Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Positief denken geeft je kracht, helpt je vooruit en maakt je gelukkiger.

De een is positiever ingesteld dan de ander. Voor een deel is dat bepaald door aanleg, maar voor een groot deel heb je er zelf invloed op. Wanneer alles goed gaat in je leven, er zijn weinig tegenslagen en alles loopt op rolletjes, is het niet zo moeilijk om positief te blijven. De kunst zit ‘m vooral in het positief blijven wanneer het niet zo goed gaat. Want hoe blijf je positief als alles tegen zit? Je verliest je baan, een dierbare of misschien zijn er opstapelingen van negatieve omstandigheden. Een positieve kijk maakt het leven, zelfs in alle ellendige en moeilijke situaties, luchtiger, plezieriger, krachtiger, gelukkiger en helpt je vooruit. Het helpt je om verstandige keuzes te maken in de richting die jij wilt.

 

Positief denken kun je jezelf aanleren. 5 tips en oefeningen om positiever te denken.

  1. Begin je dag positief. Begin je je dag met iets met waar je van kunt genieten of waar je blij van wordt. Dit kan een warme (of koude!) douche zijn, een lekker ontbijtje of een goede kop koffie. Start je dag met een oefening in positief denken, bijvoorbeeld door jezelf een vraag te stellen, waar een positief antwoord de uitkomst van is. Waarom heb ik zin in vandaag? Omdat het zonnetje gaat schijnen. Omdat ik een lekkere wandeling in de natuur ga maken. Omdat er een leuke afspraak met een vriend(in) op het programma staat. Omdat ik weer een lekkere kop koffie ga maken.

 

  1. Je hebt altijd zelf een keuze. Hoe je reageert op negatieve omstandigheden is een keuze. Bepaalde situaties kun je niet veranderen. Je kunt wel kiezen hoe je daar mee om gaat. Er zijn altijd verschillende mogelijkheden. Kies voor de meest positieve optie.

 

  1. Bedenkt waar je vandaag dankbaar voor bent. Als je angst, verdriet, teleurstelling, frustratie of een ander minder fijn gevoel ervaart, probeer dan te zoeken naar iets waarvoor je dankbaar bent. Voor de fijne woorden van een familielid, het lekkere eten of voor het fijne gezelschap. Dankbaarheid is een krachtig middel om je beter te voelen.

 

  1. Hoe en wat je denkt, trek je aan. Denk je negatief over veel dingen? Dan zal je ook veel negatieve dingen aantrekken. Omgekeerd werkt dit ook zo. Denk je positief, dan zal je meer positieve dingen aantrekken en meemaken.

 

  1. Vergroot je zelfvertrouwen. Een gevoel van eigenwaarde maakt je krachtiger en positiever. Bedenkt wat vandaag allemaal goed ging. Misschien heb je een sollicitatiebief de deur uit gedaan, heb je je opdracht goed uitgewerkt of heb je alle mails beantwoord. Je had een goede dag op je werk of je hebt je huis goed opgeruimd. Koester je successen, want wat jou succesvol maakt, geeft je een positief gevoel en kracht.

 

Bron: