Helaas komt het steeds vaker voor in onze maatschappij, een burn-out. Maar liefst 14% van de bevolking in Nederland heeft burn-outklachten. We noemen iets een burn-out wanneer iemand het gevoel heeft opgebrand te zijn. Je hebt weinig energie, bent niet gemotiveerd en hebt nergens meer zin in. Het is een negatieve situatie die verschillende oorzaken kan hebben. In deze blog vertellen wij je hier meer over en beschrijven we hoe je een burn-out kunt herkennen.
Zoals we hierboven al even noemden, kan een burn-out veel verschillende oorzaken hebben. Vaak is het een combinatie van factoren die uiteindelijk tot de burn-out leiden. Zo kan het te maken hebben met perfectionisme, stress of het niet kunnen loslaten van bepaalde zaken. Ook kan het een gevolg zijn van een chronische ziekte of te maken hebben met problemen in een relatie of op het werk.
Vaak is het herkennen van een burn-out best wel lastig. Of je het nu zelf hebt of iemand die dichtbij je staat, een burn-out is moeilijk te herkennen. Het is echter wel heel belangrijk dat de burn-out zo snel mogelijk wordt gesignaleerd. Hoe eerder het kan worden aangepakt, hoe sneller iemand weer kan herstellen. Hieronder vind je daarom een aantal waarschuwingssignalen die kunnen duiden op een burn-out. Er hoeft geen sprake te zijn van al deze signalen, de symptomen zijn voor iedereen anders.
Iemand is erg moe en heeft weinig energie om dingen te ondernemen. De kleine huishoudelijke klusjes zijn al teveel. Iemand is uitgeblust en heeft het gevoel dat het niet meer gaat.
Voorafgaan aan dit gevoel is er vaak een periode van veel werken en activiteiten. Hierop volgt plotseling een leeg gevoel omdat de taken die gedaan moeten worden opeens niet meer lukken. Iemand heeft het gevoel leeg te zijn en weet niet goed wat hij of zij moet doen.
Door het harde werken en perfectionisme wat hierbij komt kijken, is er veel stress ontstaan. Doordat iemand teveel hooi op zijn vork neemt, kan er een concentratiestoornis ontstaan. Het perfectionisme veranderd in een gebrek aan focus waardoor taken niet goed meer worden uitgevoerd en het lastig is om een gesprek aan te gaan.
De hele dag spelen er gedachtes over werk, collega’s, vrienden en afspraken. Zodra iemand in bed gaat liggen, wordt het piekeren erger. Hierdoor is het lastig om in slaap te komen en ontstaat er een slaapgebrek. De klachten verergeren hierdoor en iemand put zichzelf volledig uit.
Door de spanning, het lege gevoel en het slaapgebrek, wordt iemand overgevoelig en raakt hij of zij snel geïrriteerd. Na een intensieve activiteit is het enige wat iemand wil rust. Een tv die te hard aanstaat of een deur die dichtklapt, kan dan al teveel zijn.
Bovenstaande symptomen kunnen wijzen op een burn-out. Hiernaast zijn er nog een aantal andere factoren zoals onzekerheid, een verminderde conditie en besluiteloosheid. Herken jij je in de bovenstaande symptomen of heb je dit opgemerkt bij iemand in je omgeving? Praat er dan over en zoek hulp. Dit is de eerste stap om een burn-out te verhelpen.