Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Lichamelijke uitputting, wat is het?

Het woord ‘uitgeput’ kent iedereen wel maar wanneer spreken we van lichamelijke uitputting en wanneer is het vermoeidheid? In deze blog gaan we dieper in op de lichamelijke uitputting, wat is het, wat zijn de symptomen en hoe kan je het zelf oplossen?

Uitputting; wat is het?

Allemaal zijn we wel eens moe of vermoeid. Allemaal zijn we wel eens moe of vermoeid. Meestal wordt dit na een kortere of langere tijd vanzelf beter. Soms kunnen er echter situaties zijn waarbij de vermoeidheid alleen maar toeneemt en je je na verloop van tijd zowel lichamelijk als mentaal uitgeput voelt.

Bij Medinello herkennen we dit bij mensen die al heel lange tijd te maken hebben met chronische pijnklachten, stress en vermoeidheid. Dit leidt tot een neerwaartse spiraal, waarbij mensen zich echt uitgeput voelen.

Symptomen uitputting?

Wanneer je volledig uitgeput bent kun je niet of nauwelijks normaal functioneren. Op de bank hangen of op bed liggen is vaak het enige wat je nog wilt. Andere symptomen van uitputting kunnen zijn:

 • Concentratieprobleem
 • Niet op woorden kunnen komen
 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Afvallen of juist aankomen
 • Verhoogde bloeddruk

Oorzaak uitputting

Uitputting ontstaat als er langere tijd een disbalans is tussen belasting en belastbaarheid. Belasting kun je zien als de draaglast in fysiek en mentaal opzicht. En de belastbaarheid is de draagkracht. Als de draaglast langere tijd veel groter is dan de draagkracht van iemand, kan het systeem niet goed meer in balans komen en ontstaat er meer en meer uitputting.

Oorzaak chronische vermoeidheid

Zo wordt het ook wel eens op de volgende manier uitgelegd: Je hebt een vaas en legt daar één baksteen op. Dat gaat nog prima. Bij de tweede baksteen wordt het al wat zwaarder en bij de derde begint de vaas te barsten. Deze bakstenen kunnen we vergelijken met bijvoorbeeld stressmomenten. Zo is stress een van de grootste oorzaken voor lichamelijke uitputting. Maar ook psychische- of chronische klachten kunnen leiden tot uitputting.

Zelfzorg

Zelfzorg is eigenlijk de beste oplossing tegen uitputting. Denk hierbij aan het juiste slaapritme, gezond eten, tijdig rust nemen en voldoende beweging. Zelfzorg is natuurlijk belangrijk voor iedereen. Maar zeker wanneer je uitgeput bent is het van groot belang maar niet altijd gemakkelijk toe te passen in je leven. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor het belang van zelfzorg en is er ook steeds meer informatie beschikbaar.

Voordelen van zelfzorg:

 • Leidt tot betere gezondheid
 • Zorgt voor een hogere kwaliteit van leven
 • Hoef je niet alleen te doen

Het doel van zelfzorg is inzicht krijgen in waar jij als persoon behoefte aan hebt. Denk hierbij aan de belasting van je lichaam maar ook je geest. Iets wat bij uitputting ook een hele belangrijke rol speelt. Door de focus op jezelf te leggen, weet jij steeds beter wat je wel en niet aan kunt om in balans te blijven. In dit artikel lees je meer over zelfzorg en delen we onze tips.

Van uitgeput naar energiek?

Bij lichamelijke uitputting wil men het liefst op de bank blijven liggen maar dit is niet ten goede van het herstel. Hoewel de drempel om te bewegen zeer groot kan zijn is wetenschappelijk bewezen dat actief blijven bijdraagt tot een verbetering van de klachten. Kijk daarom of het mogelijk is om iedere dag bijvoorbeeld een stukje te gaan wandelen kan je meer aan? Bespreek dan met de fysiotherapeut hoe je dit kunt opbouwen.

Daarnaast is een gezonde levensstijl van groot belang. Zo is het van belang gezond te eten, zo min mogelijk alcohol te gebruiken, niet te roken en een goede slaaphygiëne te hebben. Al deze factoren dragen bij aan jouw lichamelijke welzijn en bevorderen het herstel.

Ook mindfulness meditatie kan helpen bij uitputting. Zo kan mindfulness zorgen voor:

 • Vermindering stressgevoelens
 • Verlaging bloeddruk
 • Vergroten concentratie
 • Verbeteren van geheugen

Zo zijn er diverse oefeningen die je eenvoudig zelf kunt uitoefenen. Meer over mindfulness meditatie en de oefeningen lees je hier. Ook zijn we als Medinello te vinden op Soundcloud, hierop delen we onze ontspanningsoefeningen die door onze experts gemaakt zijn.

Of meld je aan voor Medinello Connect

We delen hier regelmatig meer informatie over deze type klachten en tips voor een fijn en gezond leven. Ook houden we je graag op de hoogte van events en samenkomsten met andere gelijkgestemden. Meld je aan via de connectpagina of via onderstaand formulier.

Zelfzorg programma

De specialisten van Medinello hebben een programma ontwikkeld om ‘continu aan je gezondheid te werken’. Geheel online, veilig in je eigen dagplanning te passen. Meer over het Mindful+ Bewust Bewegen programma lees je hier. Naast dit programma staan onze specialisten natuurlijk voor je klaar om je te helpen met al je vragen rondom lichamelijke uitputting. Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

Blog - lichamelijke uitputting, wat is het