Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

6 tips voor meer rust in je hoofd

Gedachten die maar heen en weer gaan, je herkent het vast wel. Iets wat bij iedereen voorkomt, want deze gedachten helpen ons om te overleven als mens. Door onze gevoelens en gedachtes weten we wat we op een bepaald moment moeten doen. Zo kunnen we beter presteren. We hoeven alleen niet constant te presteren en die gedachtes blijven wel komen.. In deze blog vertellen wij daarom hoe je hiermee om kunt gaan en meer rust in je hoofd krijgt.

Wat houdt rust in je hoofd in?

Onder rust in je hoofd verstaan wij een hoofd dat niet vol zit met opdrachten voor jezelf, piekergedachtes, keuzes die gemaakt moeten worden of frustraties. Wanneer je meer rust in je hoofd hebt, ervaar je overzicht, positiviteit en een goed gevoel. Je weet hoe je ervoor staat en wat voor jou het beste is. Hier komt uit voort dat je beter om kunt gaan met stress en betere keuzes maakt. Klinkt goed! Maar hoe krijg je dit nu precies? Met de onderstaande tips helpen we je op weg.

Leef in het nu

Op dit moment komen er al genoeg prikkels binnen. Je bent aan het lezen, ondertussen hoor je geluiden van buiten en misschien neem je ook nog een slok van je kop thee. Waarom zou je jezelf vermoeien met nog meer gedachten uit het verleden of de toekomst? Het leven speelt zich nu af. Probeer daarom je aandacht ook op het nu te focussen, dit geeft veel rust.

Ga opruimen

Wanneer je fysiek gaat opruimen, zorgt dit automatisch ook voor ruimte in je hoofd. Is het een troep in jouw woonkamer? Dan is de kans groot dat je constant wordt herinnert aan alles wat je daar nog mee moet doen. Door het op te ruimen, word je verlost van deze gedachten en krijg je een goed gevoel. Dit geldt naast je huis natuurlijk ook voor het opruimen van je kledingkast of keukenkastjes.

 
 
 
 

Doe yoga

Yoga is een manier om je gedachten naar het hier en nu te krijgen. Voor een periode focus jij je op je ademhaling en lichaam. Soms zullen er wel gedachtes voorbij komen maar probeer deze gewoon te laten gaan zonder er over te oordelen of in verzeild te raken. Door heel bewust bepaalde oefeningen te doen, kun je de aandacht daar houden en zal je merken dat je rustiger wordt.

Ga naar buiten

Naar buiten gaan, kan een simpele manier zijn om rust in je hoofd te krijgen. Wanneer je veel binnen zit, heb je ook de neiging om naar binnen te keren in je hoofd. Door naar buiten te gaan en te genieten van de frisse lucht en natuur, kun je dit even loslaten. Je geeft hiermee je brein de tijd om zaken te verwerken. Ga dus vaker even naar buiten, ook al is het maar tien minuten. Je zult zien dat je met een frissere mind weer naar binnen gaat.

Minder plannen

In onze huidige maatschappij wordt veel gepland. Mensen hebben het druk en proberen alle ballen hoog te houden. Ze moeten werken, hebben zowel zakelijke als sociale afspraken, willen sporten en de hond moet ook uitgelaten worden. Hierdoor heb je misschien de neiging om afspraken met anderen in te plannen. Daar is op zich niet zoveel mis mee totdat je de komende twee weken helemaal volgepland zit. Dit kan juist een gevoel van onrust veroorzaken. Hoe ga je dat allemaal doen?! Door niet te plannen, zal je minder onrust ervaren en leef je meer in het nu.

Geen social media

Tot slot is het goed om niet teveel social media te gebruiken. Door de hele dag door op social media te kijken, krijg je constant nieuwe prikkels. Ze leiden je af van waar je echt mee bezig bent. Probeer eens je telefoon een dag weg te leggen en geniet van de rust die je dan ervaart!

Ga jij aan de slag met deze tips? Meer rust in je hoofd krijgen kan best lastig zijn maar wanneer je eenmaal weet hoe het moet, wil je niet anders meer.