Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Omgaan met chronische pijn op de werkvloer

Chronische pijn heeft een grote invloed op het dagelijks leven van patiënten. Door de pijn kunnen ze vaak niet functioneren zoals ze eerder deden. Dit heeft invloed op huishoudelijke taken en sociale activiteiten maar natuurlijk ook op de werkvloer. Sommige patiënten moeten op zoek naar een andere baan, voor anderen is werken niet meer mogelijk. Om deze reden geven we in deze blog tips over hoe je het beste om kunt gaan met chronische pijn op de werkvloer.

Chronische pijn

Chronische pijn komt steeds vaker voor, maar liefst één op de vijf Europeanen heeft er last van. Dit heeft logischerwijs ook zijn uitwerking op de maatschappij. De chronische pijn heeft een grote impact op de kwaliteit van leven en dus ook op iemand zijn carrière. Het is fijn wanneer er op de werkvloer begrip is voor iemand zijn situatie en er kennis is over hoe hier het beste mee om kan worden gegaan.

Biedt een luisterend oor

Of je nu een collega bent of de manager van iemand met chronische pijn, het is belangrijk om een luisterend oor te bieden. Wanneer je goed luistert, kun jij je beter inleven in iemand zijn situatie en er dus ook beter voor iemand zijn. Vraag of je ergens mee kunt helpen of welke werkzaamheden iemand liever wel en niet wil doen.

Zoek naar een balans

Wanneer iemand last heeft van chronische pijn betekent dit niet dat hij niet meer kan functioneren. Vaak is dit nog wel mogelijk maar bijvoorbeeld op een ander tempo of in mindere mate. Het is daarom belangrijk om een balans te vinden tussen inspanning en rust. Vraag dus niet teveel van iemand en zorg dat hij durft aan te geven wanneer hij rust nodig heeft.

Benadruk de mogelijkheden

Door de chronische pijn kunnen soms bepaalde vaardigheden niet meer worden uitgevoerd. Iemand is echter nog wel gemotiveerd om te werken. Leg daarom de nadruk op de mogelijkheden en zorg dat iemand daar in kan uitblinken. Chronische pijn kan leiden tot onzekerheid. Een positieve blik op de zaken die wél kunnen, kan zorgen voor meer zelfvertrouwen.

Maak goede afspraken

Tot slot is het voor iedereen fijn om goede afspraken te maken. Door zowel als collega of als manager duidelijke afspraken te maken met een werknemer met chronische pijn, komt niemand voor verrassingen te staan. Iedereen weet waar hij aan toe is en de werknemer hoeft zich niet te schamen of ongemakkelijk te voelen vanwege zijn beperkingen.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Blog chronische pijn werklvoer 2