Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Symptomen fibromyalgie en welke behandeling is mogelijk?

Fibromyalgie een vorm van chronische pijn. In Nederland hebben ongeveer 340.000 mensen last van fibromyalgie. Maar wat is het nu eigenlijk echt? Welke symptomen horen erbij? Hoe ontstaat het en welke behandelingen zijn er mogelijk? Vragen die velen Nederlanders zich misschien wel dagelijks stellen. De antwoorden lees je hier.

Wat is fibromyalgie?

Wanneer je het woord uit elkaar haalt kom je tot 3 verschillende woorden. Fibro, dit betekent bindweefsel. Myo is spierweefsel en algie betekent pijn. Kortom, fibromyalgie betekent (chronische) pijn in de spieren en het bindweefsel.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van fibromyalgie zijn onder te verdelen in drie soorten klachten: pijn, stijfheid en vermoeidheid.

Pijn

Bij fibromyalgie is er sprake van verschillende soorten pijn op allerlei plekken. Zo kan er sprake zijn van zeurende, stekende, brandende, snijdende of kloppende pijn. De meest voorkomende pijnplekken zijn:

  • Hoofd
  • Nek
  • Schouders
  • Rug
  • Borst
  • Bekken
  • Knieën

Daarnaast verandert de pijn vaak door het weer, door stress, angst of lichamelijke inspanning.

Stijfheid

Een heel herkenbaar symptoom is stijfheid. De spieren en gewrichten zijn vaak enorm stijf zeker wanneer er lang in dezelfde houding gezeten of gelegen wordt. Daarom hebben de meeste mensen met fibromyalgie last van ochtendstijfheid. Naarmate de dag vordert neemt de stijfheid langzaam af.

Vermoeidheid

Mensen met fibromyalgie zijn vaak erg moe. Dit komt voornamelijk door het slechter slapen als gevolg van de pijn. Daarnaast raakt het lichaam vermoeid van het continue ervaren van pijn.

Naast bovengenoemde klachten zijn er andere klachten die kunnen opspelen maar die niet iedereen met fibromyalgie ervaart. Dit zijn klachten als een prikkelbare darm, tintelingen in armen en of benen, hoofdpijn, somberheid en depressieve gevoelens.

Oorzaken fibromyalgie

Waar in deze tijd met talloze onderzoeksmethode bijna alles mogelijk is weten we helaas niet exact de oorzaak van fibromyalgie. Verschillende onderzoeken zijn gedaan in de spieren en gewrichten bij mensen met fibromyalgie maar daar zijn geen duidelijke afwijkingen gevonden. Wel lijken er aanwijzingen dat er in de hersenen iets fout gaat. Zo zijn er onderzoekers die denken dat er bij mensen met deze chronische pijn veranderingen optreden in de wisselwerking tussen de hersenen en de spierspanning.

Een andere theorie is dat het lichaam bepaalde prikkels beleeft als pijn. Prikkels die normaal geen pijn geven voelen bij mensen met fibromyalgie dan pijnlijk aan. Daarnaast is er ook nog een groep onderzoekers die denken dat fibromyalgie veroorzaakt wordt door een te gevoelig afgesteld afweersysteem. Een eenduidig antwoord op de oorzaak van fibromyalgie kunnen we jou dus helaas niet geven.

Behandeling fibromyalgie

Mede omdat er geen duidelijke oorzaak van fibromyalgie is, is er ook geen echte behandeling. Wel kun je behandelingen volgen om de pijn te verlichten of te leren leven met fibromyalgie. Zo kun je de volgende behandelingen volgen:

  • Bewegingstherapie
  • Fysio- of oefentherapie, zoals cesartherapie of mensendiecktherapie
  • Ontspanningstherapie

Naast deze vormen van therapieën kun je ook zelf wat doen tegen de klachten:

  • Blijf bewegen. Beweging is ondanks de stijfheid van de spieren en gewrichten enorm belangrijk. Probeer iedere dag iets van beweging te doen al is het maar een korte wandeling.
  • Wanneer je start met meer bewegen is de kans aanwezig dat je in de eerste periode meer pijnklachten ervaart. Een warme douche of een warm bad na de inspanning kan de pijn verlichten.
  • Ga op tijd naar bed en blijf s ’morgens niet te lang in bed liggen.
  • Zorg voor een goede lichaamshouding.
  • Eet gezond.

Vaker informatie over chronische pijn ontvangen?

Dan zit je goed bij Medinello Connect! We delen hier regelmatig meer informatie en tips voor een fijn en gezond leven zonder pijn. Ook houden we je graag op de hoogte van events en samenkomsten met andere gelijkgestemden. Meld je aan via de connectpagina of via het formulier hieronder ↴