Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Een winterdip? Zo versla je ‘m!

Het is volop winter, de bomen zijn kaal, de nachten lang en de fietstochtjes koud. De lente is nog niet in zicht en veel mensen kampen dan ook met een winterdip. Je bent snel moe, hebt weinig energie en blijft het liefst lekker binnen. Helemaal niet zo gek want een winterdip is eigenlijk een natuurlijk proces. Benieuwd hoe dit precies werkt? Lees dan verder!

Hoe ontstaat een winterdip?

De naam zegt het al, een winterdip ontstaat in de winter en is dus seizoensgebonden. Het wordt veroorzaakt door een verandering in de biologische klok. Door te weinig lichtsignalen in de donkere maanden stopt het lichaam niet met het aanmaken van het slaaphormoon melatonine. Om deze reden blijf je je vermoeid voelen. De extra aanmaak van melatonine zorgt ook voor een hormoondisbalans waardoor je stemming beïnvloed kan worden.

Tips om met je winterdip om te gaan

Van de hele winter vermoeid rondlopen wordt niemand blij. Daarom hebben wij een aantal tips waarmee je jouw winterdip kunt verslaan. Deze tips helpen je om meer energie te krijgen en te genieten van dit seizoen.

Ga de deur uit!

Wanneer je last hebt van een winterdip, heb je meestal geen zin om de deur uit te gaan. Misschien raad je het al maar dit is juist goed om te doen! Buiten ben je in het licht, wat je in die wintermaanden juist nodig hebt. Probeer leuke plannen te maken en niet thuis te blijven hangen. Zo kun je een fijne winterwandeling maken of gaan schaatsen. Doe dit dus tussen zonsopkomt en zonsondergang.

Slik vitamine D supplementen

Door het gebrek aan zonlicht is het goed mogelijk dat je in de winter een gebrek aan vitamine D krijgt. Dit kan zorgen voor een tekort aan energie, een gevoel van lusteloosheid en krachtverlies. Mensen met een winterdip hebben vaak een vitamine D tekort. De huisarts of een specialist kan je goed adviseren over het nemen van supplementen. Deze zorgen voor een normaal energieniveau en zijn ook nog eens goed voor je immuunsysteem.

Zorg goed voor jezelf

Wanneer je last hebt van een winterdipje is het fijn om goed voor jezelf te zorgen. Dat is immers het minste wat je kunt doen. Ga af en toe lekker naar de sauna, doe wekelijks yoga of koop goede thee en chocolade. Doe lekker waar jij zin in hebt en ga vroeg naar bed wanneer je daar behoefte aan hebt.

Omring je met vrienden

Sociaal contact kan heel goed helpen om jouw sombere stemming te veranderen. Spreek af met vrienden, ga leuke dingen doen en je zult zien dat je er energie van krijgt. Wanneer je sociale contacten gaat vermijden, blijf je in je isolement en zal je stemming er niet beter op worden.

Merk je dat jouw stemming niet beter wordt en juist achteruit gaat? Dan is het raadzaam om hulp te zoeken. Het kan namelijk best lastig zijn om met een winterdip om te gaan.