Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Hoe ga je om met chronische pijn?

Bijna drie miljoen Nederlanders hebben elke dag pijn. Een enorm aantal. Door de pijn kan het dagelijks leven in meer of mindere mate worden beïnvloed. Om er goed mee te leren leven en de pijn zoveel mogelijk te verminderen, kan hulp gezocht worden van een revalidatiearts, psycholoog of fysiotherapeut. In deze blog vertellen we hier meer over en kun je lezen hoe je om kunt gaan met chronische pijn.

Onduidelijke oorzaak

Bij veel mensen met chronische pijnklachten is de oorzaak onduidelijk en is er niet altijd zicht op verbetering. Dit maakt de situatie alleen nog maar frustrerender. Chronische pijn gaat dan ook vaak samen met psychische klachten. Door de onduidelijkheid en beperking in het dagelijks leven, kun je last krijgen van negatieve gedachten en veel angst voelen. Je komt in een vicieuze cirkel terecht.

Accepteer de chronisch pijn

Een van de eerste stappen die moet worden gezet in het omgaan met pijn is ook meteen de moeilijkste stap: probeer de chronische pijn te accepteren. Dit betekent niet dat je je moet neerleggen bij de klachten maar dat je je moet realiseren dat je zelf actie moet ondernemen om er mee om te gaan. Wanneer je de pijn accepteert, zal je meer openstaan voor nieuwe mogelijkheden en manieren om de klachten aan te pakken.

Vraag om hulp

Je hoeft niet alles alleen te doen. Om in het dagelijks leven om te gaan met de chronische pijn is het heel normaal om de steun van anderen te gebruiken. Vraag daarom een zorgverlener, familie, vrienden of collega’s om hulp wanneer je dit nodig hebt. Vaak zijn er in de omgeving wel organisaties te vinden die extra ondersteuning kunnen bieden.

Doe niet teveel tegelijk

Door de chronische pijn te accepteren zal je je ook realiseren dat je niet dezelfde hoeveelheid activiteiten per dag kunt doen als voorheen. Het is dan ook heel belangrijk om niet teveel tegelijk te doen en de activiteiten te verdelen. Stel prioriteiten, las voldoende pauzes in en luister naar je lichaam.

Zorg voor ontspanning

Aangezien de dagelijkse activiteiten meer tijd kosten, is de kans groot dat er minder tijd overblijft voor ontspanning. Het is echter heel belangrijk om ook voldoende te ontspannen dus maak hier tijd voor vrij. Niet alleen je lichaam moet tot rust komen, ook mentaal is het goed om te ontspannen. Neem elke dag even de tijd om bijvoorbeeld een boek te lezen, met een vriend af te spreken of te wandelen.

Blijf in beweging

Wanneer je last hebt van chronische pijn ben je waarschijnlijk geneigd om minder te bewegen. Dit is echter heel belangrijk om te blijven doen. Beweeg je niet voldoende, dan is de kans op een toename van de pijn groter. Wanneer je teveel pijn ervaart tijdens het bewegen, is het verstandig om een behandelaar in te schakelen om je hierbij te helpen. Zo kom je op een veilige manier aan voldoende beweging en houd je het lichaam sterk.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Stel ze dan gerust.