Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Heb jij vaak last van je rug?

Maar liefst 40% van de Nederlanders komt wel eens bij een fysiotherapeut wegens nek- of rugklachten. De klachten verschillen uiteraard van incidenteel tot chronisch maar dit is een groot percentage. Met name de chronische klachten kunnen het dagelijks functioneren flink beïnvloeden. In deze blog vertellen we daarom meer over hoe je het beste om kunt gaan met chronische rugklachten.

Oorzaken chronische rugklachten

We noemen rugklachten chronisch wanneer ze langer dan drie maanden achter elkaar aanwezig zijn. Vaak begint dit met terugkerende klachten waarbij de klachtenvrije periode steeds korter wordt. Rugklachten kunnen vaak twee oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van een ziekte of afwijking zoals een hernia of botontkalking. De andere, veel vaker voorkomende, oorzaak zijn de lichamelijke processen. Hiermee wordt een overmatig gebruik van de spieren of juist een gebrek hieraan bedoeld.

Overmatig gebruik spieren

Rugklachten kunnen ontstaan wanneer er sprake is van een overmatig gebruik van de spieren. Dit gebeurt meestal onbewust en is vaak gekoppeld aan psychologische factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het optrekken van de schouders bij stress of het ballen van de vuisten bij boosheid. De spieren reageren op hoe je je voelt. Voel jij je een lange tijd gestresst? Dan kan dit zijn uitwerking hebben op je lichaam en met name de nek en schouders.

Angst om te bewegen door pijn

Een andere oorzaak voor de rugklachten is een gebrek aan het gebruik van de spieren. In dit geval is er vaak al sprake van pijn in de rug waardoor beweging zoveel mogelijk wordt gemeden. Bij rugpijn is het echter heel belangrijk om te blijven bewegen. Doe je dit niet, dan worden de spieren lui, neemt de belastbaarheid van de rug af en neemt de pijn juist toe.

Tips bij chronische rugpijn

Om rugpijn zoveel mogelijk te voorkomen of te verminderen is het dus belangrijk om te blijven bewegen. Het kan zelfs goed zijn om elke dag oefeningen met gebruik van de rugspieren te doen. Zo versterk je de spieren en kun je je houding verbeteren.

Daarnaast is het verstandig om stress zoveel mogelijk te verminderen en eventuele psychische klachten aan te pakken. Tot slot is het natuurlijk altijd verstandig om een professional in te schakelen en een afspraak te maken bij een oefen- of fysiotherapeut. Chronische rugpijn kan zo een stuk minder worden en in sommige gevallen zelfs verdwijnen.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Stel ze dan gerust!