Geef je moeilijk iets uit handen? Ben je voortdurend bezig de dingen te sturen zodat ze in jouw ogen perfect lopen? Verwijt jij het jezelf als iets niet gaat zoals je het voor ogen had? Ben je bang om fouten te maken? Is goed nooit goed genoeg?
De perfectionist zal zich hierin herkennen. Je streeft niet alleen naar succes en wil niet alleen maar de dingen goed doen. Je stelt voor jezelf onrealistisch hoge doelen. Het gevolg is dat deze doelen vaak niet gehaald worden en dat je dit jezelf aanrekent. Door dit gedrag en deze gedachten wordt je zelfvertrouwen beschadigd en ben je vaak niet tevreden en gelukkig. Het gevolg is dat continu de presteermodus aanstaat, dat je angstig bent om te falen, angstig bent om te worden afgewezen, het gevoel hebt dat je van alles ‘moet’ en dat je niet kunt genieten van wat je doet en wat er om je heen gebeurt. Niet goed voor je gezondheid dus.
Omdat alles perfect moet zijn, wat niet lukt omdat het onrealistisch hoge doelen zijn, zal de druk alleen maar toenemen. Dit resulteert steeds meer tot het gevoel van falen. Bovendien vind je het moeilijk aan de buitenwereld laten zien dat je een fout hebt gemaakt of dat iets niet gelukt is, waardoor het moeilijker wordt om een eerlijke en vertrouwde relatie op te bouwen met iemand, durf je daarom kwetsbaar op te stellen. Lees ook: De kracht van kwetsbaarheid. Misschien dat je jouw perfectionisme wel op een ander projecteert en hetzelfde verwacht.
Tips om je perfectionisme te verminderen en een prettiger leven te leiden.
- Perfectie bestaat niet zoals jij als perfectionist het ziet. Overal is wel iets op aan te merken en alles kan altijd beter, groter, knapper, aardiger en ga zo maar door. Dus laat dit idee van perfectie los. Perfect zijn de dingen zoals ze zijn; inclusief de fouten, problemen en teleurstellingen. Dit is niet iets wat je kunt nastreven, het is iets zoals het is. Je wilt misschien alles nog beter willen doen, je wilt de waardering voor het beste resultaat en voelt dan pas tevredenheid. Het is veel moediger om dit los te laten en toe te geven aan de, in jouw ogen, minder goede dingen die het resultaat brengt. Laat het perfectionisme los en je ervaart meer gemak, onbezorgdheid, minder stress en meer geluk.
- Realiseer je dat het streven naar perfectie (wat niet bestaat, maar wat een visie is!) niet verkeerd is. Je kunt ergens vol overgave voor gaan. Het streven kan een ‘drive’ in je naar boven halen waardoor je je taak of doel beter uitvoert. Streven is iets wat je doet en iets wat je doet kan ook anders lopen of fouten opleveren. Het is niet iets wat jij bent. Doordat je een foutje maakt, wil dat niet zeggen dat jij als persoon fout bent of minderwaardig bent. Zie het als een berg waarvan je het eindpunt niet kunt zien, zo hoog. Je kunt de berg beklimmen en streven om de top te halen met het gevolg dat je niets van de omgeving ziet, je weinig aantrekt van de mensen om je heen, dat je misschien wel hoogteziekte krijgt en je in slechte omstandigheden toch door probeert te gaan. Je ziet alleen maar die top voor je in gedachten. Je kunt ook als doel hebben dat je tot halverwege de berg klimt, dat je kunt genieten van de omgeving en de mensen die met je mee klimmen. Je hoeft iets minder snel door te lopen, want je ziet het punt al liggen. Je doel is misschien wat lager bijgesteld, maar de kwaliteit van de weg ernaar toe is des te beter. Je zal zelfs energie over om andere leuke dingen te doen.
- Stop met het alles-of-niets denken. Die top is niet het enige dat je bereikt. Je denk misschien dat je, met je perfectionistische kijk, waardeloos bent wanneer de dingen die je bereikt hebt niet perfect zijn. Je doet ze dan maar liever niet en gaat dingen uit de weg. Geen top bereiken? Dan maar geen berg beklimmen. Hierdoor komt je juist tot minder productiviteit en onderneem je minder leuke dingen. Kijk niet alleen naar het resultaat, maar kijk vooral naar het proces naar het resultaat toe. Kijk niet alleen naar het punt waar je naartoe klimt op die berg, maar probeer onderweg om je heen te kijken, andere factoren te zien en te genieten ook al is het resultaat anders.
- Voorkom een burn-out. Het is niet raar dat het juist de perfectionist is die eerder een burn-out ontwikkelt. Alles onder controle willen houden, alles zelf willen doen en dus te veel hooi op de vork nemen. Moeilijk toe kunnen geven dat het niet gaat zoals je zou willen, continu in de presteermodus en weinig rust krijgen, met als resultaat dat je niet naar het lichaam luistert met alle gevolgen van dien. Lees ook: Burn-out ontwikkelt zich anders bij mannen en vrouwen. Herken de symptomen.
- Probeer te relativeren. Gebruik gevoelens van angsten als een uitdaging iets aan je perfectionisme te doen. Vraag jezelf af waarvoor je precies bang bent. Het kan een teken zijn dat je de lat te hoog legt voor jezelf. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Stel prioriteiten. Niet alles wat je doet is even belangrijk. Misschien kun je het over een breder perspectief zien en je afvragen of, wanneer je over een paar jaar terugkijkt naar deze situatie, je er hetzelfde over zou denken. Wees wat liever en minder streng voor jezelf. Je bent perfect zoals je bent inclusief je gevoelsmatige ‘tekortkomingen’, je ‘fouten’, je problemen. Je hebt de goedkeuring van je omgeving niet nodig om jezelf te waarderen. Kies voor een leven dat makkelijker, onbezorgder en minder druk oplevert, waarin je meer kunt genieten en gelukkig kunt zijn.
Love your perfect imperfections (John Legend)
Bron:
Duijn, van S. 365 dagen succesvol. 2017. 5 blogs voor perfectionisten: waarom het perfect is niet te streven naar perfectie. Geraadpleegd op 23-05-2017 van https://www.365dagensuccesvol.nl/loslaten/5x-blogs-voor-perfectionisten-waarom-het-perfect-is-om-niet-te-streven-naar-perfectie/