Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Herfstdipje? Wat kun je eraan doen?

Kom je, nu het volop herfst is, ook zo moeilijk uit je bed als de wekker gaat? Lijkt het alsof je de hele dag niet goed wakker wordt? Misschien heb je minder zin om te gaan werken, voel je je lusteloos of heb je minder energie om al die dingen te doen, waar je normaal je hand niet voor omdraait. Niet direct iets om je zorgen te maken, maar het kan je goed in de weg zitten. Je hebt waarschijnlijk last van een herfstdip of najaarsvermoeidheid.

Hoe komt dat nou, dat je je in de herfst minder energiek voelt? Naast dat het weer anders wordt, veranderen er ook dingen die je energiehuishouding in de war kunnen brengen.

4 oorzaken en tips om energie te houden in de herfst.

  • De dagen zijn korter en donkerder. Dit betekent minder daglicht, dat ervoor zorgt dat je cortisol aanmaakt. Cortisol is het hormoon dat nodig is om je wakker en scherp te houden en dat ervoor zorgt dat je om kan gaan met stress. Als dit hormoon minder aangemaakt wordt is het dus niet vreemd dat je je minder wakker voelt en dat je je aandacht moeilijker bij de dingen kunt houden. Probeer iedere middag even een wandelingetje te maken om toch een hoeveelheid daglicht op te nemen!
  • Ons voedingspatroon wordt anders in de herfst en winter. We krijgen meer trek in stoofpotten en hutspot in plaats van lichte salades en dat is niet voor niets. We krijgen zo meer dierlijke proteïnen (eiwitten) binnen die het ons makkelijker maken om cortisol aan te maken. Deze stevige maaltijden kunnen tegelijkertijd ook een valkuil zijn, want vaak zitten deze maaltijden vol met koolhydraten en suikers. Koolhydraten en suikers geven je misschien een korte energieboost, maar daarna kosten ze je veel energie. Dit geldt ook voor andere producten waar veel suiker in zit zoals snoep, koek en frisdranken. Houd het in je maaltijden vooral bij veel proteïnen en groenten.
  • Er is niets zo fijn als lekker op de bank, met een dekentje en een kop thee een serie kijken op Netflix. De herfst is daar bij uitstek geschikt voor zodra het buiten regent. Je krijgt zo minder lichaamsbeweging, wat juist belangrijk blijft om je fit en energiek te voelen. Bewegen maakt in de hersenen endorfines aan. Dit hormoon werkt ontspannend en geeft je energie. Je hoeft geen topsport te bedrijven om hier effect van te hebben. Lichte inspanning kan voldoende zijn. Zo zijn yoga en mediterend bewegen goede manieren om meer energie te krijgen.
  • Doordat het overdag minder licht is, kan het zijn dat je slaappatroon verandert. Dit heeft invloed op hoe je je voelt overdag. Zorg voor voldoende, maar niet te veel slaap. ’s Nachts moet er voldoende melatonine aangemaakt worden. Dit betekent dat er voor het slapen niet te veel cortisol in je lichaam aanwezig moet zijn om goed in slaap te kunnen vallen. De aanmaak van melatonine wordt beïnvloed door onder andere het dagritme. Lees voor een goede slaap de blog:

Blog chronische pijn werkvloer

Slapen als Doornroosje 

Beperkt je herfst- en winterdip door een regelmatig en het juiste eetpatroon aan te nemen, regelmatig naar buiten te gaan, lekker te blijven bewegen en niet te weinig maar ook niet te veel te slapen. Geniet van de mooie herfstkleuren en pak iedere zonnestraal die er is!

Bron: