van events, informatiebijeenkomsten en meetups met lotgenoten;
– Je ontvangt tips en informatie over gezond en vrolijk leven met een indicatie;
– We behandelen ervaringsverhalen en veelgestelde vragen van onze cliënten;
– We sturen je maximaal 2x per maand nuttige informatie.

Aanmelden M+ Connect

medinello connecten lotgenoten

Voorbeelden van zelfzorg

Er zijn ontzettend veel vormen van zelfzorg. Onderstaand lichten we er een aantal uit:

 • Slaaphygiëne – Vind jij het lastig om in slaap te komen en/of heb je last van slapeloosheid? Een grote kans dat je dit kunt wijten aan een slechte slaaphygiëne. Door hier aandacht aan te besteden en aanpassingen te maken aan je dagelijkse slaaproutine kun je jouw slaaphygiëne verbeteren. Lees meer over tips bij slapeloosheid in onze blog hierover;
 • Stressreductie – Een andere vorm van zelfzorg is het bewust reduceren van stress. Geef aandacht aan het onderzoeken van jouw stressfactoren. Onderzoek hoe stress werkt in jouw lichaam en geest en probeer vervolgens anders om te gaan met deze prikkels. Gun jezelf bijvoorbeeld meer rust wanneer je stress ervaart en stel de juiste prioriteiten in jouw dag;
 • In Balans – Waarom dat ‘in balans’ zijn belangrijk is in het dagelijks leven? – Welke invloed ‘in balans’ heeft op ons brein? – Hoe je je balans kan optimaliseren? Bekijk hier de webinar met praktische tips en adviezen.

Daarnaast zijn er ook kleine voorbeelden van zelfzorg, denk bijvoorbeeld aan:

 • Elke dag een half uur wandelen;
 • Een gezonde maaltijd voor jezelf bereiden;
 • Een warm bad nemen;
 • Een yoga-abonnement nemen;
 • Een verjaardagsfeestje afzeggen.
Blog - tips bij slapeloosheid
 • Vergoeding

  Behandelingen voor zelfzorg worden niet vergoed in het basispakket van zorgverzekeraars. Medinello betaalt een groot deel vanuit de organisatie voor de ontwikkeling om deze programma's aan te bieden. Je betaalt dus een klein bedrag zelf. Mogelijk kun je wel (een deel van) de kosten vergoed krijgen door je zorgverzekeraar als je een aanvullend pakket hebt. Overleg hierover met je zorgverzekeraar. Daarnaast kom je mogelijk in aanmerking voor een bijdrage van je werkgever.
 • Medinello Connect

  Blijf op hoogte van de laatste ontwikkelingen en meld je gratis aan voor Medinello Connect. Zo mis je nooit onze tips en informatie over gezond leven en aankondigingen van evenementen en bijeenkomsten.

   

  Nu aanmelden