Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Zo kun je het beste omgaan met stress

Iedereen heeft er wel eens last van: stress. Het is onderdeel van ons leven en kan niet altijd voorkomen worden. Wat je wel kunt doen is het verminderen, want stress heeft zowel fysiek als mentaal een negatieve invloed op ons. In deze blog delen wij daarom een aantal tips voor het omgaan met stress.

Accepteer de stress

De eerste stap wanneer je stress hebt, is het accepteren ervan. Niemand heeft een stressvrij leven dus probeer dat ook niet te bereiken. Wanneer jij je druk gaat maken om het feit dat je stress hebt, zal de stress alleen maar verergeren. Probeer het daarom te accepteren en geef er voor even aan toe. Je zult merken dat de stress hierdoor vanzelf minder wordt.

Zoek naar een oorzaak

Vaak worden we gestresst om een bepaalde reden. We hebben het druk op werk, je moet binnenkort een belangrijke presentatie houden, het huis is een puinhoop of je staat in de file onderweg naar een belangrijke afspraak. We zijn ons echter niet altijd bewust van de reden voor onze stress. Door hier bewust naar op zoek te gaan kun je deze oorzaken aanpakken en hier een oplossing voor te vinden. Zo kan het ruim inplannen van tijd of het inhuren van een schoonmaakster al een hoop stress schelen.

Schrijf het op

Wanneer je gestresst bent, blijf je vaak piekeren en komt er geen eind aan de stroom gedachtes in je hoofd. Wat hierbij kan helpen, is het opschrijven van deze gedachtes. Door alles op papier te zetten, kan het even ‘uit’ je hoofd. Meestal lijken de problemen in je hoofd een stuk groter dan ze uiteindelijk zijn.

Blijf positief

Probeer ook op de dagen dat je gestresst bent, toch het positieve van dingen in te zien. Dit hoeven geen grote gebeurtenissen te zijn maar kan ook het genieten van een kop koffie of een lachbui met een vriend zijn. Wanneer je uitgaat van het negatieve, is de kans groot dat het ook negatief zal uitpakken. Door bewust te genieten van de kleine dingen en situaties positief te benaderen, is de kans op stress minder groot.

Doe ademhalingsoefeningen

Wordt de stress je even teveel en lukt het je niet meer om eruit te komen? Focus dan op je ademhaling. Door alleen even te denken aan de werking van je lichaam, verleg je even de aandacht. Een simpele oefening hiervoor is het tellen van je ademhaling. Probeer hierbij niet je ademhaling te beïnvloeden maar tel rustig alle uitademingen. Als het goed is, word je steeds iets rustiger.

Ga sporten of naar buiten

Tot slot een tip die je meteen kunt toepassen: ga lekker naar buiten of duik de sportschool in. Een rondje lopen in het bos of door het park, kan je helpen om rustig te worden. De kleur groen zorgt voor een gevoel van kalmte. Ook sporten kan goed helpen om je aandacht even op iets anders te focussen en de stress letterlijk uit je lijf te sporten. Een rondje hardlopen door het park is dus een win-win!

Hopelijk heb je iets aan deze tips! Hoe ga jij meestal om met stress?