Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Spijt hebben. Het is een emotie die je kan helpen groeien als persoon.

Spijt is een emotie, een negatief gevoel, dat voortkomt uit gemaakte keuzes. Spijt kan, als je die gevoelens te lang blijft hebben, negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Toch kunnen de gevoelens van spijt je ook helpen iets te leren, maar dan wel door er op de goede manier mee om te gaan. De redenatie dat de keuze waar je spijt van hebt, is geweest en dat er niets meer aan gedaan kan worden klopt in die zin. Gedane zaken nemen geen keer is niet voor niets het spreekwoord. Aan het verleden doe je inderdaad niets meer, toch kan het je in de toekomst verder helpen. Je leert hoe het in het vervolg anders kan, dat je andere of betere keuzes maakt. Het levert je persoonlijke groei als je keuzes hebt gemaakt, waaruit achteraf blijkt dat je ze beter niet had kunnen maken. Bovendien zijn sommige keuzes op dat moment de juiste, terwijl je daar later anders over denkt. Echt spijt hebben kan je dan niet, want het heeft er dan juist toe geleid dat je er op een andere manier tegenaan bent gaan kijken, zoals je er anders misschien niet naar zou hebben gekeken.

Hoe kun je spijtgevoelens inzetten als kracht en er iets positiefs uit halen? 5 tips.

 

  1. Begrijp wat spijt hebben is. Spijt is een krachtige emotie van schuld, woede, verdriet of teleurstelling door beslissingen in het verleden. Als je te veel stil blijft staan bij de dingen die niet goed gegaan zijn in het verleden en jezelf daardoor terugtrekt uit het leven, wordt spijt een probleem dat gevolgen kan hebben voor je relaties, je werk en je gezondheid. Langdurige stress, depressie en angst kunnen het gevolg zijn. Door deze achtergrond van spijt beter te kennen, leert je dat beter met spijt om te gaan.

 

  1. Accepteer het gevoel van spijt. Vaak zijn de gevolgen van de keuzes die we maken pas na een hele tijd zichtbaar. Je weet niet wat de toekomst in petto heeft. Accepteer wat je niet kunt weten. De keuze die je toen maakte was op dat moment een keuze die waarschijnlijk de meest reële en de meest logische keuze was. De ‘wat-als’- vraag komt vaak naar voren bij een vraag waar je de keuze weerlegt naar een betere situatie voor het heden. ‘Wat als ik mijn baan nou niet had opgezegd voor die liefde in het buitenland?’ Dan had je dat waarschijnlijk een hoop gedoe bespaard in het zoeken naar een nieuwe baan toen bleek dat de liefde niet ging werken. Maar het vertrek en het avontuur dat je bent aangegaan, heeft jou doen groeien als persoon, heeft mooie herinneringen, liefde en ervaringen opgeleverd waar je als persoon voor altijd wat aan hebt. Die had je niet gehad als je veilig in je baan was blijven zitten, waar je niet heel gelukkig in was en dat nu nog steeds niet was geweest.

 

  1. Laat de gevoelens toe en ontdek wat het jou oplevert. Verzet je niet tegen het gevoel dat bij je loskomt. Ben je boos, verdrietig, teleurgesteld in een ander of jezelf? Laat de tranen toe als ze willen komen. Je hoeft je er niet tegen te verzetten, die gevoelens mogen er zijn. Probeer daarna de gevoelens van spijt los te laten en te ontdekken wat het gevoel en de gedachten jou willen zeggen. Had je je anders moeten gedragen die avond? Had je anders moeten reageren naar die persoon? Wat was de situatie op dat moment? Waarom deed je zo of reageerde je op die manier en maakte je die keuze? Zou je de volgende keer deze situatie anders aanpakken? Het heeft er dus toe geleid dat je de volgende keer een stuk volwassener of wijzer met die situatie om zal gaan.

 

  1. Neem actie. Je blijft minder lang in je fouten ‘hangen’ als je voor jezelf helder hebt hoe je het beter anders had kunnen aanpakken. Bedenkt wat er nodig is om je spijt achter je te kunnen laten. Misschien helpt het als je je excuses aanbiedt aan diegene of leidt het tot het maken van een ander besluit dat nodig is om de spijt los te laten.

 

  1. Koppel doelen in je leven aan je mindset. Spijt gaat vaak samen met het niet halen van je doelen. Spijt krijg je vaak na het maken van keuzes waar een doel aanhangt die je niet zelf onder controle hebt. Een doel: ‘Ik wil over vijf jaar directeur zijn van dat bedrijf’, is veel moeilijker te bereiken dan: ‘Ik wil me over vijf jaar grotendeels ontspannen en gelukkig voelen.’ Het eerste doel heb je vaak niet zelf in de hand terwijl het tweede doel abstracter is en je na laat denken wat voor jou echt gelukkig maakt. Het geeft meer speling en je kunt dit beter bijsturen, waardoor je minder snel teleurgesteld zal zijn.

 

Vaak hebben mensen spijt van de dingen die ze juist niet hebben gedaan. Probeer het huidige moment te waarderen en naar de positieve dingen te kijken. Noteer de mooie, positieve dingen eens op papier. Aan veel dingen zitten voor- en nadelen en bij spijt zien we vooral de nadelen.

Bron: