Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Chronische klachten bij de ziekte van Lyme

Waarschijnlijk heb je er al wel eens van gehoord: de ziekte van Lyme. Deze ziekte kun je oplopen door een tekenbeet. Wanneer de teek besmet is met de bacterie Borrelia burgdorferi, zal deze bacterie ook jouw lijf binnendringen. In Nederland worden er jaarlijks meer dan een miljoen mensen gebeten door een teek, en een klein percentage (zo’n 2 procent), ofwel 27.000 mensen krijgen daadwerkelijk de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Dit aantal loopt helaas al jaren op, doordat de teek steeds vaker voorkomt in Nederland.

Helaas houdt een klein deel daarvan er helaas chronische klachten aan over. In deze blog vertellen wij je meer over de ziekte van Lyme en de gevolgen ervan.

De ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de beet van een besmette teek. De teek is op zijn beurt besmet geraakt, doordat het bloed heeft gezogen bij andere dieren die de bacterie bij zich dragen. Wanneer de teek op een later moment bloed zuigt bij een mens, kan de bacterie worden overgedragen. Er worden elk jaar meer dan een miljoen mensen gebeten door een teek. Ongeveer één op de vijf teken draagt de bacterie bij zich. Geschat wordt dat er ongeveer 1000 a 2500 mensen per jaar langdurige klachten ervaren van de ziekte van Lyme (bron: rivm).

Chronische klachten bij Lyme

De chronische klachten die mensen ervaren bij de ziekte van Lyme lopen uiteen. De klachten worden dan ook niet altijd meteen herkend als Lyme. We noemen de klachten chronisch wanneer iemand langer dan een jaar besmet is met de ziekte en de symptomen aanhouden. De volgende klachten kunnen optreden bij iemand met de ziekte van Lyme:

  • Stemmingswisselingen
  • Zware hoofdpijn
  • Gewrichtsklachten
  • huidklachten
  • Geheugen- en concentratieproblemen
  • Slaapstoornissen
  • Prikkelbaar
  • Ernstige vermoeidheid
  • Psychiatrische problemen
  • Problemen met het zenuwstelsel

Ook kan de ziekte leiden tot een hersenaandoening, chronische encefalopathie, en een huidaandoening, Acrodermatitis Chronica Atrophicans. Bij de laatste kan de huid roodpaars worden of ontstaan er zeer dunne plekken op de huid.

Helaas kunnen de chronische gevolgen van de ziekte van Lyme dus zeer ernstig en ontwrichtend zijn voor mensen die dit ervaren.

 

Behandeling ziekte van Lyme

De meningen van artsen en wetenschappers over de beste behandeling van de ziekte van Lyme zijn verdeeld. Hierdoor zijn er meerdere richtlijnen die bepaalde behandelingen voorschrijven. De chronische klachten van de ziekte kunnen duiden op een infectie die voortduurt.

Een andere optie is dat het wordt veroorzaakt door restschade of een auto-immuunreactie. De discussie over de oorzaak van de chronische klachten van de ziekte van Lyme zorgt dat de behandeling ervan niet eenduidig is.

Voor de behandeling van de ziekte van Lyme geldt vaak: hoe sneller, hoe beter. Bij een vermoeden van de ziekte van Lyme is het daarom ook belangrijk om meteen aan de bel te trekken. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans is dat de klachten verergeren. Op het moment dat iemand met de ziekte van Lyme chronische klachten heeft, is het moeilijk om dit te verhelpen.

 

Huidige behandelmethodieken

De reguliere medische behandeling en tevens meest voorkomende die wordt gegeven is een hoge dosis antibiotica voor langere tijd. Hoe lang precies, hangt af van het stadium waarin de ziekte zich bevindt.

Daarnaast worden er veel alternatieve geneeswijzen gebruikt voor mensen die klachten ervaren. Dit zijn geen bewezen geneesmiddelen buiten het gebruik van antibiotica, maar kunnen wel helpen bij het verlichten van de klachten die worden ervaren.

Ook is mogelijk om door middel van een revalidatiebehandeling, de chronische klachten te verminderen, en leren om te gaan met de chronische pijn en de ongemakken. Medinello Revalidatie is hierbij vaak een helpende factor voor mensen die langdurige klachten van de ziekte van Lyme ervaren.

Hulp bij chronische klachten

Bij Medinello bieden wij geen behandeling aan voor de ziekte van Lyme, maar kunnen wij je wel helpen om te leren omgaan met jouw chronische pijn en klachten. Ervaar je ernstige beperkingen in je dagelijks functioneren en is er daarbij sprake van chronische pijn, wat invloed heeft op je mentaal welbevinden? Wij kunnen je helpen om ondanks deze klachten weer een fijn en gezond leven voor jezelf te creëren. Wij bieden hiervoor de zorg die bij jouw persoonlijke situatie past. Zo kun jij weer de balans hervinden, de klachten een plekje geven en je energie steken in de dingen die jij belangrijk vindt in jouw leven.

Heb jij een vraag over de behandeling van chronische klachten bij de ziekte van Lyme? Neem gerust even contact met ons op.

 

Meer informatie over chronische klachten en de ziekte van Lyme

Meld je dan aan voor Medinello Connect! We delen hier regelmatig meer informatie en tips voor een fijn en gezond leven, net als informatie over langdurige gevolgen van Lyme. Ook houden we je graag op de hoogte van events en samenkomsten met andere gelijkgestemden. Meld je aan via de connectpagina of via het formulier hieronder ↴

Blog - chronische klachten ziekte van lyme 2