Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Reuma, wat is het precies?

Reuma komt voor in meer dan honderd verschillende vormen en maar liefst één op de vijf Nederlanders heeft last van deze aandoening. Wanneer je veel pijn hebt in je spieren of gewrichten, kan het zijn dat je een vorm van reuma hebt. Dit is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen. In deze blog geven wij je daarom meer informatie en vertellen we je alles over reuma.

Reuma is een verzamelnaam

Zoals we hier boven al even noemden, zijn er meer dan honderd verschillende vormen van reuma. Het is dan ook een verzamelnaam voor de aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Dit wil zeggen de gewrichten, botten, spieren, pezen en zenuwen. De pijnklachten komen van binnenuit en worden niet veroorzaakt door iets van buitenaf. Onder reuma vallen bijvoorbeeld aandoeningen zoals artrose, fibromyalgie, gewichtsreuma, maar ook een tennisarm.

Symptomen van reuma

Aangezien reuma veel verschillende vormen heeft, kunnen de symptomen ook verschillen. Wanneer je last hebt van een van de onderstaande symptomen, is het verstandig om een bezoek te brengen aan de huisarts:

  • Eén of meer gewrichten zijn vaak dik en warm;
  • Je hebt veel en langdurige pijn in je gewrichten of spieren;
  • Je lichaam voelt stijf en pijnlijk wanneer het voor een tijdje in dezelfde houding is geweest;
  • Je kunt je niet soepel bewegen;
  • Je voelt je vaak vermoeid en hebt weinig energie.

Behandeling van reuma

Zoals je misschien al wel vermoedde, verschilt ook de behandeling van reuma. Er zijn veel mogelijkheden voor het beperken van de klachten. Echter is reuma een chronische ziekte en vaak niet te genezen. Met de volgende behandelingen kunnen de klachten van reuma worden beperkt:

  • Ontstekingsremmende medicijnen, reumaremmers of pijnstillers kunnen de pijnklachten verminderen en gewrichtsschade voorkomen;
  • Je kunt een kuurprogramma volgen in een daarvoor bestemd kuurcentrum. Onderdelen van dit programma zijn baden in thermaal water, oefentherapie en ontspanning;
  • Soms is een operatie de enige optie. Met name bij gewrichtspijn in onder andere de schouder, heupen en knieën is dit mogelijk;
  • Tot slot is een alternatieve geneeswijze voor sommige patiënten een uitkomst. Dit kan als aanvulling op een andere behandeling of als geen enkele behandeling helpt.
  • Leven met reuma

    Reuma is een chronische ziekte en de patiënt moet dan ook leren leven met de aandoening. Om iemand daarbij te helpen zijn er o.a. reumaverpleegkundigen, fysiotherapeuten en psychologen beschikbaar. Zij geven praktische tips en oefeningen om te kunnen blijven functioneren in het dagelijks leven.

    Wil je meer informatie over reuma of heb je een vraag? Neem dan gerust contact met ons op.