Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Chronische pijn en ochtendstijfheid 

Chronische pijn en ochtendstijfheid twee termen die vaak in één zin genoemd worden. Maar wat houdt chronische pijn nu daadwerkelijk in en waarom is ochtendstijfheid hierbij een veel voorkomende pijnklacht? En belangrijker nog, wat kun je ertegen doen? De antwoorden op deze vragen lees je in deze blog.

Chronische pijn, wat is het?

Pijn herkennen we allemaal wel. Wanneer je jezelf in je vinger snijdt of bijvoorbeeld door je enkel gaat tijdens het sporten. Je lichaam geeft op dat moment een pijnsignaal af en geeft dat lichaamsdeel rust om te voorkomen dat het bepaalde bewegingen maakt.

Er is een direct verband aangebracht tussen de schade aan het lichaam en de pijnprikkel. We spreken hier van acute pijn. Bij chronische pijn is dit verband er niet meer. Er is dus sprake van een verandering in het pijnsysteem die de pijnprikkels naar de hersenen doorsturen. Hierdoor word je gevoeliger voor pijnprikkels.

De pijn wordt eerder en heviger gevoeld dan dat de bedoeling is. We spreken over chronische pijn wanneer de pijnklacht langer dan 6 maanden aanhoudt. Er bestaan verschillende soorten chronische pijn, hierbij kun je denken aan sensitisatie, fibromyalgie en RSI. Op deze pagina lees je alles over chronische pijn en meer voorbeelden.

Hoe ontstaat ochtendstijfheid?

Hoewel ochtendstijfheid verschillende oorzaken kan hebben is er toch ook een verband met chronische pijn. Een van de oorzaken kan zijn dat de spieren met name ’s nachts te weinig ontspannen. Dit komt vaak door langdurige stress of spanning. Dit uit zich dan vooral in stijve spieren.

Heb je juist last van je gewrichten, dan heeft dit in veel gevallen te maken met een tekort aan beweging en ouderdom. Daarnaast is aangetoond dat een koude en vochtige slaapomgeving ook kunnen bijdragen aan ochtendstijfheid. Het is daarom van uiterst belang te zorgen voor een prettig en gezond slaapklimaat.

Tips tegen ochtendstijfheid

1. Beweeg voldoende

We weten allemaal dat beweging goed is voor ons lichaam. Zo heeft dit ook de positieve effecten op ochtendstijfheid. De beweging draagt bij aan preventief behandelen van de ochtendstijfheid. Daarom is het belangrijk iedere dag voldoende te bewegen.

Dit houdt in dat je elke dag minstens een half uur in beweging bent. Zo kun je fietsen en wandelen maar ook sport uitoefenen zoals zwemmen, tennissen of hardlopen. Door regelmatig te bewegen worden de spieren versterkt, wat de druk op de gewrichten verlaagt. Hierdoor zullen de stijve spieren in de ochtend geleidelijk afnemen.

2. Begin de dag met een oefening in bed

Indien je met grote regelmaat last hebt van stijve spieren in de ochtend is het verstandig een aantal eenvoudige oefeningen te doen vlak nadat je wakker bent geworden. Hierbij is het de bedoeling dat je lichaam ontspant en zich juist niet fysiek inspant. Houd het dus rustig en simpel. Voorbeelden van oefeningen die je kunt doen zijn:

  • Lift de benen om de beurt gestrekt omhoog tot een paar centimeter boven het matras. Doe dit per been zo’n 10 keer;
  • Trek een knie zover mogelijk naar je toe. Sla je handen om de knieën en houdt deze pose 10 seconde vast;
  • Trek beide knieën op en beweeg ze vervolgens van links naar rechts;
  • Ga rechtop in bed zitten en buig vijf keer voorover, naar links en naar rechts.

3. Ontspan je lichaam onder de douche

Een warme douche doet wonderen. Veel mensen vinden het lastig om door de ochtendstijfheid uit bed te komen. Bij de gedachte aan een lekkere warme douche wordt dit een stuk makkelijker. Een warme douche is namelijk ook erg goed voor het ontspannen van je spieren. Zo verbetert het de doorbloeding van je spieren waardoor ze ontspannen. Probeer direct na de douche je lichaam los te maken:

  • Beweeg je gewrichten om ze los te maken;
  • Buig een aantal keer door de knieën;
  • Draai je armen en schouders van voor naar achter;
  • Draai rondjes met je polsen en enkels.

Heb jij fibromyalgie of last van stijve spieren in de ochtend? Volg ons dan via Medinello Connect! Eenmaal per maand sturen wij meer informatie en tips op gebied van chronische pijn, zoals ochtendstijfheid of pijn aan gewrichten. Meld je hieronder aan voor M+ Connect: