Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Houd dat vakantiegevoel vast met de volgende 7 tips en leef ontspannen en gezonder.

De zomer is in volle gang. Vakantiebestemmingen naar mediterrane landen als Spanje, Portugal, Frankrijk en Italië zijn al maanden geleden geboekt. Naast de heerlijke temperaturen, speelt de mediterrane mindset en leefstijl een grote rol in wat ons zo aantrekt in deze bestemmingen. Zodra we terugkomen uit deze heerlijke oorden proberen we, vaak tevergeefs, het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden. Door onze dagelijkse gewoonten zitten we weer snel in ons oude ritme van volle werkdagen, drukke agenda’s en afspraken.

Hoe houden we dat vakantiegevoel vast? Wat kunnen we leren van de mediterrane mindset en levensstijl die het leven meer ontspannen en gezond maakt?

  1. Spontaniteit. In Nederland houden we van een goede planning en goede organisatie. Er is over het algemeen weinig ruimte voor spontane acties, die juist het leven avontuurlijk en spannend maken. De verrassende elementen zorgen ervoor dat we herinneringen maken. Juist dat verrassende, onverwachte tripje naar die stad of een niet-geplande avond met vrienden blijft het beste beklijven en zijn vaak de leukste avonden met een groot gevoel van vreugde. In Zuid-Europese landen plannen ze bijna nooit, leven meer in het hier en nu en genieten zo meer van wat spontaan op hun pad komt. Scheelt een hoop organisatiestress en levert mooie momenten op!
  1. Eetgewoonten. Het eten van producten als olijfolie, knoflook, noten, vis, vruchten, fruit en ham zijn in de mediterrane landen heel gewoon. Ze zijn lekker en heel gezond voor je lichaam. Daarbij nemen de Zuid- Europeanen de tijd om te eten. Urenlang tafelen om rustig te genieten en te proeven. Het voorkomt te veel eten van ongezonde producten en leert je voelen wanneer je genoeg hebt. Lees ook: [link https://www.medinello.nl/blog/intuitief-eten-en-mindful-eten-meer-aandacht-en-meer-genieten-eten-geeft-meer-energie-en-betere-gezondheid/].
  1. Familietijd. Het tafelen in mediterrane landen vindt meestal plaats met de hele familie aan tafel. Nu is het in Nederland niet zo vanzelfsprekend om met de hele familie onder een dak te wonen, toch kan een maaltijd aan tafel met de hele familie waardevol zijn. Lukt het niet met de hele familie, dan levert het eten van een maaltijd met je gezin aan tafel vaak mooie gesprekken en mooie momenten op. Dus eet niet langer voor de buis op de bank!
  1. Geniet van de zon, maar ga er niet de hele dag in liggen. Je hoeft niet de hele dag in de zon te bakken om een kleurtje te krijgen. Het zijn in de Zuid-Europese landen niet de bewoners die de stranden druk maken, maar de toeristen. De lokale bewoners hebben ook een bruin kleurtje, maar krijgen dat niet door in de zon te gaan liggen. In de zon liggen bakken is ongezond voor je, zeker als je je niet of te weinig insmeert en verbrandt. Met een hoed op je hoofd, bedekte schouders, zonnebrandcrème en door in de schaduw te lopen krijg je ook een goed kleurtje.
  1. Neem de klok wat minder serieus. In Nederland houden we, met een goede organisatie en planning, van de klok. Dat is enerzijds prettig, het brengt structuur in onze dag. Anderzijds maakt ons dat gestresst. In het zuiden zijn ze niet zo punctueel met de tijd bezig. Wat vandaag niet kan gebeurt morgen. Misschien kun je je in je dagelijks leven wat vaker afvragen hoe erg het is als iets vandaag niet precies op tijd gebeurt. Waarschijnlijk ligt er niemand wakker van als het morgen gebeurt.
  1. Geniet van het buitenleven en beweeg. In onder andere Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal, is het heel normaal om de koffie niet in je eigen huis te drinken, maar in het koffiebarretje op de hoek. Datzelfde geldt voor het halen van vers brood. Ze leven daar buiten en blijven, door veel te voet te doen, in beweging. Nu is het bij ons in de herfst en winter misschien kouder, maar we zouden met een extra trui of jas prima meer naar buiten kunnen.
  1. Geniet op de juiste manier van je alcoholische drankje. Nu zijn de Zuid-Europeanen zeker niet vies van een wijntje bij het eten. Ze drinken het met kleine beetjes, meer verdeeld over de dag. Daarnaast drinken ze veel water. Dus probeer die fles niet zo snel mogelijk weg te drinken, maar drink het in kleine beetjes. Je geniet er des te meer van.