Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Lichaamsbewustzijn. 5 positieve effecten van het bewust worden van en luisteren naar je lichaam.

Lichaamsbewustzijn of lichaamsbesef is meer dan weten dat je armen en benen hebt of dat je weet dat je op een bepaalde manier staat of zit. Een goed ontwikkeld lichaamsbewustzijn geeft je mogelijkheden, zelfvertrouwen en -waardering en het draagt bij aan een gezonder en gelukkiger leven.

In de westerse wereld zijn we in de loop van de tijd afgedwaald om te voelen wat ons lichaam ons probeert te vertellen. Je bent hard aan het werk achter je computer met je neus in het scherm, een kromme rug en opgetrokken schouders. Je wilde naar de fysiotherapeut gaan voor die knoop in je schouderspieren, maar nu is die pijn weer even weg dus heb je het maar laten zitten. Hard werken en een gejaagd leven, zorgen ervoor dat je te weinig voelt. Je lost de obstakels die je tegenkomt vooral op door te denken. Door niet goed naar je lichaam te luisteren zou het kunnen zijn dat anderen te makkelijk over je grenzen gaan. Het gevolg is een leven met meer stress, lichamelijke ongemakken en dagelijkse bezigheden waar jij niet gelukkig (en gezond) van wordt. [Lees ook https://www.medinello.nl/grenzen-aangeven-4-tips-om-daar-assertief/]

Laat je lichaam niet schreeuwen om aandacht, maar pik de signalen eerder op.

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je je lichamelijk fit en energiek voelt, ben je meer ontspannen en zit je letterlijk beter in je vel. Spanningen of angst daarentegen zorgen voor minder energie, een hogere hartslag, meer spierspanning, hoofdpijn, vermoeidheid of andere signalen. Vaak pikken we het pas op zodra het lichaam gaat ‘schreeuwen’. De hoofdpijn, buikpijn of hartkloppingen worden nu echt vervelend en het gaat je beperkingen in de dingen die je doet op een dag. Misschien ben je al symptomen van een burn-out aan het ontwikkelen. Lichaam en geest kunnen elkaar beïnvloeden en wanneer je hier goed op kunt anticiperen kan je dat veel opleveren voor een prettiger leven.

De effecten van een goed lichaamsbewustzijn

  1. Met een goed ontwikkeld lichaamsbewustzijn pik je signalen van stress, zoals een kortere en hogere ademhaling, een hogere hartslag, minder energie, maagpijn of een opgejaagd gevoel, eerder op. Je kunt eerder oplossingen zoeken om erger te voorkomen.
  2. Bewegingen of houdingen van het lichaam kun je beter aanvoelen en daarmee blessures of overbelastingen voorkomen of oplossen. Je voelt je lage rug als je verkeerd zit of iets verkeerd uitvoert en neemt daarom een betere houding aan die je rug beter ondersteunt of ontlast.
  3. Je ontwikkelt meer zelfinzicht en zelfvertrouwen. Je voelt eerder aan je lichaam of je van iets of iemand energie krijgt of dat het je energie kost. Je voelt eerder aan of iemand over je grens gaat, je liever bij iemand uit de buurt blijft of dat je juist graag bij iemand bent.
  4. Je kunt je lichaamshouding beter inzetten voor een betere communicatie of hoe je jezelf presenteert. Bij het aanleren van een zelfverzekerde houding, voel je je ook zelfverzekerder. Wanneer je een ‘open’ lichaamshouding hebt; geen armen over elkaar, niet achteroverleunt, maar een actieve houding waarbij je iemand aankijkt, krijg je een opener gesprek.
  5. Je kunt signalen en lichaamshoudingen uit je omgeving beter interpreteren waardoor je je inlevingsvermogen en samenwerking kunt verbeteren. Omdat jij ziet hoe iemand anders zich opstelt, kun jij daar beter op inspelen. Je voelt beter wanneer je wat kunt zeggen of hoe de ander ergens instaat.

Hoe train je een beter lichaamsbewustzijn?

Aandacht, ademhaling en aanraking. Stop met doorjakkeren en neem af en toe even de ruimte om te voelen. Geef aandacht aan je eigen lichaam door stil te staan bij hoe je achter je computer zit. Zit je met opgetrokken schouders en een kromme rug? Laat de schouders los en strek je rug even goed uit. Moet je dadelijk een presentatie geven of iets anders ondernemen wat spannend kan zijn? Neem even de tijd om met aandacht naar je lichaam te gaan. Misschien is je hartslag hoog en heb je een korte, hoge ademhaling en kun je daar iets aan doen. Door met aandacht naar je lichaam te gaan wordt je je meer bewust van gedachten en gevoelens. Door de juiste ademhalingstechnieken kun je je lichaam meer ontspannen, je voelt je beter en je zelfvertrouwen wordt groter. Door aanraking kun je ook meer lichaamsbewustzijn krijgen. Een goede massage kan je bewust maken van de ontspanning waardoor je in de gaten hebt hoe gespannen je lichaam is tijdens alle drukke taken die je hebt op een dag.

Een cursus mindfulness, yoga, pilates, massage of meditatie kan je helpen bij het verbeteren van je ademhalingstechnieken en het lichaamsbewustzijn.

Bron:
  • Medicinfo, encyclopedie. Bewustzijn. Geraadpleegd op 16-05-2017 van encyclopedie.medicinfo.nl.