Jaarlijks kampt 17% van de Nederlanders met burn-out klachten. Dit zijn bijna 3 miljoen Nederlanders. Mede door de coronacrisis is dit aantal flink gestegen. Een burn-out is niet iets dat zomaar ontstaat maar het sluipt er geleidelijk in. Wanneer je dit vroegtijdig bij jezelf of bij iemand in je omgeving herkent zijn er manieren om een burn-out te voorkomen. Daar gaan we het in dit artikel over hebben.
Een burn-out ontstaat vaak heel geleidelijk. Gebeurtenissen, verplichtingen en problemen kunnen veel spanningen veroorzaken. Lukt het niet om met die spanning om te gaan? Dan kom je eerst in een fase van overspannenheid. Vaak gaan er maanden of zelfs jaren aan stress aan vooraf. Hierin raakt je energie op en heb je moeite om goed te blijven functioneren. Wanneer het niet lukt uit deze situatie te komen en klachten als vermoeidheid en uitputting langer dan een half jaar aanhouden, noemen we dit een burn-out.
Het kan enorm helpen als je de symptomen van een burn-out tijdig herkent. Zo kun je zelf onderzoeken of bepaalde factoren uitgeschakeld kunnen worden of kan je in een vroeg stadium contact opnemen met een professionele hulpverlener. Wij zetten de symptomen op een rijtje:
Wanneer vermoeidheid en uitputting op de voorgrond staan en je daarnaast het gevoel van machteloosheid ervaart en je niet meer normaal kunt functioneren spreken we van een burn-out. De klachten dienen hiervoor langer dan 6 maanden aan te houden.
Zoals eerder aangegeven is een burn-out iets dat er langzaam insluipt. Het tijdig herkennen van de symptomen en direct in actie komen is daardoor enorm belangrijk. Zo zijn er verschillende acties die je zelf kunt ondernemen om de symptomen te onderdrukken en een burn-out te voorkomen. Wij zetten onze tips op een rijtje:
Praat erover! Het lucht niet alleen op, maar wanneer je over je stress praat met vrienden, familie of collega’s krijg je ook meer vat op de situatie. Je merkt sneller op wat er aan de hand is en wat je er eventueel aan kunt doen. Bespreek samen wat de oorzaken kunnen zijn van de stress of vermoeidheid. Hoe zou je bepaalde dingen anders kunnen aanpakken? Wellicht kan een collega of vriend meedenken in de oplossing.
Beweging is belangrijk voor ons lichaam, niet alleen om gezond te blijven maar ook in herstel. Beweging is volgens diverse onderzoeken het wondermiddel voor de fysieke én mentale gezondheid. Wanneer je regelmatig actief bezig bent of sport zal je de effecten op je mentale toestand al snel merken. Beweging verhoogt namelijk ook het energiepeil en doorzettingsvermogen. Wanneer je niet in staat bent om te sporten of bijvoorbeeld te hardlopen kun je het ook eenvoudiger aanpakken, neem af en toe eens de trap in plaats van de lift, of wandel een rondje. Zo bleek uit een Amerikaans onderzoek dat dagelijks een aantal blokjes wandelen genoeg is om verschil te merken in de mentale gezondheid.
Neem voldoende rust en ontspanning in plaats van altijd maar door te gaan. Onderneem activiteiten waar je zelf plezier aan beleeft en kies er soms ook voor om even helemaal niets te doen en vooral niets te moeten. Wanneer je veel onrust ervaart in je lichaam kunnen ontspanningsoefeningen helpend zijn. Op SoundCloud vind je diverse ontspanningsoefeningen gemaakt door onze experts.
We hebben het er de laatste tijd wel meer over; mindfulness. Mindfulness is het volledig bewust worden van de geest en het lichaam. Je stelt je open voor de ervaring van dat moment. Simpel gezegd kun je het ook omschrijven als in het ‘hier en nu’ zijn. Door mindfulness toe te passen leer je om bewuster te leven. Het zorgt ervoor dat je jouw aandacht kunt sturen en je geest op termijn rustiger wordt. Iets wat je goed kunt gebruiken wanneer je veel stress ervaart. Effecten van mindfulness kunnen zijn:
Zo zijn er verschillende oefeningen die je hierbij kunnen helpen. We schreven er onlangs een blog over, je leest hem hier.
We delen op onze website regelmatig informatie over de mentale gezondheid, burn-out, vermoeidheid en tips voor een fijn en gezond leven. Ook houden we je graag op de hoogte van events en samenkomsten met andere gelijkgestemden. Meld je hieronder aan voor Medinello Connect waar we regelmatig informatie en bijeenkomsten over dit onderwerp delen.