Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Centrale sensitisatie

Bij patiënten met chronische pijn is er vaak sprake van pijnklachten zonder duidelijke lichamelijke aanwijzing. Centrale sensitisatie kan hierbij een rol spelen. Maar hoe werkt dat precies? In het ruggenmerg en het brein zitten een soort volumeknoppen die de signalen vanuit de rest van het lijf kunnen dempen of versterken. Bij een groot deel van mensen met langdurige pijnklachten zijn deze volumeknoppen ver opengedraaid, waardoor signalen vanuit het lijf versterkt binnenkomen. Dit noemen we centrale sensitisatie.

Wat is centrale sensitisatie?

Centrale sensitisatie is dus een overgevoeligheid van het pijnalarmsysteem van het zenuwstelsel. Kort gezegd betekent dit het steeds gevoeliger worden voor pijn. In principe is het pijnalarmsysteem heel nuttig. Wanneer ons lichaam aangeeft ergens pijn te hebben, proberen we dit deel van het lichaam zo min mogelijk te belasten. Op die manier kan het sneller herstellen.

Bij chronische pijn lijkt er echter sprake te zijn van een pijnalarmsysteem dat constant afgaat, terwijl hier geen reden voor is. Logischerwijs past de patiënt zijn gedrag wel aan op het alarmsignaal. Dit leidt tot minder of verkeerde lichaamsbeweging en een verkeerde werking van het pijnalarmsysteem. Het lichaam wordt steeds gevoeliger en voelt constant pijn.

Sensitisatie behandeling bij Medinello

Vanuit wetenschappelijk onderzoek weten we dat centrale sensitisatie ook weer minder kan worden. Het is mogelijk om de volumeknoppen bij wijze van spreken weer naar beneden bij te draaien. Het is echter helaas niet bekend hoe dat precies moet. Wat we wel weten is dat onder andere langdurige stress, slecht slapen, weinig bewegen en niet weten wat er aan de hand is in je lijf, de ontregeling van je pijnsysteem in stand kan houden.

pijneducatie

Doel van de bahandeling

Ondanks dat volledige genezing van centrale sensitisatie en chronische pijn niet volledig mogelijk is, kan er wel gezorgd worden voor een vermindering van de pijnklachten, door het pijnsysteem weer in balans te brengen.

Binnen Medinello kijken we samen met de cliënt bijvoorbeeld naar wat kan zorgen voor minder stress en hoe de nachtrust kan worden verbeterd. We werken aan een gezond beweegpatroon en geven educatie over hoe pijn en het brein samenwerken. Deze interventies hebben als doel om de kwaliteit van het leven te verbeteren ondanks de aanwezigheid van pijn. Op die manier kunnen cliënten weer controle krijgen over de ‘volumeknop’.

Aanmelden voor sensitisatie behandeling

Een revalidatiebehandeling bij Medinello verloopt altijd via uw gespecialiseerde zorgprofessional. Dit kan uw huisarts of een behandeld arts zijn. Samen wordt een screening doorlopen of u in aanmerking komt voor een behandeling bij Medinello.

U kunt uzelf ook oriënteren via onze Zelftest. Via dit programma kunt u zelf nalopen of een behandeling bij Medinello bij u past. Wilt u meer weten over onze behandelmethodes of over Medinello zelf? U kunt zich dan oriënteren via onze eBooks.

 

Naar de zelftest

Meer nieuwsitems?