Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Keuzes maken, vind je dat vaak moeilijk? Gebruik de volgende tips om de knoop door te hakken.

Het hele leven bestaat uit keuzes die gemaakt zijn en keuzes die je gaat maken. Welk shirt wil je kopen? Naar welk feestje wil je gaan? Wil je een huis kopen of huren? Welke opleiding wil je gaan doen? Sommige keuzes zijn makkelijk en beslis je snel, maar er zijn ook moeilijkere keuzes, waar je langer voor nodig hebt om ze te kunnen maken en waar zeker meer van afhangt of waar meer gevolgen aan zitten. Soms zegt je gevoel het een en je verstand het ander, soms word je gedwongen een keuze te maken door iets of iemand en moet je een ander teleurstellen. De moeilijkheid van het kiezen zit hem vaak in het feit dat je bang bent om een foute keuze te maken, bang bent om te falen en bang bent om anderen teleur te stellen. Je wilt immers alles voor iedereen goed doen. Lees ook Verminder je perfectionisme en je leven zal perfecter worden. Het gevolg is dat keuzes worden uitgesteld, er lang getwijfeld wordt of dat de keuze helemaal niet gemaakt wordt en er geen beslissingen vallen. Keuzes maken is onderdeel van het leven. Zodra je een keuze maakt kun je ergens aan beginnen en blijf je niet eindeloos je energie in de twijfel stoppen en de balans opmaken wat nou de beste keuze is.

De volgende tips helpen je makkelijker keuzes te maken.

  1. Accepteer dat twijfelen erbij hoort en niet erg is. Luister naar je gevoel. Voor de meeste dilemma’s heb je echt wel langer de tijd om een beslissing te maken. Maak geen keuze omdat je van het getwijfel af wilt zijn, maar maak je beslissing omdat je gevoel zegt dat het goed is of omdat het in die omstandigheden het beste is. Je weet van tevoren nooit helemaal of het de perfecte keuze is, maar als jouw gevoel het zegt is het op dat moment de juiste keuze.
  1. Besef dat de keuze die je maakt niet definitief is, al lijkt dat soms wel. De meeste beslissingen zijn terug te draaien. Je kunt opnieuw een keuze maken waardoor de situatie (deels) veranderd kan worden naar hoe jij het liever ziet. Twijfel je of je toch beter die andere studie had kunnen gaan doen? Je kunt de beslissing nemen ermee te stoppen en een nieuw begin te maken met een nieuwe opleiding. Soms kost het geld en gedoe en moet je iemand anders teleurstellen, maar levert het je meer geluk op dan door te gaan. Weet je niet of je bij je partner wilt blijven? De twijfel zegt genoeg dat er iets niet helemaal goed zit. Durf te beslissen dat je uit elkaar gaat. Besef dat als jullie echt bij elkaar horen, jullie daar allebei vanzelf achter komen en er misschien wel nieuwe keuzes gemaakt kunnen worden.
  1. Krijg meer inzicht in het dilemma. Vraag jezelf verschillende vragen met ‘waarom’. Waarom wil je dit zo graag? Waarom vind je dat belangrijk? Waarom lijkt je dat beter? Het geeft je antwoorden die veel kunnen verduidelijken. Je kunt ook de pluspunten en minpunten opschrijven en aangeven welke punten zwaarder meewegen en welke minder. Het ordent je gedachten en het geeft je een heldere kijk op de situatie.

Mocht het maken van een keuze na deze tips nog steeds moeilijk zijn. Maak dan gewoon een keuze en wacht af wat je gevoel zegt. Het maken van de keuze geeft rust en je gevoel zal aangeven of het zo goed is. Als het dilemma om het even is zijn beide keuzes waarschijnlijk goed en goed is goed genoeg. Durf te kiezen. Denk aan wat jij leuk vindt of wat jou het beste lijkt en laat je keuze niet afhangen van wat anderen doen. De perfecte keuze bestaat niet, wel de meest beste keuze in die situatie. Twijfelen hoort erbij en laat dat toe, maar stop niet met keuzes maken want geen keuzes maken is ook een keuze. Een keuze om je ervaringen uit te stellen, terwijl je ook ergens voor kunt gaan en je plezier en energie aan een betere of leukere keuze kunt besteden. Dus hak die knoop door, spring in het diepe, ook al is dat soms eng en leef en leer!

Bron: