Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

10 tips voor een gezonder leven

Je ziet het tegenwoordig overal voorbijkomen, op tv, social media en in de krant: je moet gezond leven! Dat is natuurlijk helemaal waar, maar soms makkelijker gezegd dan gedaan. Het is best lastig om oude gewoontes los te laten en nieuwe aan te leren. Wil je graag gezonder leven maar weet je niet waar je moet beginnen? In deze blog geven wij je 10 tips voor een gezonder leven.

Lach elke dag

En tip die vooral heel leuk is om te doen: lach elke dag! Lachen is gezond. Het versterkt je immuunsysteem en verlaagt je stressniveau. In een druk leven met veel verantwoordelijkheden is dit dus de ideale manier om even te ontladen. Zie vaker de lol ergens van in, denk aan grappige situaties uit het verleden of kijk humoristische filmpjes.

Sla nooit je ontbijt over

Het ontbijt zorgt voor nieuwe energie na de nacht. Het is een belangrijke manier om de spijsvertering weer op gang te krijgen. Wanneer je niet ontbijt, krijg je vaak eerder ongepland trek. De kans dat je dan een ongezonde snack pakt is groter. Probeer daarom het ontbijt te plannen of een gezond ontbijtje mee te nemen als je ’s ochtends echt geen hap door je keel krijgt.

Doe elke dag een kwartier niks

Deze tip klinkt makkelijk maar schijn bedriegt. Wanneer heb jij voor het laatst een kwartier niks gedaan? En dan bedoel ik niet wandelen, tv kijken of op je telefoon zitten. Nee, gewoon écht niks. Het is heel belangrijk om af en toe niets te doen. Begin met een kwartiertje per dag. Niets doen geeft creatieve ideeën maar ook rust in je hoofd en lijf.

Beweeg voldoende

Deze kennen we inmiddels maar is dan ook heel belangrijk. Beweeg elke dag minstens een half uurtje. Dit hoeft niet intensieve sport te zijn, een stukje wandelen of fietsen is net zo zinvol. Bewegen verkleint de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, depressie en vele andere ziektes. Neem dus wat vaker de trap of stap een halte eerder uit de bus.

Leer nee zeggen

Bij een gezond leven hoort ook je eigen grenzen stellen. Wanneer je te vaak over jouw grenzen heen gaat, kan dit zowel mentaal als fysiek heel vermoeiend zijn. Het is daarom belangrijk om nee te leren zeggen. Dit kan best lastig zijn want je wilt vaak aardig gevonden worden en anderen helpen. Bewaak dus je eigen grenzen en zeg gewoon ‘nee’ als je iets eigenlijk niet wilt.

Focus je op de positieve dingen

Het leven gaat niet altijd zoals jij het wilt. Er gebeuren negatieve, vervelende dingen. De kunst is om hier niet in te blijven hangen en altijd te proberen om te focussen op het positieve. Wanneer je meer aandacht geeft aan de positieve kant van een verhaal, zal je er vanzelf meer positieve gevoelens over krijgen. Probeer daarom altijd positiviteit in iets te vinden en kom zo meer in balans.

Eet niet teveel suiker

Suiker zit in veel van de producten die wij dagelijks eten. Zo komt het van nature voor in fruit of mais maar wordt het ook toegevoegd aan veel voedingsmiddelen zoals frisdrank en snoep. Die laatste vorm van suiker is niet goed voor ons. Deze suiker levert wel calorieën maar voorziet het lichaam niet van vitamines en mineralen. Wanneer je er teveel van eet, vergroot je de kans op overgewicht en diabetes. Eet suiker daarom met mate!

Drink voldoende water

Vocht is belangrijk bij de opname van voedingstoffen in het lichaam en het afvoeren van afvalstoffen. Wanneer je te weinig vocht binnenkrijgt, kan je lichaam niet optimaal presteren. Drink daarom voldoende water, het liefst twee liter per dag. Dit kan ook een kopje thee zijn of een glas limonade. Heb je intensief bewogen of is het een warme dag? Drink dan wat extra.

Eet niet te snel

Heb je wel eens last van je maag na een maaltijd? Dit kan komen omdat je te snel eet. Wanneer je te snel eet, kauw je niet voldoende op de voeding waardoor je maag meer moeite heeft om het te verwerken. Vaak gebeurt dit onbewust en is het een gewoonte. Probeer daarom wat bewuster te eten en met aandacht je maaltijd te nuttigen.

Leef in het nu

Wij hebben nogal de neiging om vaak aan het verleden of de toekomst te denken. Zonde eigenlijk want we leven nú. Door in het moment te leven, voel je je blijer en energieker. Je denkt namelijk niet na over wat er is gebeurd en wat er allemaal nog zou kunnen gebeuren. Een manier om in het nu te leven is om heel bewust te genieten van kleine dingen zoals een lekkere kop koffie of fluitende vogeltjes.

Hopelijk kun je aan de slag met deze tips en voel je je binnen de kortste keren fitter dan ooit!