Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Angst voor pijn? Zo ga je ermee om!

Bij mensen die last hebben van chronische pijn of fibromyalgie komt het regelmatig voor dat ze angst voor pijn hebben. Ze zijn bang om (te lang) te bewegen of bepaalde handelingen te verrichten, omdat dit een pijnreactie veroorzaakt. Dit is natuurlijk een logische reactie, maar het kan helaas ook zorgen voor extra veel pijn.

In deze blog vertellen we je meer hierover en bespreken we hoe de angst of spanning voor pijn vermindert kan worden. Lees je mee?

Angst voor pijn

Wanneer er sprake is van angst of negatieve gevoelens omtrent pijn, zijn mensen vaak het vertrouwen in hun eigen lichaam verloren. Ze voelen zich niet meer verbonden met hun lijf en zijn gefrustreerd over de pijnklachten en bijbehorende beperkingen.

Het is goed mogelijk dat iemand hier verdrietig en somber van wordt. Of er juist enorm over gaat piekeren, wat op haar beurt weer zorgt voor nare gevolgen zoals chronische vermoeidheid, slapeloosheid of verdrietige gevoelens.

Het is dan ook belangrijk om dit vertrouwen in het lichaam te herstellen en ervoor te zorgen dat iemand weer gaat bewegen. Een belangrijk onderdeel hierin is de kracht van positief denken! Een methodiek die past bij Medinello en onze behandelwijzes. Uiteindelijk gaat het vaak over de pijnbeleving en niet altijd de fysieke pijn.

Angst en pijn: beide zijn waarschuwingssystemen

Angst en pijn zijn allebei waarschuwingssystemen van ons lichaam. Deze onbewuste systemen proberen ons de hele dag te waarschuwen voor bepaalde zaken. De systemen hebben het echter niet altijd bij het juiste eind en zijn vaak juist té beschermend.

Om deze systemen te doorbreken is het belangrijk om juist de dingen te doen waar je spanning over voelt. Om minder angst en pijn te ervaren, is het dus belangrijk om ook dingen te doen die pijn veroorzaken. Doe dit echter wel op een rustige en opbouwende manier.

blog - angst voor pijn

Zo verminder je jouw angst voor pijn

Om de angst voor pijn te verminderen is het dus nodig dat iemand weer durft te bewegen en zich weer krachtig voelt in zijn of haar lichaam. Onderstaand vind je 5 concrete tips en manieren om je angst te verminderen:

  • Ga de pijn aan en ervaar deze. Door jezelf bloot te stellen aan de situaties waar je bang voor bent, verdwijnt de angst ervoor. Dit zal de eerste keer best lastig zijn, maar probeer door te zetten.
  • Probeer de pijn als een teken te zien, dat jou iets wilt vertellen. Zo ga je jouw lichaam beter begrijpen en kun je gerichter naar een oplossing zoeken.
  • Doe dagelijkse lichamelijke oefeningen die je het vertrouwen in jouw lichaam teruggeven. Geen idee hoe je dit aan moet pakken? Schakel dan de hulp in van een fysiotherapeut.
  • Duik in de belemmerende overtuigingen in jouw hoofd. Angst komt vaak voort uit onbegrip en onzekerheid over de toekomst. Door jouw angsten op te schrijven of te bespreken met iemand, kun je bepaalde overtuigingen die je hebt onderzoeken en nagaan of deze wel kloppen.
  • Zorg voor een gezonde levensstijl. Vanuit een goede basis kun je het beste aan de slag met jouw pijnklachten. Door gezond te eten, veel te bewegen en matig te zijn met alcohol, zorg je dat de kans op verbetering groter is.

De bovenstaande punten zijn natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het is echter wel de beste manier om met pijn en de angst hiervoor om te gaan. Heb je het idee dat je niet verder komt, schroom dan niet om (professionele) hulp in te schakelen.

Ervaar jij wel eens angst voor pijn? En zo ja, hoe ga jij er mee om?


 

Volg Medinello voor meer tips over angst en pijnbestrijding

Wil je op de hoogte blijven over een (leven zonder) angstgevoelens voor pijn? Of wil je graag goede handvatten om om te gaan met eventuele chronische angsten en een vrolijk en gezond leven ontwikkelen? Via Medinello Connect houden we je op de hoogte van inspiratie, tips en informatie. Meld je hieronder aan ⤵

 

Meld je aan