Revalidatie betekent letterlijk weer valide worden op zowel lichamelijk als mentaal gebied. De definitie van revalideren is: herstellen na een ongeval, operatie of ziekte. Er zijn dus veel verschillende situaties waarin iemand kan revalideren. Het proces van revalidatie is niet altijd makkelijk en kan zelfs behoorlijk ingrijpend en lastig zijn. Gelukkig kun je revalideren leren. Maar hoé precies? In deze blog vertellen wij jou daar graag meer over.
We benoemden het net al even: er zijn verschillende soorten situaties die revalidatie vereisen. Deze kunnen ernstig zijn maar dit is niet noodzakelijk. Wel vereisen ze allemaal een andere specifieke behandeling. Zo vereist revalidatie na een verkeersongeval een andere benadering dan revalidatie voor bijvoorbeeld fibromyalgie. Een gespecialiseerde revalidatiearts kijkt daarom naar de specifieke situatie en stemt daar de behandeling op af.
Eerst wordt er gekeken naar de klachten en problemen die gevolgen hebben voor het functioneren van de patiënt. Vervolgens wordt er in samenspraak met de patiënt een aantal doelen opgesteld. Er wordt gekeken of deze haalbaar zijn en vervolgens wordt de revalidatie in gang gezet.
Afhankelijk van de situatie worden verschillende disciplines ingezet tijdens een revalidatie. Een greep uit de mogelijkheden:
Ook kan er hulp worden gegeven met betrekking tot praktische zaken zoals het maken van orthopedische schoenen of orthopedische instrumenten.
Wanneer je gaat revalideren kun je dus veel steun verwachten van behandelaars. Er zijn echter ook een aantal dingen zie je zelf kunt doen om het herstel te bevorderen. Hoe je de haalbaarheid van het herstel inschat en beoordeelt, kan namelijk een grote invloed hebben op de ontwikkeling van het herstel. Ga daarom goed bij jezelf te rade welke verwachtingen je hebt ten opzichte van het herstel en of deze verwachtingen realistisch zijn.
Het is hierbij belangrijk om niet te hard te zijn voor jezelf en de tijd te nemen. Het is heel logisch om gefrustreerd te raken en de situatie te ontkennen. Je zult echter zien dat je met acceptatie een stuk verder komt. Vechten tegen de situatie kost namelijk veel energie, die ook besteedt kan worden aan het herstel. Probeer de situatie dus te accepteren en haalbare doelen voor jezelf te stellen. Zo zal je zien dat het herstel voorspoedig verloopt en je het revalideren gaat omarmen.
Heb je een vraag over het revalidatietraject bij Medinello? Neem gerust contact met ons op!