Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

De kunst van het luisteren. Hoe word je een goede luisteraar?

Beter luisteren

Een goede communicatie lijkt zo makkelijk in een gesprek. Het vertellen over wat je allemaal hebt meegemaakt vindt bijna iedereen fijn om te doen. In een gesprek zijn de meeste mensen dan ook niet bezig met luisteren naar de ander, maar wachten ze op het moment om te kunnen praten over eigen ervaringen. Iedereen bekijkt de dingen vanuit zijn eigen perspectief en dat gebeurt ook wanneer iemand anders je iets vertelt. Goed luisteren kan dan ook heel moeilijk zijn als er emoties bij komen kijken of wanneer je het niet met de ander eens bent.

Door een goede luisteraar te worden gaat er een wereld voor je open, waar je zelf de vruchten van plukt. Door goed te luisteren zie je de wereld door de ogen van een ander. Je leert je beter inleven in de ander en leer je op de juiste manier, op het juiste moment te reageren. Door goed te luisteren leer je de ander goed kennen en leer je meer begrip te hebben voor andere mensen. Bovendien ben je als goede luisteraar een prettiger persoon om mee om te gaan en zullen je vriendschappen groeien. Als goede luisteraar ontwikkel je jezelf dus als sociaal persoon.

5 tips om een goede luisteraar te worden. De do’s and don’ts in een gesprek.

 

    1. In gesprek met de ander of met jezelf? Zet je mening opzij. Veel mensen zijn niet echt aan het luisteren als iemand vertelt over dat goede, nieuwe restaurant in de stad. Misschien denk jij op dat moment dat je laatst ook in een goed restaurant in de stad hebben gegeten en dat de ander wil vertellen. Wat er gebeurt is dat wat de ander jou vertelt, geprojecteerd wordt op een eigen ervaring en je eigen mening. Op dat moment luister je niet echt wat diegene over dat goede restaurant te vertellen heeft en zal je ook niet doorvragen over wat er op de kaart staat of waarom diegene het zo’n goed restaurant vindt.

     

    1. Vergelijk het probleem van de ander niet met je eigen ervaring. Als iemand jou een probleem vertelt is het makkelijk om dat te vergelijken met een soortgelijk probleem dat jij hebt meegemaakt. De neiging om dan te reageren met het feit dat je weet waar de ander het over heeft is dan groot, terwijl dit irritatie kan opwekken bij de ander. Als iemand je vertelt dat hij in scheiding ligt en jij vergelijkt dat met een relatie die uitging na drie maanden, zal de ander zich niet serieus genomen voelen. Als de ander vraagt naar jouw ervaring is dat natuurlijk een ander verhaal.

     

    1. Geef luisteren prioriteit. Zodra iemand je iets vertelt, zet het luisteren dan op nummer een. Een goede luisteraar voelt zich net zo verantwoordelijk voor een goed gesprek als de verteller.

      

    1. Zorg ervoor dat je een actieve luisteraar bent. Onderbreek de ander niet in zijn verhaal. Maak oogcontact en zorg dat je op het juiste moment een juiste reactie geeft waaraan de ander kan zien dat je luistert. ‘Oh, echt waar, dat meen je, jee, wow, inderdaad.’ Zijn woorden waar je je verbondenheid laat zien. Laat je niet afleiden door je telefoon of een persoon die op dat moment binnenkomt lopen terwijl je in gesprek bent.

     

    1. Onthoud wat er wordt verteld. Als een vriend(in) jou iets vertelt, probeer dan te onthouden waar het over gaat. Het is iets wat de ander bezighoudt en is belangrijk voor diegene. Als iemand iets over zijn baas ‘Jan’ vertelt, weet jij niet wie Jan is, maar je kunt zijn naam in ieder geval onthouden. Je kunt de volgende keer, of in een telefoontje, vragen hoe de situatie ervoor staat en hoe het nu op het werk met ‘Jan’ is.

     

Geef de ander aandacht zonder die aandacht terug te verwachten, niet iedereen wil een goede luisteraar worden en zich op dat niveau ontwikkelen. Er zijn mensen die alleen maar over zichzelf kunnen vertellen en nooit naar jouw verhaal vragen. Je zou dat kunnen zien als vervelend, als ongeïnteresseerd. Realiseer je dan dat het fijn is dat jij er dan in ieder geval wel voor hen bent. Je zal mensen tegenkomen die beter kunnen luisteren dan jij en dat je merkt dat je veel over jezelf vertelt. Dat is dan ook prima, je bent je er in ieder geval bewust van.

Bron: