Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Stilte, waar kunnen we het vinden in een wereld met zoveel lawaai?

Vliegtuigen, auto’s, denderende treinen, de buurman die het gras aan het maaien is. Overal is geluid. Wanneer is er nog stilte? Wat is stilte eigenlijk?

Stilte, is het ervaren van geen geluid of in ieder geval zó weinig geluid dat je er rustig van wordt. Een teveel aan geluid wordt als storend ervaren, maar kwetterende vogels en een briesje dat door de bomen waait als rustgevend. Stilte hoeft dus niet te betekenen dat er helemaal geen geluid aanwezig is. Het volume, de duur en hoe vaak het geluid er is, bepalen of het een teveel aan geluid wordt. De stilte is nodig om je eigen leven te kunnen voelen, ervaren en jezelf onder ogen te komen.

Stilte in de drukte

Hoe kun je stilte en dus rust vinden in een druk leven, waar veel geluid is? Je hebt niet altijd de tijd, geld of zin om een week een meditatievakantie te nemen, een stilteretraite in te lassen of naar een yogaklas te gaan en dat is ook helemaal niet nodig. Het belangrijkste is om stilte te vinden in je dagelijkse dingen. Het is niet nodig om in een hutje op de hei te gaan zitten om de stilte te ervaren. Stilte is een innerlijke rust die je ook kan ervaren als je leest, wandelt of een muur schildert. Het is niets meer dan het buitensluiten van al het geluid om je heen.

Je zal de stilte zelf moeten creëren om niet voorbij te gaan aan je eigen leven (Kagge, 2017).

Tegenwoordig worden we allemaal blootgesteld aan de digitalisering in ons leven. De smartphone zorgt dat we continu met de hele wereld in contact staan, behalve met onszelf. We zijn continu op zoek naar nieuwe prikkels die ons afleiden van de aandacht naar onszelf, omdat we nou eenmaal liever niet naar onze mindere punten of vervelende gevoelens kijken. De momenten dat we nog tot onszelf komen zijn er steeds minder, maar zijn nodig om af en toe naar jezelf te luisteren, jezelf beter te leren kennen en voor jezelf betere keuzes te maken. Door stilte ontstaat ruimte tussen jou en de buitenwereld en dat maakt je vrijer in je denken en doen. Het leert je kijken welke richting je op wilt gaan en te luisteren naar wat je echt zou willen doen om geluk te ervaren. Het geeft je eigen stem de kans om je terecht te wijzen, zonder dat prikkels van buitenaf die stem het zwijgen opleggen.

‘We leven via een scherm. We zijn eindeloos andermans levens en verhalen aan het consumeren, en stilte is daarvan het tegenovergestelde (Kagge, 2017).

 

Wat kun je doen om stilte te ervaren?

  1. Zoek een rustige plek. Je hoeft geen totaal stille plek te vinden om de stilte te ervaren. Overal kun je rustigere plekken of rustige momenten vinden. Of dat nou een wandeling door het bos of aan het strand is of dat je ’s avonds laat door de stad fietst.
  2. Even niets doen. Hoe vaak komt het voor dat je even alleen bent en niets doet? Vaak zijn je gedachten bij alle taken die je allemaal moet doen die dag. Het voelt nutteloos om niets te doen. Toch is ‘niets doen’ effectiever dan je denkt. Probeer in alle drukte een moment te zoeken dat je met een boek en een kop thee op de bank kunt gaan zitten zonder afleidingen van telefoon of televisie. Staar eens lekker ‘nutteloos’ naar buiten en kijk wat de vogels aan het doen zijn. Het hoeft maar tien minuten te zijn.
  3. Rust zoeken op een niet rustige plek. Toch kun je ook de rust in jezelf vinden op plekken waar lawaai is. Je kunt bij een vliegveld in alle rust op een bankje gaan zitten en kijken hoe de vliegtuigen elke keer weer opstijgen en landen. Als je woning aan een drukke weg ligt, kun je in alle rust de auto’s aan je voorbij laten gaan. Dat zijn mensen in beweging, jij zit op dat moment in stilte. Als je niet kan slapen omdat de buren een feest geven, kan dat behoorlijk irritant zijn. Je zou je dan eigenlijk moeten beseffen dat je die irritaties jezelf aan doet. Je bent vrij om met dat geluid om te gaan zoals je zelf wilt. Wil je het zien als irritant en vervelend of accepteer je het geluid omdat je het een ander gunt om plezier te hebben?

In het begin kan het lijken alsof je juist onrustiger wordt. Alsof je gedachten alle kanten op vliegen. Door dit vaker te doen zal het steeds comfortabeler voelen. Je zal door de stilte meer ervaren in plaats van het van een afstand te bekijken en erover na te denken. Je zal meer horen, meer zien, alles intenser beleven. Dit maakt je daadkrachtiger, vrijer en meer zelfverzekerd omdat je zelf de keuzes gemaakt hebt, vanuit je eigen overwegingen.

Bron:
• Botter, M. 2016. Sssst…Dit heeft stilteje te vertellen. Geraadpleegd op 31 oktober 2017 van http://www.mynd.nu/stilte-ons-te-zeggen-heeft/.
• Leclaire, A. 2017. Je moet de stilte in jezelf vinden. Geraadpleegd op 31 oktober 2017 van https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/02/je-moet-de-stilte-in-jezelf-vinden-10888645-a1561397.
• Santen, M. 2008. De kracht van stilte. Geraadpleegd op 31 oktober 2017 van https://martevansanten.wordpress.com/2008/02/10/de-kracht-van-stilte/
• Terstappen, T. 2016. Ssst….Stil zijn is goed voor je (en zo zoek je het op in je drukke leven). Geraadpleegd op 31 oktober 2017 van www.bedrock.nl.