Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Geluksbeleving op het werk

Geluk en succes op de werkvloer. Geluk in je werk leidt vaak tot succes, andersom niet.

We besteden veel tijd op ons werk, is het dan niet heel belangrijk dat je je daar dan gelukkig voelt?

Steeds meer werkgevers gaan inzien dat hun medewerkers beter functioneren wanneer ze lekker in hun vel zitten en met plezier naar hun werk gaan. Als werkgevers het geluk van hun werknemers vooropzetten, zullen de bedrijfsresultaten beter zijn, een win-win-situatie dus. Bovendien leidt niet-gelukkig-zijn op de werkvloer vaker tot meer stress en een burn-out. Er zit verschil tussen succes en geluk op de werkvloer. Succesvol zijn in je werk wordt vaak gerelateerd aan de positie die je hebt binnen het bedrijf of de hoogte van het salaris. Je kunt succesvol zijn in je werk, maar betekent dit ook dat je gelukkig bent op je werk?

Gelukkig en succesvol

Gelukkig zijn op het werk heeft een andere betekenis dan succesvol zijn. Gelukkig zijn op de werkvloer heeft te maken met hoeveel plezier je hebt in je werk en hoeveel energie je dat geeft. De verbinding die je hebt met de mensen waar je samen dingen mee beleeft, het gevoel dat je betekenis hebt en het gevoel van tevredenheid, zorgen ervoor dat je een groter geluksgevoel ervaart.

Geluk leidt tot succes!

Toch heeft succesvol zijn wel degelijk te maken met gelukkig zijn in je werk. Werk heeft te maken met zingeving. Als je werk meer voelt als een activiteit waar je je energie, inspiratie, en creativiteit in kwijt kunt en waar je blij van wordt, komt vaak het succes vanzelf. Succes en geluk zullen samensmelten en elkaar versterken. Geluk leidt tot succes! Omgekeerd is dat een stuk lastiger. Als je als doel hebt om succesvol te zijn, maar je voelt niet echt de passie, zingeving en plezier in je werk, zal je je werk minder goed doen en blijft het succes vaak uit.

‘Je kunt de ambitie hebben beroemd of rijk te worden maar dit is een inhoudsloos doel. Je zal nooit beroemd of rijk kunnen worden omdat je dat graag wilt. Je kunt dat worden door goed te worden in een passie, iets waar je alles in kwijt kunt, waar je energie van krijgt en door iets de doen waar je gelukkig van wordt. Dát zou je doel moeten zijn, beroemd of rijk zijn is (misschien) het gevolg, maar dat brengt het geluk uiteindelijk niet.’

Hoe zorg je voor geluk op de werkvloer?

Geluk is niet te meten in euro’s maar in het gevoel van autonomie (zonder bemoeienis van buitenaf kunnen werken), in een goede aansturing van het team en een gevoel van voldoening en respect. Geluk op het werk is het fundament voor een goedlopende organisatie dus zou dit bij de werkgever en werknemer op de eerste plaats moeten staan. Zo heeft de geluksorganisatie Happiness Works [link https://happinessworks.com/] de Nederlandse Geluk en Werk Index geïntroduceerd. De geluksorganisatie heeft 5 factoren op een rijtje gezet die meer geluk geven op de werkvloer. Lees ook Ingredients for workaday happiness

  1. Creëer voldoende uitdaging.
  2. Investeer in goede onderlinge relaties.
  3. Benut je beste eigenschappen. Voor werkgevers is het belangrijk ruimte te bieden aan de werknemer om erachter te komen wat jouw beste eigenschappen zijn.
  4. Zorg voor werk dat een zinvol gevoel geeft.
  5. Een eerlijke behandeling.

Wil jij fluitend naar je werk gaan? Meer zingeving ervaren? Meer plezier hebben met je collega’s? Je werk als minder zwaar ervaren en minder stress hebben? Er volledig voor gaan? Probeer op zoek te gaan hoe deze 5 factoren in jouw situatie zijn en bespreek dit met je werkgever. Je hebt het geluk op de werkvloer voor een groot deel zelf in de hand. Word je bewust van welke onderdelen te weinig aanwezig zijn of de aandacht nodig hebben in jouw situatie! Je kunt er mee aan de slag, of je nou werkgever of –nemer bent.

Bron