Iedereen is wel eens moe maar sommige mensen zijn vrijwel altijd onverklaarbaar moe en futloos. Ze hebben weinig energie om dingen te ondernemen en de vermoeidheid belemmert het dagelijkse leven. Circa 2% van de bevolking heeft last van deze chronische vermoeidheid. De oorzaak ervan is helaas niet altijd te achterhalen. Gelukkig kun je leren omgaan met chronische vermoeidheid. Benieuwd hoe? Lees dan verder!
Wanneer je last hebt van chronische vermoeidheid kunnen er verschillende symptomen optreden. Er is helaas nog geen vaste oorzaak aan te wijzen dus de symptomen kunnen verschillen per persoon. Heb je veel van de onderstaande kernmerken, dan is het verstandig om een huisarts te raadplegen:
Je zou zeggen dat het nemen van rust de vermoeidheid kan verhelpen. Dit is helaas vaak niet het geval. Bij chronische vermoeidheid is er meestal wat anders aan de hand. Het gevoel van moeheid en pijn is verstoord waardoor je dit heftiger voelt dan anderen. De hersenen maken de vermoeidheid als het ware groter dan het is. Chronische vermoeidheid kan meerdere oorzaken hebben. Vaak is het een combinatie van de volgende factoren:
Om de klachten van chronische vermoeidheid te verhelpen kun je verschillende acties ondernemen. Allereerst is het altijd verstandig om een huisarts te raadplegen. Deze kan een mogelijke oorzaak onderzoeken en je doorverwijzen naar een psycholoog. Aan de hand van cognitieve gedragstherapie leer je zo anders kijken naar de klachten waardoor ze zullen verminderen.
Daarnaast kun je de chronische vermoeidheid laten verdwijnen door nog een stap terug te nemen wat betreft activiteiten en vervolgens in kleine stapjes weer op te bouwen. Dit wordt ook wel oefentherapie genoemd. Hierbij kijk je samen met een therapeut naar welke activiteiten je nog kunt en maak je een plan om deze uit te breiden.
Wanneer je eerst zelf aan de slag wilt om de klachten te verminderen, kun je de volgende tips gebruiken:
Mocht je vragen hebben over chronische vermoeidheid of last hebben van soortgelijke klachten, neem dan gerust contact met ons op.
We schreven eveneens een blogartikel over leren omgaan met chronische pijn.