Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Omgaan met chronische pijn: hoe doe je dat?

In Nederland lijdt bijna 20% van de bevolking aan chronisch pijn. Dit is langdurige pijn die niet meer overgaat en waarbij niet altijd een duidelijke oorzaak te benoemen is. Heb jij ook last van chronische pijn? In deze blog vertellen we hoe je kunt omgaan met chronische pijn en de klachten zoveel mogelijk kunt beperken. Zo kun je leren omgaan met pijn en blijven genieten van de fijne dingen in het leven.

Leren omgaan met pijn

Chronische pijn heeft verschillende verschijningsvormen. Zo kan de pijn op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaan en wordt het door ieder mens anders ervaren. Het is daarom belangrijk dat je goed aangeeft waar en hoeveel pijn je hebt, op die manier kunnen de klachten het beste worden verminderd.

Omgaan-met-chronische-pijn

Om te leren leven met pijn moet je een knop omzetten. Dit houdt in dat je moet leren doseren. Als het goed gaat, moet je krachten sparen voor de slechtere dagen. Dit zal in het begin niet makkelijk zijn maar het kan je wel helpen om beter te functioneren. Het beste is om constant actief te blijven maar je niet te veel in te spannen. Dit wordt ook wel pijn revalidatie genoemd.

Omgaan met chronische pijn

Door middel van pijn revalidatie kan iemand omgaan met de chronische pijn. Tijdens de pijn revalidatie wordt er gewerkt aan het herstel van de balans tussen belasting en belastbaarheid. Zo kan er bijvoorbeeld een dagindeling worden gemaakt waar actieve en rustmomenten worden ingepland. Plan hier ook vooral activiteiten in waar je blij van wordt. Dit helpt om weer energie te krijgen en te genieten van wat het leven allemaal te beiden heeft.

Wanneer iemand zich enige tijd richt op pijn revalidatie kan de pijn een stuk minder worden. Je zult je misschien afvragen hoe dit precies komt. Aangezien het zenuwstelsel tot rust komt, wordt deze iets minder gevoelig voor pijnprikkels. Daarnaast kunnen veranderingen in je gedachten een positieve invloed hebben. Door anders om te gaan met de chronische pijn, kan de pijn worden verlicht.

Tips omgaan met chronische pijn

Om je een eindje op weg te helpen hebben wij een aantal tips die kunnen helpen bij het omgaan met chronische pijn. Door te leren leven met pijn kun je een aangenamer leven leiden.

 1. Kom in contact met jezelf. Dit kun je doen door te luisteren naar de signalen van je lichaam en bewust te worden van je gevoelens. Om dit te kunnen doen zal je soms je huidige gedrag en gewoontes aan moeten passen. Neem hiervoor de tijd en wordt zo bewust van je dagelijkse patronen en gedachten.
 2.  

 3. Acceptatie. Accepteer dat je chronische pijnklachten hebt. Dit betekent niet dat je je bij de klachten moet neerleggen, maar dat je zelf in actie moet komen. Wacht niet op medisch advies maar bekijk wat er allemaal mogelijk is om de klachten te beperken en sta hiervoor open.
 4.  

 5. Vraag je omgeving om hulp. Dit zal in het begin best lastig zijn maar je zult zien dat het veel begrip oplevert. Door erover te praten kom je misschien tot nieuwe inzichten. Daarnaast kan de omgeving je ook helpen met praktische zaken. Hulp vragen is een teken van kracht!
 6.  

 7. Maak een dagindeling. Door de dag in te delen kun je bewust je energie verdelen. Probeer dagelijks te bewegen en lichaamsoefeningen te doen maar zorg ook voor genoeg ontspanning. Zo kom je ook mentaal tot rust.
 8.  

 9. Gun jezelf de tijd. Verwacht niet dat de pijnklachten binnen enkele weken zullen verminderen, dit kan maanden duren. Wordt niet overmoedig wanneer je je heel goed voelt, dit maakt de kans op een terugval groter. Probeer elke dag te bekijken wat je aankunt.

 

Bron:
 • Bruijn-Kofman, A. T. (2007). Leven met chronische pijn (Vol. 13). Bohn Stafleu van Loghum.
 • Mw. M.W. Sterken MPA, dr. R. Soer en Prof dr. M.F. Reneman. (2016) De pijn-toolkit: Tools voor zelfmanagement. Centrum voor Revalidatie en Wervelkolomcentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
 •