Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Chronische pijn: nieuwe inzichten, andere aanpak

Eén op de vijf mensen heeft regelmatig last van pijn: een gigantisch menselijk en maatschappelijk probleem. Bij chronische pijn kan vaak geen onderliggende aandoening gevonden worden, de pijn zelf is blijkbaar het probleem. Deze pijn wordt vaak niet begrepen, met als gevolg dat mensen met chronische pijn vaak weggezet worden als “psychisch labiel” of “gestoord”. Ook termen als “pain prone”, “conversie”, somatoform pijnsyndroom”, simulatie en aggravatie duiken op. Mensen met onbegrepen klachten worden gestigmatiseerd. Dit heeft veel kwaad gedaan en draagt niet bij aan een serieuze oplossing.

Gelukkig zijn de ideeën over chronische pijn de laatste decennia ingrijpend veranderd. Deze scholing geeft een overzicht van de veranderingen van denken en daarmee ook van de uiteenlopende manieren van aanpak. De nieuwe verklaringsmodellen voor chronische pijn geven hoop op een betere toekomst en kunnen gebruikt worden als basis om verantwoorde keuzes te maken, zowel voor mensen met pijn, als ook voor de hulpverlener.

Kosteloze geaccrediteerde bijscholing

Datum: 14 november 2018 van 17:00 uur – 21:30 uur

Tijdsinvestering : 4 uur.

Accreditatie: is toegekend/aangevraagd

Deelnemers: huisartsen, bedrijfsartsen, medisch specialisten, POHGGZ medewerkers en fysiotherapeuten.

Locatie: Medinello Utrecht, Weg naar Rhijnauwen 3, 3584 AD, Utrecht

Contact: Cardiola Heethaar, 06-41393900

Het programma

  • Het denken over pijn. Niveaus en dimensies van pijn. Pijn en weefselschade? Soorten pijn. Zinvolle en zinloze pijn.
  • Pijn vanuit neurowetenschappelijk perspectief. Het neurale pijnsysteem. Pijn en het brein. Pijnmodulerende systemen. Plasticiteit van het pijnsysteem.
  • Pijn en psychologie. Pijn als emotie. Cognities: ideeën, aandacht en verwachting. Placebo en nocebo.
  • Het in kaart brengen van de vele dimensies van pijn.
  • Interventie voor pijn. De patiënt houdt de regie. Rol van educatie. Niet-farmalogische vormen van pijnbestrijding, o.a.: stimulatietherapie, spiegeltherapie, motor imagery, de Macedonië benadering.

Deze bijscholing wordt gegeven door Dr. Ben van Cranenburgh, neurowetenschapper Stichting ITON, instituut voor toegepaste Neurowetenschappen te Haarlem.

Aanmelding voor deze kosteloze bijscholing kan via cardiola.heethaar@medinello.nl

Nieuwsgierig naar alle bijscholingen van Medinello? Ga naar www.medinello.nl/bijscholing