Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Reuma, 4 tips die kunnen helpen

Een bekende vorm van een chronische ziekte is reuma. We kennen allemaal wel iemand in de omgeving die last heeft van reumatische klachten. Logisch ook, want reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Maar liefst één op de vijf Nederlanders heeft een vorm van reuma. Maar wat is het nu eigenlijk? Welke invloed heeft het op jouw leven en wat kun je er zelf aan doen? Je leest het hier.

Wat is reuma?

Reuma is een aandoening in het bewegingsapparaat. Dit wil zeggen dat de gewrichten, botten, spieren, pezen en zenuwen een pijnprikkel afgeven. De pijnklachten komen van binnenuit en worden niet veroorzaakt door iets van buitenaf. Hieronder vallen bijvoorbeeld aandoeningen als artrose, jicht, ontstekingsreuma/auto-immuunziekten en fibromyalgie.

Artrose

Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma. In Nederland lijden ruim 1,3 miljoen mensen aan artrose. Bij artrose is er sprake van een aandoening in het kraakbeen en bot van je gewrichten. Het wordt ook wel slijtage genoemd. Dat zou suggereren dat inactiviteit gunstig is, maar dit is zeker niet het geval. Bewegen met mate is juist goed en het is een aandoening van het hele gewricht. Ook jonge mensen kunnen last hebben van artrose. Bij artrose wordt het kraakbeen van je gewricht dunner en slechter van kwaliteit. Hierdoor kan het onderliggende bot beschadigen of vervormen.

reuma

Jicht

Een iets minder bekende vorm is jicht. In Nederland zijn er ongeveer 400.000 mensen met jicht. Jicht is een aandoening die ontstaat door een te hoge urinezuurspiegel in je lichaam. Het urinezuurgehalte in het bloed wordt hoger doordat de stofwisseling in het lichaam niet goed verloopt. De urinezuurkristalen die hierdoor ontstaan kunnen neerslaan op de gewrichten wat zorgt voor plotselinge heftige pijnaanvallen van gewrichtsontstekingen. Zo’n pijnaanval kan eenmalig zijn maar kan ook vaker terugkomen.

Ontstekingsreuma

In Nederland kampen 220.000 mensen met chronische ontstekingsreuma. Van chronische ontstekingsreuma is sprake wanner de klachten langer dan 3 maanden aanhouden en niet (volledig) te genezen zijn. Bij ontstekingsreuma zit er een fout in het immuunsysteem. Het immuunsysteem ziet de gezonde cellen als foute cellen en valt het je eigen lichaam aan, hierdoor ontstaan ontstekingen in je gewrichten.

Fibromyalgie

De letterlijke vertaling van fibromyalgie is: pijn in bindweefsel en spieren. Deze term beschrijft dus eigenlijk alleen wat er aan de hand is, maar geeft geen duidelijke oorzaak. Fibromyalgie is een chronisch gegeneraliseerd pijnsyndroom waarvoor geen directe oorzaak in het lichaam gevonden kan worden. Om van fibromyalgie te kunnen spreken moeten de klachten langer dan drie maanden bestaan en moet er sprake zijn van wijdverspreide pijnklachten. In Nederland hebben ongeveer 350.000 mensen fibromyalgie.

Symptomen van reuma

Gezien het feit dat er veel verschillende soorten reuma bestaan lopen ook de symptomen aardig uiteen. Symptomen kunnen zijn:

  • Een of meerdere gewrichten zijn vaak dik en warm
  • Je hebt veel en langdurig pijn in je gewrichten of spieren
  • Je lichaam voelt stijf en pijnlijk wanneer het voor een tijdje in dezelfde houding is gewest
  • Je kunt je niet soepel bewegen
  • Je voelt je vaak vermoeid en hebt weinig energie

Wanneer deze symptomen je bekend voorkomen, is het verstandig een bezoek te brengen aan de huisarts. Hij/zij kan vaststellen of er daadwerkelijk sprake is van reuma.

Reuma, wat kan ik er zelf tegen doen?

Hoewel reuma een vorm van een chronische ziekte is waar veel aan te doen is door middel van oefentherapie, medicatie of zelfs een operatie zijn er ook verschillende dingen die je zelf kunt doen om de pijn te verlichten.

Wissel beweging en rust af

Het is belangrijk te blijven bewegen. Zo houd je je spieren en gewrichten in conditie en voorkom je stijfheid. Daarnaast is beweging goed voor je geest en helpt het je tegen lusteloosheid. Probeer hierbij opzoek te gaan naar de juiste balans. Rust geeft jouw lichaam weer de kans om bij te komen als je actief bent geweest.

Let op de juiste lichaamshouding

Met de juiste lichaamshouding voorkom je dat je je lichaam onnodig overbelast. Let dus op de juiste houding tijdens, zitten, staan, liggen en tillen. Twijfel je over jouw houding? Vraag het aan de fysiotherapeut of ergotherapeut.

Gezonde voeding

Over het effect van voeding op jouw klachten is nog lang niet alles bekend. Wel geven sommige mensen aan dat de reumatische klachten afnemen naarmate ze hun voedingspatroon aanpassen. Zo is het als eerst natuurlijk van belang gezond en gevarieerd te eten. Met name voldoende eiwitten, vitaminen en calcium is erg belangrijk. Groente en fruit beschikken namelijk over een ontstekingsremmende werking.

Warmte

Extra warmte kan als prettig worden ervaren om de pijn tijdelijk te verlichten. Zo kan warmte zorgen voor een vermindering van pijn en stijfheid. Het opzoeken van de zon of het gebruiken van warmte packs is iets wat de pijn verlicht. Maar let hierbij wel op of er geen sprake is van gewrichtsontsteking. Warmte kan een gewrichtsontsteking juist verergeren. Overleg daarom goed met de fysiotherapeut wat voor jouw klachten aan te raden is.

Leven met deze indicatie

Reuma is een chronische ziekte en de patiënt moet dan ook leren leven met de aandoening. Om iemand daarbij te helpen zijn er o.a. reumaverpleegkundigen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en psychologen beschikbaar. Zij geven praktische tips en oefeningen om te kunnen blijven functioneren in het dagelijks leven.
 Wil je meer informatie of heb je een vraag? Neem dan gerust contact met ons op.