Te vaak sorry zeggen hoeft echt niet.
Er zijn mensen die geen sorry kunnen zeggen op een moment dat dat best op zijn plaats is, maar er zijn ook genoeg mensen die te pas en te onpas sorry zeggen. ‘Sorry dat ik je stoor, maar mag ik die nietmachine even lenen? Sorry, mag ik iets vragen? Sorry dat ik het zeg, maar……..Sorry dat ik besta!’
Waarom doen we dat eigenlijk? Waarom zeg je sorry tegen iemand die op een drukke stoep tegen je aanloopt, waar jij niets aan kunt doen? Waarom zeg je: ‘sorry, mag ik wat bestellen’ tegen de serveerster die je al een half uur negeert. Het lijkt alsof je daarmee beleefd blijft. Je hoopt daarmee aardig te blijven en de communicatie goed te houden, maar door een teveel aan sorry is vaak is het tegenovergestelde effect het resultaat.
Te vaak sorry zeggen leidt namelijk tot minder respect en een zwakke, onderdanige houding. Je trekt je eigenwaarde naar beneden door ‘sorry’ te zeggen op een moment dat het je niet echt spijt. Je neemt de verantwoordelijkheid voor dingen waar jij niets aan kunt doen.
3 anti-sorry-tips voor meer assertiviteit en meer eigenwaarde.
- Zeg alleen sorry, als je echt iets fout hebt gedaan, voor iets dat anders had moeten en kunnen gaan en waar jij de verantwoordelijkheid voor neemt. Dus alleen als iets je oprecht spijt. Laat de ander daarop reageren, waardoor het makkelijker uit te praten is. Alleen dan wordt er goed gecommuniceerd. Je kunt daarin laten zien dat je je er slecht over voelt en dat je het goed wilt maken. Dus geen ‘sorry’ als iemand jou omverloopt, maar wel als je de mooie vaas van je moeder kapot laat vallen.
- Zeg ‘bedankt’ in plaats van ‘sorry’. Dus als iemand jou per ongeluk of misschien expres een duw geeft zeg je: ‘bedankt’. Als je te laat binnen komt op je werk zeg je in plaats van ‘sorry, bedankt dat jullie het niet erg vinden dat ik in de file stond.’
- De waarde van het woord ‘sorry’ gaat verloren als je het te vaak gebruikt. Houd eens bij hoe vaak het voorkomt dat je het zegt. Ga er spaarzaam mee om en gebruik het niets als stopwoord, dan weten de mensen om je heen dat het je echts spijt op het moment dat je het zegt. Zeg het dus ook niet nooit. Het is mooi als je je eigen fouten kunt toegeven, maar alleen op de juiste manier, als je er zelf echt iets aan had kunnen doen.
Bron: