Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Hygge: wat we kunnen leren van de Denen

Misschien heb je er wel eens van gehoord: hygge. Een Deens begrip wat staat voor gezelligheid, geluk en warmte. Volgens de Denen is het begrip eigenlijk niet te vertalen, omdat het gebaseerd is op een bepaald gevoel. In deze blog vertellen we meer over wat hygge precies inhoudt en hoe we volgens het begrip van de Denen kunnen leren.

Wat is hygge precies?

Zoals we hierboven al even noemden, is hygge een abstract begrip wat zich maar moeilijk laat vertalen. Het kan het beste omschreven worden als een positieve levensstijl waar de Denen heel goed in zijn. Wanneer je hygge naar het Nederlands zou willen vertalen, zou het nog het dichtste bij ‘gezelligheid’ komen. Net als hygge is dat een bepaald gevoel dat niet tastbaar is maar waarvan we allemaal precies weten wat het inhoudt.

Het is een uiting van een gevoel over een bepaalde situatie. Een positief gevoel welteverstaan, want het drukt een positief en blij gevoel uit. Het woord ‘hyggeligt’ wordt dan ook gebruikt om aan te tonen dat iets leuk of goed was.

Typisch hygge

Om je een beeld te geven van wat hygge nu precies is, noemen we een aantal typische voorbeelden. Zo is een klassiek voorbeeld van hygge wanneer er in de winter kaarsjes in huis worden aangestoken, er thee en chocolademelk wordt gedronken en iedereen onder een dekentje zit. Voor de Denen zijn goed gezelschap, lekker eten en ontspanning onmisbaar voor een gevoel van hygge.

Daarnaast hebben de Denen ook een aantal woorden in hun taal die gerelateerd zijn aan hygge zoals: een hyggebukser (joggingbroek), sondagshygge (een slome zondag), hyggesokker (gebreide sokken) en een hyggespreder (iemand die het gezellig maakt).

 
 

4 tips voor meer hygge in je leven

Klinkt goed toch? Om wat meer hygge aan je leven toe te voegen, hebben wij daarom een aantal tips opgeschreven. Leer van de Denen en breng Hygge in je leven!

Een knus interieur

Zorg voor een fijne sfeer in huis en creëer een knus interieur. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door veel kaarsen aan te steken, meerdere dekens en kussens op de bank te leggen of een vuurtje te stoken in de tuin.

Breng tijd door met geliefden

Hygge gaat ook heel erg om tijd doorbrengen met de mensen die je lief hebt. Breng daarom meer tijd door met hen en heb aandacht voor elkaar. Dit gaat natuurlijk prima gepaard met een fijne avond in een knus interieur met lekker eten en drinken.

Lees boeken

Hygge hoeft echter niet altijd in het gezelschap van anderen te zijn. Het kan ook een moment voor jezelf zijn waarin je ontspant met bijvoorbeeld een boek. Zoek een comfortabel plekje in huis en lees dat boek waar je al tijden niet aan toe komt.

Maak comfortfood

Tot slot brengt weinig zoveel comfort als lekker eten. Met name eenpansgerechten die lang hebben opgestaan zoals een stoofpotje of chili passen goed bij het hygge gevoel. Ook een goed glas rode wijn of warme kop chocolademelk is hierbij onmisbaar.

Ga jij hygge toepassen in je leven?