Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Leven met zenuwpijn: hoe doe je dat?

Voor veel patiënten met zenuwpijn geldt dat de pijn nooit helemaal weggaat. Het kan vaak wel minder worden, maar de oorzaak blijft soms onbekend of kan niet worden weggenomen. Het is daarom belangrijk voor patiënten om goed met de pijn om te leren gaan. Er zijn verschillende behandelingen die hierbij kunnen helpen. In deze blog vertellen we meer over de mogelijke manieren die je kunt toepassen om met de pijn om te gaan.

Mentale hulp bij zenuwpijn

Wanneer je veel pijn hebt en niet weet hoe je deze weg kunt laten gaan, kan dit zorgen voor veel frustratie en angst. Dit kan zich uiten in klachten zoals somberheid en stress. In die situatie kan psychische hulp van betekenis zijn. Een psycholoog kan je helpen om met de pijn om te leren gaan en de situatie te accepteren. Het delen van je frustraties kan als een opluchting voelen en is onderdeel van de acceptatie. Zo leer je uit een negatieve spiraal komen en dit om te zetten in een positieve mindset, waardoor de pijn een kleiner onderdeel van je leven wordt.

Fysiotherapie bij zenuwpijn

Een andere manier om de fysieke pijn te verlichten is door middel van fysiotherapie. Een fysiotherapeut kan jou leren om je energie te verdelen en verkramping te voorkomen. Daarnaast kan de fysiotherapeut zorgen voor massage en ontspanning, wat de klachten ook doet verminderen. Daarnaast zal hij of zij je ook adviseren om een gezonde levensstijl aan te nemen en veel te bewegen ondanks de pijn. Wandelen en yoga zijn bijvoorbeeld goede vormen van beweging om tegelijkertijd te ontspannen. Houd er hierbij wel rekening mee dat zodra je teveel pijn hebt, je stopt met bewegen.

Medicijnen tegen zenuwpijn

Ook zijn er natuurlijk medicijnen die de pijn kunnen verlichten. Dit kunnen medicijnen zijn in de vorm van een pil, maar ook een gel of crème. Normale pijnstillers werken vaak matig tegen zenuwpijn, maar er zijn bepaalde medicijnen die de pijn wat verminderen. Het nadeel van medicijnen ten opzichte van psychische hulp of fysiotherapie is dat deze lichamelijke (of psychische) bijwerkingen kunnen veroorzaken. Deze verschillen per persoon en dit is altijd een kwestie van proberen. Wanneer er veel sprake is van acute pijn, is het echter fijn dat er medicijnen zijn die direct de pijn kunnen verlichten.

 

Omgaan-met-chronische-pijn

Persoonlijke zoektocht

Uiteindelijk is het een persoonlijke zoektocht wat voor jou het beste werkt. Waar de één geen last heeft van bijwerkingen van medicijnen, geldt dat niet voor een ander. Ook voor psychische hulp geldt dat je daar als persoon voor open moet staan. Probeer te bedenken welke behandeling het beste bij jou past. Dit kan best een lange zoektocht zijn, maar laat je niet uit het veld slaan.

Een pijndagboek bijhouden

Om goed zicht te krijgen op het wel of niet aanslaan van een behandeling, kun je starten met het bijhouden van een pijndagboek. Hierin schrijf je elke dag op hoeveel pijn je hebt, hoe erg het is en bij welke activiteiten de pijn toe- of juist afneemt. Zo krijg je een goed beeld van de pijn en kun je nog gerichter een behandeling starten.

Heb jij een vraag over zenuwpijn of wil je graag meer informatie? Neem dan gerust contact op met een van de medewerkers van Medinello. Wij helpen je graag met het zoeken naar de behandeling die bij jou past.

Medinello Connect voor meer info over zenuwpijn

Ben je op zoek naar meer informatie over (leven met) zenuwpijn? Of wil je graag goede handvatten om om te gaan met eventuele chronische (zenuw)pijn en een vrolijk en gezond leven ontwikkelen? Via Medinello Connect houden we je op de hoogte van inspiratie, tips en informatie. Meld je hieronder aan ⤵