Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Chronisch vermoeidheidssyndroom, wat is het?

Iedereen is gedurende de dag wel eens of meerdere malen per dag moe. Vermoeidheid is een beschermende reactie vanuit het lichaam tegen lichamelijke als geestelijke overbelasting. Bij 2 procent van de Nederlanders is deze vermoeidheid verstoord zij hebben last van het chronisch vermoeidheidssyndroom. In deze blog vertellen we je alles over het CVS, wat het is, wat de symptomen zijn en wat je er zelf aan kunt doen.

Wat is het chronisch vermoeidheidssyndroom

Het chronisch vermoeidheidssyndroom is een ziekte waar ook voor de artsen nog niet alles over bekend is. De gezondheidsraad beschrijft het chronisch vermoeidheidssyndroom als volgt:

 • Je bent ernstig vermoeid
 • Deze vermoeidheid komt niet door inspanning
 • Rust nemen helpt weinig tot niet
 • Een kleine of lichamelijke of geestelijke inspanning maakt de klachten erger
 • Je kan langer dan 6 maanden achter elkaar veel minder doen dan je gewend was; thuis, op werk of opleiding, bij hobby’s en sporten.

Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) versus myalgische encefalomyelitis (ME)

De relatie tussen CVS en ME zit hem voornamelijk in het feit dat er geen directe oorzaak bekend is voor de klachten. Het is een niet-aangeboren chronische en complexe multisysteemziekte. CVS is enkel een verzamelnaam voor ernstige vermoeidheidsklachten. Deze klachten kunnen niet aan herkenbare ziekte worden toegeschreven.

Andere symptomen van het Chronisch vermoeidheidssyndroom

Naast ernstige vermoeidheid kunnen bij CVS vele andere symptomen voorkomen:

 • Verslechtering van geheugen of concentratievermogen
 • Keelpijn
 • Gevoelige hals- of okselklieren
 • Spierpijn
 • Gewrichtspijn
 • Hoofdpijn

Behandeling bij het chronisch vermoeidheidssyndroom

Een echte behandeling gericht op het chronisch vermoeidheidssyndroom is er helaas nog niet. Wel is er veel hulp beschikbaar om te leren omgaan met de klachten. Zo hebben veel patiënten met CVS/ME baat bij gesprekken met een psycholoog. Samen met de psycholoog kijk je naar de invloed die CVS/ME heeft op jouw leven. Je kijkt naar wat de klachten met je doen en hoe je daarop het best kunt reageren.

Daarnaast kan een behandeling bij een ergotherapeut van grote waarde zijn. Een ergotherapeut leert je hoe je je energie het best over de dag kunt verdelen. Samen ga je in gesprek hoe je de grenzen kunt aangeven en bewaken. Samen met de fysiotherapeut en oefentherapeut kun je het verlies in conditie weer opbouwen.

chronisch vermoeidheidssyndroom

Behandelingsprogramma bij Medinello

De behandeling bij Medinello voor chronische vermoeidheid bevat verschillende modules. Binnen deze modules wordt gefocust op het aanvaarden van de vermoeidheid.

 • Fysiotherapie: in deze module werk je aan de klachten die je voelt in je lichaam. Een fysiotherapeut kan ervoor zorgen dat je lichaam meer in jouw voordeel gaat functioneren. Met oefeningen en hulpmiddelen probeert de fysiotherapeut je te leren om jouw lichaam anders te gebruiken.
 • Ontspanning: hierin leer je om beter te ontspannen. Ongemerkt span je jouw spieren constant aan, bijvoorbeeld wanneer je pijn hebt, stress ervaart of aan het piekeren bent. Aan de hand van verschillende ontspanningstechnieken leer je om hier beter controle over te krijgen.
 • Balans in de dag: Hierin leren we je om de juiste balans te vinden tussen belasting en ontspanning. Door goed te leren luisteren naar je lichaam en wat deze nodig heeft, kun je een balans vinden tussen actieve momenten en rustmomenten.