Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Breng ‘hygge’ in jouw winter. Het brengt je geluk en ontspanning.

In Denemarken is ‘hygge’ een leefstijl geworden, die nu overwaait over de hele wereld. Het begrip hygge komt in het Nederlands het meest overeen met wat we onder de term gezelligheid verstaan. Knusheid, saamhorigheid, comfort, warmte zijn termen die hygge het beste omschrijven. Denemarken blijkt het meest gelukkige land ter wereld. Meik Wiking (CEO van het Happiness Research Institute in kopenhagen) beweert dat dit grotendeels door hygge komt; de Deense mentaliteit voor het leven. Het staat voor intiem samenzijn met mensen met wie je je kunt ontspannen. Denk aan haardvuur, kaarsen, dikke sokken, warmte, eten en drinken met prettig gezelschap. Plaats dit alles in een lange, winterse omgeving, waar de dagen kort en donker zijn. Binnen is de knusheid omdat buiten weinig te beleven valt.

Qualitytime met vrienden en familie.

Hygge is in Denemarken een werkwoord geworden. ‘Laten we dit weekend lekker hyggelen.’ Ze praten over hoe hygge het zaterdag gaat worden. Zo creëren ze hyggemomenten, om een dosis geluk binnen te krijgen in de lange winters die Denemarken kent. Zo begon het als een overlevingsstrategie. Uit onderzoek van Wiking blijkt dat de Denen, naast dat ze de gelukkigste mensen in de wereld zijn, hun familie en vrienden vaker zien dan in andere landen om qualitytime met ze te hebben.

Moment van ontspanning voor jezelf en anderen.

Naast dat hygge inhoudt dat je ongedwongen samenkomt met vrienden of familie, heeft hygge ook te maken met de kracht van eenvoudige dingen om aardig te zijn voor jezelf en om anderen ook dat moment van geluk te gunnen. Het gehyggel gaat dan ook samen met veel snoepen, taart, chocolade, koffie, glühwhein, de stoofpot op tafel. Een pauze van geforceerd gezond eten, om te genieten en te ontspannen. Het hyggelen is geïntegreerd in een gezonde leefstijl om tevredenheid en geluk te ervaren.

Je sociale leven is een van de facetten die je gelukkig maakt.

Nu de herfst en winter in Nederland voor de deur staan, waarin we ook weer te maken gaan hebben met steeds kortere, donkere dagen en vies weer, brengt hyggelen meer geluk. Het hele jaar door kan er gehyggeld worden, maar de behoefte om meer binnen te zijn, te cocoonen is vooral in de winter aan de orde. Gelukkig zijn heeft te maken met vele facetten, waarvan het sociale leven er een van is. Dit gedeelte wordt door hygge in ieder geval gevoed op momenten dat buiten minder plezier te beleven is en we meer binnen zitten.

Dus maak het knus en gezellig binnen deze winter, doe de kaarsen en het haardvuur aan en maak tijd voor de mensen die je graag om je heen hebt en voer mooie, grappige en goede gesprekken om met meer plezier en ontspanning te genieten van de donkere winter.

Bron: