Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

4 tips om te stoppen met piekeren

We hebben er allemaal last van, dat eindeloos piekeren over iets waar je (nog) geen invloed op hebt. Je ligt de hele nacht wakker en de problemen lijken steeds groter te worden. Herkenbaar? De een heeft er meer last van de ander. Het is dan ook iets wat je kunt controleren. In deze blog vertellen we hoe je vandaag nog kunt stoppen met piekeren!

Schrijf het op

Wanneer het ene scenario na het andere in je hoofd op komt, wordt het een grote warboel waardoor je moeilijk kunt ontspannen. Door op te schrijven wat er door je hoofd gaat, schrijf je alle gedachten als het ware van je af. Ook kun je door het schrijven inzien dat je zorgen misschien toch niet zo erg zijn als je misschien dacht. Het laat je relativeren en zorgt voor een leeg hoofd.

Trek je niets aan van anderen

Deze zin is makkelijker gezegd dan gedaan maar wel erg waardevol. Veel mensen laten zich leiden door anderen en trekken zich het aan wanneer iemand iets over hen zegt. Dit is ook helemaal niet gek, het is ook goed dat jij je bekommert om een ander. Het moet echter niet doorslaan en jouw eigen leven gaan beïnvloeden. Jij zelf weet wat jou gelukkig maakt. Probeer daarom vast te houden aan jouw eigen idealen en ideeën.

 
 
 
 
 

Oefen acceptatie

We zijn vaak bezig met hoe we zouden willen hoe ons leven eruitziet. We denken aan de toekomst en dromen over van alles. Op het eerste gezicht is hier niet zoveel mis mee. Dit zorgt echter voor veel onvrede. Mensen die accepteren hoe hun leven op dit moment is, zijn dan ook vaak gelukkiger. Als je accepteert dat ook negatieve zaken onderdeel zijn van je leven, zal je minder piekeren over dingen die mogelijk in de toekomst kunnen gebeuren.

Zoek afleiding

Wanneer niks helpt tegen het piekeren, is het ook goed om afleiding te zoeken. Ga naar een vriend, maak een wandeling of doe een huishoudelijk klusje. Door je aandacht even op iets anders te focussen, blijf je niet hangen in je negatieve gedachten. Dit kan helpen om de gedachtestroom te doorbreken en weer plezier te halen uit het moment. Het wordt hierdoor makkelijker om aan iets leuks te denken in plaats van te piekeren.

Beoefen mindfulness

Wanneer je mindful bent, leef je in het moment. Je kunt dan dus niet piekeren. Het is dus goed om mindfulness te beoefenen als je wilt stoppen met piekeren. Hoe je dat doet? Door jezelf te trainen om vaker aandacht te geven aan je ademhaling en lichaam. Wees je bewust van je ademhaling en omgeving. Door hier de focus op te leggen, ga je uit je hoofd. Ook een yogales kan je hierbij helpen.

Wat doe jij om te stoppen met piekeren?