Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

De voordelen van meditatie

Mediteren wordt door veel mensen als iets zweverigs gezien. Dit hoeft het echter helemaal niet te zijn! Meditatie kan zorgen voor rust in je hoofd en je lichaam. In het begin kan het wat onwennig voelen maar zodra je het vaker doet, zal je de voordelen ervan inzien. Het heeft invloed op je mindset en hoe jij je elke dag voelt. Ben je benieuwd wat meditatie voor je kan doen? Lees dan verder!

Wat is meditatie precies?

Mediteren is eigenlijk niets meer en niets minder dan het trainen van de geest. Je leert omgaan met alle gedachten die elke dag voorbijkomen. Je kunt het eigenlijk het beste vergelijken met het trainen van je lichaam. Wanneer je gaat hardlopen of fietsen om je lichaam te trainen, kun je mediteren om je geest te trainen.

Je kunt meditatie het beste omschrijven als een techniek die de geest tot rust brengt en in een staat van bewustzijn brengt die verschilt van de staat waarin het doorgaans verkeert. Dit klinkt misschien een beetje vaag maar betekent eigenlijk dat meditatie een techniek is om je gedachten te leren gebruiken. Dit doe je door gedachten eerst te observeren en er vervolgens meer controle over te krijgen. Dit vergt, net als lichamelijke training, veel oefening!

Effect aangetoond in wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mediteren zorgt voor meer balans in je leven. In het onderzoek werden de hersenen van mensen die acht weken mediteerden gescand. Hieruit bleek dat de hersenactiviteit na de cursus een stuk lager was. Alle emoties waren beter in balans omdat de deelnemers er meer controle over hadden gekregen.

Ook blijkt uit onderzoek dat meditatie zorgt voor een tegenovergesteld effect van stress. In het lichaam is er een patroon van moleculaire veranderingen in het lichaam na het beoefenen van meditatie. Deze verminderen het risico op ontstekingen en ziektes.
 
De voordelen van meditatie - Medinello revalidatie

5 redenen waarom je kunt gaan mediteren

De beste manier om de voordelen van meditatie te ervaren, is natuurlijk om het zelf te proberen. Om je extra te motiveren, vind je hieronder vijf redenen waarom je kunt gaan mediteren.
 

 1. Minder stress

  Meditatie kan helpen bij het verminderen van stress. Wanneer je gaat mediteren, leg je de focus op je ademhaling. Hierdoor word je rustiger en verdwijnen de stressreacties. Na ongeveer vijf weken dagelijks mediteren, zou je dit effect al kunnen merken.

 2.  

 3. Betere nachtrust

  Over het algemeen maakt meditatie je rustiger in je hoofd waardoor je minder gaat piekeren en makkelijker in slaap komt. Daarnaast zijn er ook verschillende meditatietechnieken die je speciaal kunt toepassen voordat je gaat slapen. Het bekende schaapjes tellen is in feite ook een soort meditatie omdat je je focust op één gedachte waardoor de piekergedachten verdwijnen en je in slaap valt.

 4.  

 5. Middel tegen depressie

  Uit klinische studies is gebleken dat meditatie nuttig kan zijn bij de behandeling van depressies. Met name de specifieke ‘mindfulness’ meditatie heeft een grote invloed. Hiermee verminder je negatief denken en piekeren. Meditatie biedt geen oplossing voor een depressie maar kan in combinatie met therapie worden gebruikt om depressie te behandelen.

 6.  

 7. Het geeft een boost aan je immuunsysteem

  Wanneer je regelmatig mediteert wordt het immuunsysteem gezonder. Het immuunsysteem beschermt ons tegen ziektes en infecties. Wanneer deze gezonder wordt, kunnen darmproblemen en chronische vermoeidheid worden tegengegaan. Elke dag een korte meditatie kan al veel effect veroorzaken.

 8.  

 9. Meer levenslust bij chronische klachten

  Uit onderzoek van de Radboud Universiteit is gebleken dat meditatie een positief effect heeft op de psychische gezondheid van mensen met chronische klachten. Door de meditatie worden ze zich bewuster van hun lichaam en geest en leren ze er met een andere blik naar kijken. Dit zorgt voor meer energie en sociaal contact.