Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

7 lichamelijke klachten die je niet mag negeren

Sommige mensen zijn geneigd om lichamelijke klachten weg te wuiven. Ze maken zich niet zo snel zorgen en vertrouwen erop dat het weer over gaat. In sommige gevallen is dit ook zo maar in bepaalde situaties is het verstandig om de klacht niet te negeren. Erzijn namelijk klachten die kunnen wijzen op iets ernstigs. In deze blog vertellen we er meer over en lees je welke lichamelijke klachten je beter niet kunt negeren.

Pijn op de borst

Een druk of pijn in de borst kan duiden op verschillende zaken. Zo kan het een indicatie zijn voor hartklachten maar kunnen stress, hyperventilatie of een ontsteking ook de oorzaak zijn. Enkel pijn in de borst is niet direct alarmerend. Gaat de pijn echter gepaard met kortademigheid, veel zweten en misselijkheid? Trek dan aan de bel en breng een bezoek aan een arts.

Bloed in de ontlasting

Bloed in de urine of ontlasting kan onschuldig zijn, dan gaat het vaak om helderrood bloed. Dit kan afkomstig zijn van wondjes in de anus. Is er sprake van donker bloed, dan is het verstandig om een arts te raadplegen. Er kan dan een probleem zijn in het maagdarmkanaal, bij de nieren of de prostaat. Soms wordt hiervoor te laat aan de bel getrokken omdat het niet gepaard gaat met pijn. Wees hierop dus alert.

Gewicht verliezen

Op het eerste oog is er niet zoveel mis met het verliezen van gewicht. Iedereen komt wel eens wat kilo’s aan en verliest ze weer. Maar wanneer er sprake is van veel verliesgewicht in korte tijd is er iets anders aan de hand. Dit kan duiden op een slechte werking van de schildklier maar ook op verschillende soorten ziektes.

Heftige buikpijn

Iedereen heeft wel eens buikpijn, de enige keer heviger dan de andere. Dit kan komen door verkeerd eten of een buikgriep. Gaat de buikpijn gepaard met misselijkheid en braken en heeft de ontlasting een vreemde kleur? Ga dan voor de zekerheid naar een arts. De pijn kan veroorzaakt worden door de galstenen.

Vaak plassen

Bij het veelvuldig moeten plassen, denken we al gauw aan een blaasontsteking. Deze is veelal onschuldig en moet door rust en veel drinken vanzelf weer overgaan. Wanneer de klachten aanhouden, kan dit echter wijzen op een probleem met de blaas. Negeer de klacht dan niet en ga naar de huisarts.

Verlammingsverschijnselen

Is er sprake van plotselinge verlamming in het lichaam in combinatie met een verwarde spraak, verwardheid of wazig zien? Onderneem dan onmiddellijk actie. Dit zijn symptomen van een beroerte waarbij zo snel mogelijk gehandeld moet worden.

Somber zijn

Een sombere en lusteloze staat wordt niet altijd gezien als een ernstige klacht. Wanneer je echter voor langere tijd weinig plezier hebt en somber bent, is het verstandig om een bezoek te brengen aan de huisarts. Psychische klachten kunnen heel dringend zijn en niets om je voor te schamen.

Blijf jij vaak met lichamelijk klachten rondlopen of breng je liever meteen een bezoek aan de huisarts?