Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Hoe bereik je een gelukkig én gezond leven?

Iedereen wil het maar lang niet iedereen heeft het: een gelukkig én gezond leven. Deze twee factoren hebben dan ook veel invloed op elkaar. Het is soms lastig de balans te vinden tussen dingen die goed of slecht voor je zijn en je wel of niet gelukkig maken. Er is echter één blijvende factor wanneer het aankomt op een gelukkig en gezond leven. Benieuwd wat dit precies is? Lees dan verder!

Rijk worden

Wanneer je jonge mensen vraagt wat ze later willen worden, krijg je vaak te horen dat ze rijk willen worden. Heb je veel geld, dan kun je immers alles doen. Oudere mensen weten echter dat het zo niet helemaal werkt. Geld is zeker geen voorwaarde voor geluk. Het kan het leven wel makkelijker maken maar iemand zijn geluksniveau is meestal niet evenredig met de hoogte van zijn bankrekening. Hoe meer geld hoe gelukkiger, klopt dus niet.

Goede relaties

Maar wat zorgt dan wel voor een gelukkig leven? Uit onderzoek blijkt dat door een heel leven heen goede relaties het meest van belang zijn. Hier worden niet alleen liefdesrelaties mee bedoeld maar ook familierelaties, werkrelaties en buren. Het gaat hierbij niet om het aantal relaties dat je hebt maar met name om de kwaliteit van de relatie. Wanneer een relatie veel stress of verdriet oplevert, is dit juist niet bevorderlijk voor het geluk. Én de gezondheid.

Invloed op gezondheid

Een relatie kan namelijk ook een grote invloed hebben op onze gezondheid. Wanneer we een aantal goede relaties hebben, zijn we op mentaal en fysiek gebied vaak gezonder. Het creëert vaak een tevreden gevoel. Ook slapen we beter en hebben we minder stress waardoor ons hart gezonder is en we minder vatbaar zijn voor ziektes.

Relaties van minder goede kwaliteit kunnen juist zorgen voor een minder goede gezondheid. Wanneer jij en een vriend elkaar niet goed begrijpen en je veel problemen met elkaar hebt, kan dit stress veroorzaken. De psychologische impact hiervan kan groot zijn. Ook kan je hier veel over gaan piekeren en het je dagelijks functioneren beïnvloeden.

Investeer in familie en vrienden

Wanneer we denken aan een gelukkig en gezond leven, denken we meestal niet meteen aan relaties. Geld, roem en succes worden vaak als indicators gezien. Onterecht want uiteindelijk telt toch met name de genegenheid die je voor anderen voelt.

Besteed dus voldoende tijd aan je vrienden en familie en investeer in goede relaties. Let op: slechte relaties kunnen juist voor veel stress zorgen. Spreek ruzies dus uit of mijdt de mensen waar je minder goed mee kunt opschieten.

Heb jij veel goede relaties?