Iedereen ervaart wel eens pijn, de één vaker dan de ander en de intensiteit van de pijn verschilt per persoon. Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme van ons lichaam. In sommige gevallen gaat het zijn functie echter voorbij en kan het ons dagelijks leven flink beïnvloeden. In dat geval spreken we van chronische pijn. Een van de manieren om deze pijn te behandelen is door middel van cognitieve defusie. In deze blog vertellen wij je meer over deze term en leggen we uit hoe dit precies werkt.
Cognitieve defusie is de mentale techniek waarbij je met een afstandje naar je gedachten gaat kijken. Op die manier leer je negatieve gedachten relativeren en zie je deze niet direct voor waarheid aan. Wij kunnen als mensen twee houdingen aannemen ten opzichte van onze gedachten. De ene houding is fuseren met onze gedachten en er in opgaan, de andere is defuseren van onze gedachten en er van een afstand naar kijken.
In veel gevallen proberen we onze negatieve gedachten te onderdrukken of vermijden. We zoeken afleiding, bijvoorbeeld in de vorm van televisie of het drinken van alcohol, zodat de gedachten naar de achtergrond verdwijnen. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat dit vooral averechts werkt en de gedachten uiteindelijk alleen maar meer aanwezig worden in je hoofd.
Het is niet eenvoudig om cognitieve defusie meteen goed toe te passen. Om de techniek te leren is het namelijk belangrijk om negatieve gedachten te kunnen herkennen. Aangezien dit vaak gedachten zijn die al voor langere tijd in je hoofd zitten, is dit niet altijd makkelijk. Het aanleren van deze techniek kost dan ook veel tijd en geduld. Om het jezelf een stukje makkelijker te maken, is het daarom fijn om hier begeleiding in te krijgen. Deze eventuele hulp kun je vinden bij een coach of psycholoog.
De beste manier om cognitieve defusie te begrijpen is niet door er veel over te lezen (wat natuurlijk wel mag), maar door het zo vaak mogelijk te oefenen. In het begin zal dit niet altijd makkelijk zijn, maar door vol te houden zul je zien dat het werkt. Om je op weg te helpen beschrijven we hier een oefening die je direct kunt doen.
Ga zitten op een comfortabele plek met pen en papier. Haal een paar keer diep adem en zorg dat je niet teveel afgeleid kunt worden door je omgeving. Probeer nu eens te luisteren naar alle gedachten die in je hoofd opkomen. Schrijf de negatieve gedachten op. Dit kunnen bijvoorbeeld gedachten zijn zoals: “Ik kan geen leuke dingen ondernemen door de pijn die ik voel”, “Ik voel me waardeloos”, “Anderen hebben een leuker leven dan ik” of “Het komt nooit meer goed”.
Heb je een lijst gemaakt met negatieve gedachten? Pak dan een nieuw vel papier en verdeel de gedachten over het papier. Je kunt hierbij spelen met de plek en de grootte van de woorden. Maak een veelvoorkomende gedachte bijvoorbeeld groter dan de andere. Hang dit vel vervolgens op een plek waar je dagelijks langskomt, denk aan een deur of koelkast. Zo word je er telkens aan herinnerd dat je hoofd deze gedachten heeft, maar kun je er letterlijk afstand van nemen. Je zult zien dat je op een gegeven moment langs het vel papier loopt en de gedachten opmerkt, maar er niet meer mee fuseert. Het is vervolgens de uitdaging om dit ook in je hoofd te doen. Laat je ons weten of deze defuseren oefening heeft geholpen?
Heb jij veel last van negatieve gedachten en weet je niet goed wat je ermee aan moet? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder.
Wil je graag meer leren over defuseren en hoe je dit met oefeningen toepast? En een gezond en vrolijk leven ontwikkelen? Meld je aan voor Medinello Connect! Je komt in contact met anderen net als jij en we sturen je regelmatig inspiratie, tips en informatie. Meld je hieronder aan ⤵